Maveraünnehir mülakatı hangi devlete karşı yapılmıştır?
Maveraünnehir kim döneminde fethedildi?
Emevî-Türgiş Savaşları Maveraünnehir‘in bazı bölgeleri Arap komutan Kuteybe bin Müslim tarafından 706 ile 715 yılları arasında fethedilmişti ancak yine de Müslümanlar, bu bölgeleri tam anlamıyla ele geçirememişlerdi.
Maveraünnehir anlami nedir?
Arapça kökenli Maveraünnehir sözcüğü Türkçede “Nehrin ötesi/ardı” anlamına gelir. Bu bölge Batılı dillerde Transaxonia veya Transoxiana (Oxus Nehri’nin ötesi) olarak bilinir.
Seyhun nehri hangi ülkededir?
Kaynağını doğuda Kırgızistan sınırları içinde Tanrı dağlarından alan nehir, önce Özbekistan, ardından Tacikistan ve daha sonra tekrar Özbekistan sınırları içinde akar; bu nedenle aynı ülke coğrafyasını iki kez geçerek bir potamoloji örneği sergiler.
Ilk Türk Arap savaşı hangi halife döneminde başlamıştır?
Halife Ömer Dönemi Ömer zamanında Orta Asya Türk–Arap münasebetleri başlamıştır. Nihavend Savaşı‘nı 642 yılında kazanarak İran’daki Sasani hakimiyetine son veren Müslüman Araplar, doğuya doğru ilerlediler ve Ceyhun nehrinin ötesinde Türkler ile karşılaştılar.
Türgişlere kim son verdi?
Ancak, Göktürk Devleti tekrar kurulunca, eski toprakları olan bu bölgeyi almak istediler. Türgişler ise, bu bölgeyi Göktürk İmparatorluğuna geri vermeyince Türgiş-Göktürk savaşları başladı. Tonyukuk komutasındaki Göktürk ordusuna yenildiler. Böylece, “I.Türgiş Devleti” yıkıldı ve Göktürkler’e bağlandı.
Derya neresidir?
Derya anlam itibariyle ‘deniz’ ve ‘büyük nehir’ olarak tabir edilmektedir.
Türklerin Müslümanlarla ilk tanışmaları verilen bölgelerden hangisinde gerçekleşmiştir?
Müslümanlarla muhatap olan ilk Türkler; Kafkasya’da Musevi Hazarlar ve Mâverâünnehir bölgesindeki Budist Türkler ve yerleşik halklar olmuştur.
Seyhun ve Ceyhun nehirleri arasında kalan bölgenin adı nedir?
Maveraünnehir, Orta Asya’da, Ceyhun ve Seyhun nehirleri arasında kalan tarihi bölge. Bugün bu bölge Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan arasında bölünmüştür. Orta Çağ’da İslam uygarlığının geliştiği bölgelerden biri olan Maveraünnehir’deki Semerkand ve Buhara kentleri önemli kültür merkezleridir.
Seyhun ve Ceyhun nehirleri hangi göle sularını boşaltırlar?
Bu dönüşten sonrası kısmen çöller ve bozkırlar içinde kurak iklim kuşağından geçerek, hiçbir kol kendisine katılmadan kuzeybatı yönünde ilerler ve sonunda farklı kollara ayrılarak Aral gölüne suyunu boşaltır.
Türklerin Araplarla ilişkileri hangi dönemde başlamıştır?
Halife Ömer Dönemi Ömer zamanında Orta Asya Türk-Arap münasebetleri başlamıştır. Nihavend Savaşı’nı 642 yılında kazanarak İran’daki Sasani hakimiyetine son veren Müslüman Araplar, doğuya doğru ilerlediler ve Ceyhun nehrinin ötesinde Türkler ile karşılaştılar.
Türkler ve Araplar ne zaman tanıştı?
İslamiyet öncesi Türkler ile Müslüman Arapların ilk karşılaşması 7. yüzyılda İslam Halifesi Ömer bin Hattab döneminde gerçekleşmiştir.
Türgişler kim yıktı?
Ancak, Göktürk Devleti tekrar kurulunca, eski toprakları olan bu bölgeyi almak istediler. Türgişler ise, bu bölgeyi Göktürk İmparatorluğuna geri vermeyince Türgiş-Göktürk savaşları başladı. Tonyukuk komutasındaki Göktürk ordusuna yenildiler. Böylece, “I.Türgiş Devleti” yıkıldı ve Göktürkler’e bağlandı.
Türgişler kimlerle mücadele etti?
Türkeşler, 698 yılına kadar kendi yönetimlerini devam ettirdiler ve Kutluk’lara bağlanmadılar. Hatta Kutlukların kurulması sürecinde Çin’in kışkırtmaları ve teşvikiyle Kırgızlar ve Çin ile birleşerek Kutluk’lara karşı mücadeleye giriştiler.
Derya hangi kökenli?
Derya Farsça kökenli bir isim olarak öne çıkıyor. Zaman içerisinde Farsçadan Türkçeye geçmiş ve yerleşik olarak en sık kullanılan isimlerden biridir. Daha çok kız ismi olarak öne çıkan Derya, hoş telaffuzu ve anlamı ile beraber beğeni toplayan bir addır.
Islamda derya ne demek?
Derya isminin anlamı; Deniz, büyük nehir anlamlarına gelmektedir.