Meşairü ş Şuara kime sunulmuştur?

Tezkire i Şuarâ kimin eseri?

16. yüzyılda yaşamış olan Latîfî’nin şair Haffî hakkında yazdığı Tezkiretü’ş-Şuara, bu nesir türüne örnektir. Türk edebiyatında ilk şuara tezkiresi Alî Şîr Nevaî tarafından yazılan Mecâlisü’n-Nefâis’tir. Sehi Bey ile Aşık Çelebi’nin de bu türde başarılı eserleri vardır.

Aşık Çelebi nereli?

PrizrenÂşık Çelebi / Doğum yeriPrizren, eskiden Pürzerrin, Kosova’nın güneybatısında bir şehir ve belediye merkezi.
De facto olarak Kosova’nın Prizren ilinde; de jure olarak Sırbistan’a bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi’nin Prizrenski ilinde yer alır. Vikipedi

Aşık Çelebi mezarı nerede?

Âşık Çelebi, Üsküp’te yakalandığı zatülcenp hastalığından kurtulamayarak 979/1571-72 Şabanı sonlarında vefat etti. Üsküp’teki mezarına daha sonra türbe yaptırıldı.

Latîfî Tezkiresindeki şairler hangi dönemi kapsar?

16. yüzyılda yaşayan Latifi (1491-1582) şiirleri de bulunmasına rağmen edebiyatımızda tezkiresiyle ünlü bir yazardır. Latifi tezkiresinde 310 şaire yer vermiştir. Latifi tezkiresinde şair ve sanatçıları objektif olarak değerlendirmemiştir. Latifi tezkiresi bu yönüyle edebi tenkit örneğidir.

Teşrifatü ş Şuara kimin eseri?

güfti tezkiresi olarak da bilinir. 17. yüzyıl şairlerinden güfti’nin kaleme aldığı tezkiredir. türk edebiyatında nazımla yazılan ilk tezkire olması bakımından çok önemli bir yere sahiptir.

Tezkireler tiyatro eseri midir?

Divan edebiyatındaki tezkire, günümüz edebiyatında biyografinin karşılığıdır. Bu eserler mensur yazılmakla birlikte içinde manzum kısımların yer aldığı tezkireler de vardır. Tezkireler bugünkü edebiyat tarihlerinin ve şiir antolojilerinin yerini tutmaktadır. Tezkireler, çağının bir edebiyat ve kültür ürünüdür.

Gülşen üş Şuara kimin eseri?

AhdîGülşen-i şu’arâ: indeksli tıpkıbasım / Yazarı

Aşık Çelebi Tezkiresi kimin?

Meşâirü’ş-Şuârâ: Âşık Çelebi‘nin birçok eseri içinden adı günümüze ulaşmış ve en tanınmış eseridir. Bu tezkire, Anadolu’da yazılan dördüncü ve tarihimizde tezkire türünün en güzel örneklerinden biri olan bu eser 1556 yılında tamamlanmış ve II. Selim Han’a sunulmuştur.

Aşık Çelebi Tezkiresi var mı?

Eserleri. Meşâirü’ş-Şuârâ: Âşık Çelebi‘nin birçok eseri içinden adı günümüze ulaşmış ve en tanınmış eseridir. Bu tezkire, Anadolu’da yazılan dördüncü ve tarihimizde tezkire türünün en güzel örneklerinden biri olan bu eser 1556 yılında tamamlanmış ve II. Selim Han’a sunulmuştur.

Surname edebiyatta ne demek?

Surname, Osmanlı dönemi Türk edebiyatında şenlikler hakkında yazılan edebî metinlerin genel adıdır. Osmanlı döneminde padişah çocuklarının doğum ve sünnet törenleriyle padişah kızlarının düğün törenlerini anlatan manzum, mensur ya da manzum-mensur karışık yazılan eserler genellikle Surnâme adını taşır.

Latifi Tezkiresi hangi dönem?

Latifi tezkiresinde şair ve sanatçıları objektif olarak değerlendirmiştir. Latifi tezkiresi bu yönüyle edebi tenkit örneğidir. Latifi‘nin 1546’da tamamlayıp Kanuniye sunduğu kendi adıyla anılan tezkiresi, 1896’da Tezkiretü’ş-Şuara adıyla yayınlanmıştır.

Riyazü ş Şuara kimin eseri?

Riyâzî’nin Mahmûd, Abdüllatîf ve Nasûhî isimli 3 oğlu vardır. Abdüllatîf Efendi, Lutfî mahlasıyla şiirler yazmış bir şairdir. 16.yy. şairlerinden Hayâlî Abdülvehhâb Çelebi’nin Riyâzî’nin anne tarafından akrabası olduğu Riyâzü’ş-Şu’arâ’da Riyâzî tarafından ifade edilmiştir.

Tezkireler bugünkü tiyatro eserleri midir?

Divan edebiyatındaki tezkire, günümüz edebiyatında biyografinin karşılığıdır. Bu eserler mensur yazılmakla birlikte içinde manzum kısımların yer aldığı tezkireler de vardır. Tezkireler bugünkü edebiyat tarihlerinin ve şiir antolojilerinin yerini tutmaktadır. Tezkireler, çağının bir edebiyat ve kültür ürünüdür.

Tezkireler nasıl yazılır?

İlk bölümde giriş yapılır ve eserin yazılma sebebi, dönemin şiir anlayışı ile eserin sunulduğu kişi hakkında övgüler yer alır. İkinci bölümde ise şairlerle ilgili gerek hayat gerekse edebi özellikleriyle ilgili bilgiler verilir. Bitiş olan son bölümde ise eserin yazılış hakkında bilgiler ile dualar yer almaktadır.

Gülşen’i Şuara türü nedir?

Tezkire, klasik türk edebiyatı şair ve yazarların şiirlerini ve hayatlarını kapsayan edebiyat antolojisi görevi gören bir kitaptır. Anadolu sahasında ilk tezkire Sehi Bey’e ait olup Heşt Behişt (sekiz cennet) ismini taşımaktadır. Bunun dışında Latifi tezkiresi, Ahdi’nin Gülşen-üş Şuara isimli tezkireleri de ünlüdür.