Mavi Tünel Projesi hangi illerde?
Mavi Tünel projesi nerede?
Mavi Tünel, Göksu Nehri’nin suyunu Konya Ovası’na aktarılmasını sağlayan tüneldir. İlk etüt çalışmaları 1960 yılında yapılan tünelin inşaatına 2009 yılında başlandı.
KOP Projesi hangi illeri kapsıyor?
Aksaray, Karaman, Konya, Niğde, Nevşehir, Yozgat, Kırıkkale ve Kırşehir illerini içine alan KOP Bölgesi, tarih öncesi çağlardan günümüze uzanan her dönemde, kültür tarihinin önemli bir merkezi olmuş ve çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapmıştır.
Kopun amacı nedir?
Konya Ovası Projesi (KOP), bölgenin başta sulama ve temel altyapı ihtiyaçlarının karşılanmasını, ekonomik kalkınması ve sosyal gelişmesinin hızlandırılmasını hedefleyen, çok sektörlü, sürdürülebilir, insan odaklı ve entegre bir bölgesel kalkınma projesidir.
KOP Projesi suyu nereden gelir?
Konya Ovası‘na Su Getirme Çalışmaları ve KOP Yapılan projede ana su kaynağı Beyşehir Gölü’dür. Buradan alınan su, isale hattı ve buna bağlı sulama kanalları ve taksim merkezleri ile Konya Ovası‘na ulaştırılmıştır.
Mavi Tünel projesi bitti mi?
12 projeden oluşan KOP projesi sona erdiğinde, 130 milyon metreküp su Suğla Depolaması, 130 milyon metreküp su Gembos Derivasyonu ile 414 milyon metreküp su da Mavi Tünel ile olmak üzere toplamda 700 milyon metreküp’e yakın bir su, yılda Konya Ovası’na aktarılacak.
KOP projesi ne zaman bitecek?
* Proje ile ovaya 400 milyon metreküp civarında su getirilecek ve bu suyun bir kısmı içme suyu, büyük bir bölümü ise ovayı sulayacak. 2017 yılında proje bitmiş ve deneme su basılmış.
DAP projesinin amacı nedir?
Doğu Anadolu Projesi (DAP)’ nin genel amacı; uygulandığı illerdeki yatırımların gerektirdiği araştırma, planlama, programlama, projelendirme, izleme, değerlendirme ve koordinasyon hizmetlerinin yerine getirilmesi suretiyle Doğu Anadolu Bölgesi’nin kalkınmasını hızlandırmaktır.
Dokap projesinde hangi iller var?
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 13 Mayıs 2020 tarihli ve 2538 sayılı kararnameye göre Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Tokat ve Trabzon illerinden oluşan DOKAP BKİ görev alanına bundan sonra Amasya ve Çorum illeri ilave edilerek il sayısı onbire ulaştı.
Bölgesel kalkınma projelerinin amacı nedir?
Projenin amaçları şunlardır; Bölgeler arası kalkınma farkını azaltma, bölge halkına istihdam sağlama, bölgedeki dış göçleri azaltma, altyapıyı güçlendirme, kişi başına düşen milli geliri arttırma ve eğitim seviyesini yükseltmektir. Bölgenin engebeli olmasından dolayı en çok hayvancılık ile uğraşılmaktadır.
Konya Ovası sulama Projesi kim yaptı?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, zengin su kaynakları bulunmayan bölgenin bu ihtiyacının büyük ölçüde yağışlardan temin ettiğini dile getirerek, ülkede son yıllarda hayata geçirilen pek çok dev projenin fikir babası olan Abdülhamit Han’ın Konya Ovası sulamasının da temellerini attığını kaydetti.
Göksu projesi ne oldu?
2007 yılında projelendirilmiş ve yapımına başlanmış fakat aradan geçen 14 yıla rağmen bir türlü su getirilememiş. * Proje ile ovaya 400 milyon metreküp civarında su getirilecek ve bu suyun bir kısmı içme suyu, büyük bir bölümü ise ovayı sulayacak. 2017 yılında proje bitmiş ve deneme su basılmış.
Konya Bozkır Barajı Nerede?
Bozkır Barajı, Aksaray ili, Ortaköy ilçesi Höşür Deresi üzerinde, sulama amacı ile 1976-1980 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.
KOP Projesi devam ediyor mu?
Kurulduğu günden bugüne güçlü bir KOP Bölgesi hayalini ile çalışan KOP İdaresi Başkanlığı, Türkiye’nin güçlü bölgelere ihtiyacı olduğu teziyle bölgedeki üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörle birlikte güç birliği yaparak çalışmalarına devam etmektedir.
Doğu Anadolu Projesinin uygulama alanı hangi ildir?
Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölgesi ülkemizin doğusunda 16 ili kapsamaktadır. Bu iller; Ağrı, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van, Ardahan, Bayburt ve Iğdır illeridir (Şekil 1).
Hangisi Karadeniz bölgesinde hayata geçirilen kalkınma projeleri dir?
Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP), Doğu Karadeniz Bölgesi‘nin, kaynaklarını değerlendirerek bölgenin yaşam kalitesi ve gelir düzeyini artırmak, bölge içi ve bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltmak, ülke düzeyinde sosyal istikrar ve ekonomik gelişmeyi sağlamayı hedefleyen bir bölgesel gelişim projesidir.