Mavi Tünel Projesi hangi şehirler?

Mavi Tünel nereye akıyor?

Mavi Tünel, Göksu Nehri’nin suyunu Konya Ovası’na aktarılmasını sağlayan tüneldir. İlk etüt çalışmaları 1960 yılında yapılan tünelin inşaatına 2009 yılında başlandı. Nisan 2012 itibarıyla açılışı yapılan bu tünel 22 Mayıs 2015 tarihinde ilk kez su akışı sağlandı.

Mavi Tünel projesi bitti mi?

12 projeden oluşan KOP projesi sona erdiğinde, 130 milyon metreküp su Suğla Depolaması, 130 milyon metreküp su Gembos Derivasyonu ile 414 milyon metreküp su da Mavi Tünel ile olmak üzere toplamda 700 milyon metreküp’e yakın bir su, yılda Konya Ovası’na aktarılacak.

KOP Projesi hangi illeri kapsıyor?

Aksaray, Karaman, Konya, Niğde, Nevşehir, Yozgat, Kırıkkale ve Kırşehir illerini içine alan KOP Bölgesi, tarih öncesi çağlardan günümüze uzanan her dönemde, kültür tarihinin önemli bir merkezi olmuş ve çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapmıştır.

Kopun amacı nedir?

Konya Ovası Projesi (KOP), bölgenin başta sulama ve temel altyapı ihtiyaçlarının karşılanmasını, ekonomik kalkınması ve sosyal gelişmesinin hızlandırılmasını hedefleyen, çok sektörlü, sürdürülebilir, insan odaklı ve entegre bir bölgesel kalkınma projesidir.

Konya suyu nereden geliyor?

Konya Büyükşehir Belediyesi, Mavi Tünel’den gelen içme suyunu şehir şebekesinin yüzde 97’sine ulaştırdı.

Apa Barajı Nerede?

Apa Barajı, Konya’da, Çarşamba Çayı üzerinde, sulama amacı ile 1958-1962 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Toprak dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 1.327.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 29.8 metredir.

Göksu projesi ne oldu?

2007 yılında projelendirilmiş ve yapımına başlanmış fakat aradan geçen 14 yıla rağmen bir türlü su getirilememiş. * Proje ile ovaya 400 milyon metreküp civarında su getirilecek ve bu suyun bir kısmı içme suyu, büyük bir bölümü ise ovayı sulayacak. 2017 yılında proje bitmiş ve deneme su basılmış.

DAP projesinin amacı nedir?

Doğu Anadolu Projesi (DAP)’ nin genel amacı; uygulandığı illerdeki yatırımların gerektirdiği araştırma, planlama, programlama, projelendirme, izleme, değerlendirme ve koordinasyon hizmetlerinin yerine getirilmesi suretiyle Doğu Anadolu Bölgesi’nin kalkınmasını hızlandırmaktır.

Dokap projesinde hangi iller var?

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 13 Mayıs 2020 tarihli ve 2538 sayılı kararnameye göre Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Tokat ve Trabzon illerinden oluşan DOKAP BKİ görev alanına bundan sonra Amasya ve Çorum illeri ilave edilerek il sayısı onbire ulaştı.

Bölgesel kalkınma projelerinin amacı nedir?

Projenin amaçları şunlardır; Bölgeler arası kalkınma farkını azaltma, bölge halkına istihdam sağlama, bölgedeki dış göçleri azaltma, altyapıyı güçlendirme, kişi başına düşen milli geliri arttırma ve eğitim seviyesini yükseltmektir. Bölgenin engebeli olmasından dolayı en çok hayvancılık ile uğraşılmaktadır.

Konya Selçuklu çeşme suyu içilir mi?

Konya‘da suyun kalitesinde herhangi bir problem yok. Çeşmelerden suyu güvenli bir şekilde içebilirsiniz.” diye konuştu.

Konya’da çeşme suyu içilir mi?

Konyalı hemşehrilerimiz de gönül rahatlığıyla çeşme suyunu içebilirler.” Konya Büyükşehir Belediyesi ve İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin su kalitesini günlük denetlediklerini vurgulayan Altay, apartmanlardaki ve sitelerdeki depoların periyodik olarak temizlenmesi gerektiğini hatırlattı.

Türkiyenin en büyük barajı hangi ilde?

Adıyaman ve Şanlıurfa şehirlerinin arasında yer alan Atatürk Barajı, Türkiye’nin en büyük barajı olma özelliğine sahiptir. Atatürk Barajı sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın da en büyük barajıdır. Fırat Nehri üzerine kurulan baraj, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında yer alır.

Konya barajının adı ne?

Altınapa Barajı, Konya‘da, Meram Çayı üzerinde, sulama ve içme suyu temini amacı ile 1963 – 1967 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

KOP Projesi suyu nereden gelir?

Konya Ovası‘na Su Getirme Çalışmaları ve KOP Yapılan projede ana su kaynağı Beyşehir Gölü’dür. Buradan alınan su, isale hattı ve buna bağlı sulama kanalları ve taksim merkezleri ile Konya Ovası‘na ulaştırılmıştır.