Mecaz ı mürsel nedir ve örnekler?

Mürsel mecaz ne demek?

Başka bir deyişle, gerçek anlamının dışına çıkmış bir sözcüğün benzetme amacı güdülmeden başka bir sözcüğün yerine kullanılması ad aktarması sanatına karşılık gelir. Berke Vardar bu sanatı düzdeğişmece olarak adlandırmaktadır. Ad aktarması yapılırken çeşitli kelime ilişkileri kullanılır.

At aktarması nedir?

Türkçe dil bilgisi konularından biri olan ad aktarması, mecazı mürsel olarak da bilinmektedir. Bu kavram, ‘Bir sözcüğün benzetme amacı olmadan, başka bir sözcüğün yerine kullanılması’ şeklinde açıklanmaktadır.

Ad aktarması nasıl olur?

Ad aktarması bilinen ismiyle mecaz-ı Mürsel, herhangi bir kelimenin anlamını taşıyacak bir örneklendirme yapmaktır. Kullanılan sözcüğün anlamını kapsayacak ve onu anlatacak bir etki oluşturur. Bir ismin ya da bir eşya ile beraber pek çok farklı kelime anlamı başka bir kelime tarafından karşı tarafa aktarılır.

Ad aktarması nedir TYT?

* “Benzetme ilgisi olmaksızın”, bir kavramın, başka bir kavram ile karşılanmasına “ad aktarması” denir. *Kavramlar arasında bir anlam bağlantısı bulunmalıdır. (İç-Dış, Parça-Bütün, Yazar-Yapıt vs.) *Kavramlardan biri verilip diğeri kastedilir.

Mecazi anlamda ne demek?

Mecaz anlam, bir kelimenin gerçek ve yan anlamlarının tamamen dışına çıkılarak başka bir anlamda kullanılması şeklinde ortaya çıkan bir edebi sanattır. Değişmece adı da verilen bu sanatla anlatım daha zengin ve etkili hale gelir.

Tevriye nedir ornekler?

İki gerçek anlam kullanılarak, uzak anlam ile anlatılmak istenilen anlatılır. Tevriye sanatına örnek olarak verilecek cümleler şu şekilde açıklanmıştır: – Sarımsak da acı; ama evde lazım bir dişi. Bu cümlede geçen dişi sözcüğü ile tevriye sanatı yapılmıştır.

Ad aktarması nedir ve örnekler?

Mecaz-ı Mürsel (Ad Aktarması): Benzetme ilgisi söz konusu olmadan, başka bazı ilgilerle, bir sözün başka bir söz yerine kullanılmasıyla oluşturulan mecazlardır. “Anne, çamaşır kazanı kaynadı,gel!” “Üstünü çıkarıp yatağa uzandı.” “Ne zamandır evde tencere kaynamıyor.”

Deyim aktarması nedir örnek?

Tanım 1: Deyim aktarması yani diğer ismiyle anlam aktarması bir sözcüğün benzetme amacı ile başka bir sözcük yerine kullanılmasıdır. Tanım 2: İnsana özgü bir kavramın doğaya, doğaya özgü bir kavramın insana aktarılmasına deyim aktarması denir. Benim küçük meleğim nerede?

Mecaz anlam örnekleri nedir?

Mecaz anlam ise, bu anlamdan tamamen uzaklaşarak ortaya çıkan “samimi, dostça, sevgi dolu” nlamıdır. “Gezimizin rehberi çok sıcak bir insandı.” cümlesinde rehberin vücut sıcaklığı belirtilmediği için, bu kelime gerçek anlamdan uzaklaşarak “sevgi dolu, içten” anlamını karşılayarak mecaz anlamda kullanılmıştır.

Mecazlı söyleyiş nedir örnekleri?

Kısaca mecazlı söyleyiş konu anlatımını derledik. Mecaz, cümlede kullanılan kelimenin gerçek anlamıyla değil de farklı bir anlamla kullanılmasıdır. Örneğin; sobayı yak kelimesinde aslında sobanın değil, içerisindeki odunların yakılması gerekiyor olsa da daha kısa ve basit bir ifade edin bu cümle kullanılır.

Leff ü neşr nedir örnek?

Yağmurlar damlalardan oluştuğu için “yağmur-damla” arasında da ilgi vardır. “İçimde kar donar, buzlar çözülür Yağan ateş midir, kat mıdır bilmem.” Birinci dizede verilen “kor – buzlar” sözcükleri ile ilgili “ateş – kar” sözcükleri verilerek leffü neşr yapılmıştır. Burada üç sözcükle yapılmış bir leff ü neşr vardır.

Seci nedir örnekler?

Seci, nesirde kullanılan uyak olarak da tanımlanabilir. Özellikle Divan nesrinde secili anlatım bir amaç sayılmıştır. Düz yazıda cümle içinde yapılan uyağa denir. – İlahi, kabul senden, ret senden; şifa senden, dert senden İlahi, iman verdin, daim eyle; ihsan verdin,kaim eyle.

Ad Aktarmasındaki ilişki çeşitleri nelerdir?

Ad aktarması yapılırken; parça-bütün, genel-özel, iç-dış, yazar-eser, yer-insan gibi benzetme ilişkileri kurabilir.

Kinaye nedir ve örnekleri?

Kinayeden; karşıdakini incitmeden iğnelemede, hafif ve zarif biçimde alaya almada yararlanılır. Deyim ve atasözlerimizde kinayeye çok rastlanır. Örnekler: * “Arkadaşın dayısı güçlüdür, halleder.”

Duyu aktarması nedir örnek?

Duyu aktarımına örnek vermek gerekirse: ” Sanatçının kadife sesi herkesi büyüledi.” ” Kocanın sert sözleri eşini yaraladı.” Gibi cümleler sıklıkla kullanılır. Görüldüğü üzere sözün yaralaması mümkün değildir. Burada bir duygu aktarımı yapılmıştır.