Meslek memuru ne demek?

Meslek memuru ne yapar?

Meslek memurları, Dışişleri Bakanlığının görevlerinin yerine getirilmesinde, çeşitli kademelerde görev ve sorumluluk alarak diplomasi mesleğini icra eden Bakanlığın yönetici kadro memurlarıdır. … Diplomatlar, geçmişe kıyasla bugün çok daha geniş bir alan içinde mesleklerini icra etmek durumundadırlar.

Dışişleri meslek memurluğu nedir?

(1) Meslek Memurları, Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çerçevesinde, Türk dış politikasının oluşturulması ve icrasında görev, yetki ve sorumluluk üstlenen ve yurtdışında temsil görevi icra eden diplomatik kariyer memurlarıdır.

Meslek Memurluğu sınavına kimler girebilir?

– Sosyal bilimler alanında (YÖK’ün belirlediği kapsam dikkate alınacaktır) veya mühendislik fakültelerinde en az dört yıllık lisans eğitimi yapmış olup, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, hukuk ve iktisat alanlarında lisansüstü eğitim yapmış bulunmak gerekmektedir.

Konsolosluk memuru nasıl olunur?

Konsolos olarak görev yapmak isteyenlerin akademik kariyerinin yeterli olması gerekir. Ayrıca bu kişilerin devlet memurluğu sınavında sözlü ve yazılı bölümlerde istenen başarı derecelerini elde etmiş olması da beklenir. Başvuru yapanlarda 657 saylı Devlet Memurları Kanunu’nun 48. Maddesine uygunluk şartı aranır.

Diplomatlar ne kadar maaş alıyor?

Diplomat maaşları en az 4 bin, ortalama olarak 20 bin, en fazla ise 30 bin TL şeklindedir.

Diplomatik temsilciler kimlerdir?

Madde 3 – Diplomatik statüyü haiz personel, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir yabancı ülkedeki Büyükelçilik, Daimi Temsilcilik veya Temsilciliğine, çeşitli mevzuatla verilen görevlerin yapılması için atanmış olup, milletlerarası anlaşmalar ve teamül gereğince kabul eden devlet tarafından bu sıfatla tanınmış ve kendilelerine …

Dışişleri Bakanlığı personel ne iş yapar?

Dışişleri Bakanlığının görev ve yetkileri şunlardır: Türkiye Cumhuriyetinin dış politikasının tespiti için hazırlık çalışmaları yapmak ve tekliflerde bulunmak, Cumhurbaşkanı tarafından tayin ve tespit edilen hedef ve esaslara göre dış politikayı uygulamak ve koordine etmek.

Konsolosluk sınavına kimler girebilir?

Sınava girecek adayların;

  • Türkiye’deki üniversitelerin ilgili dil bölümlerinden (dil öğretmenlikleri dâhil) mezun olmaları veya.
  • Tabloda belirtilen dillerde eğitim veren yabancı üniversitelerin herhangi bir bölümünden alınmış lisans/lisansüstü eğitim diplomasına sahip bulunmaları veya.

Konsoloslukta çalışmak için hangi bölüm okunmalı?

Konsolos olmak için alınması gereken dersler; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi – Uluslararası İlişkiler bölümünde kapsamlı bir şekilde yer alır.

Konsolosluk ve ihtisas memurluğu nasıl olunur?

Konsolosluk ve İhtisas Memuru Dışişleri Bakanlığı tarafından her yıl alım yapılmaktadır. Adaylar Sınava katılarak başarı sırasına göre atama işlemleri yapılır. Aunı zamanda Konsolosluk ve İhtisas Memuru alımı için adaylardan herhangi bir KPSS şartı talep edilmiyor.

Büyükelçi ne kadar maaş alıyor?

Büyükelçilerin maaş aralığı 5 ve 10 bin dolar arasında değişirken, ülkemizde 30 ile 50 bin TL’ye tekabül etmektedir. Büyükelçilere maaşa ek olarak, geçim ödeneği gibi başka ödenekler de sunulur.

Diplomat ayrıcalıkları nelerdir?

Diplomat

  • Diplomasi Temsilciliği Bakımından ayrıcalık ve bağışıklıklar şunlardır:
  • Elçilik binasının ve Araçlarının Dokunulmazlığı
  • Elçilik Arşivlerinin Dokunulmazlığı
  • Elçiliğin Haberleşme Serbestliği.
  • Elçiliğin Vergi Ayrıcalığı
  • Elçiliğin Gümrük Ayrıcalığı

Diplomatik ayrıcalıklar nelerdir?

Kişi ve Aile Bireyleri Dokunulmazlığı Konut Dokunulmazlığı Yargı Dokunulmazlığı ya da Bağışıklığı Vergi Ayrıcalığı

Diplomatik dokunulmazlık kimlere verilir?

Diplomatik dokunulmazlık, hükümetler arasında, diplomatların karşılıklı olarak serbestçe seyahatini ve görevli olduğu ülkenin yasalarına göre dava edilmemesini ve yargılanmamasını teminat altına alan bir anlaşmadır. Ancak, söz konusu diplomatlar sınırdışı edilebilirler.

Dışişleri Bakanlığı neyle ilgilenir?

uyruklu gerçek ve tüzel kişilerin yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlar karşısındaki hak ve menfaatlerini korumak, geliştirmek ve bu alanlarda diplomasi ve konsolosluk himayesini sağlamak.