Mest giymenin şartları nelerdir?
Kimler mest giyer?
Mest, genç ya da yaşlı, hasta ya da sağlıklı fark etmeksizin hemen herkesin kullanımına uygun olan bir giysidir.
Meshin şartları nelerdir?
Meshin caiz olabilmesi için gerekli şartlar
- a) Ayaklar yıkanarak alınan bir abdestten sonra giyilmiş olması,
- b) Ayağa giyilmiş olarak normal bir yürüyüşle yaklaşık 5 km. veya daha fazla yürünecek kadar dayanıklı olması,
- c) Mestlerin, ayağa giyildikten sonra bağsız olarak durabilecek kadar sağlam ve kalın olması,
Mest abdestten hemen sonra giymek şart mı?
Abdestte ayaklarını yıkadıktan sonra mestlerini giyen kimsenin, bu abdesti devam ettiği sürece mestleri çıkarıp giymesiyle abdesti bozulmaz. Mestlerin üzerine mesh etmek suretiyle abdestini tamamladığı durumlarda ise, daha sonra mestlerini çıkaracak olursa meshi bozulur.
Mest ayakta kaç saat kalmalı?
Mesh üzerine mesh yapmanın süresi yolcu olmayan kimseler için 24 saat, yolcu olan kimseler için 72 saattir. Bu süre mestin abdest alındıktan sonra giyilmesinin ardından abdesti ilk bozan durumdan başlar. Bu süre solduğu taksirde ayaklar su ile yıkanır ve abdest alınır ve gerekirse tekrar mesh giyilir.
Mest deri olmak zorunda mı?
Kullanıcının isteğine bırakılan bir başka unsur da çorabın deri olup olmamasıdır. Çorap mest deri de en az deri olmayan mestler kadar tercih edilmektedir.
Mest alırken nelere dikkat edilmeli?
Deri mest satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunmaktadır. Örneğin; deri mestin hakiki deriden üretilmiş olması, dik durabilecek sağlamlıkta olması, herhangi bir yerinde yırtık bulunmaması ve ihtiyacı karşılayabilecek nitelikte olması dikkat edilmesi gereken konular arasında yer almaktadır.
Ayak mesh hükmü nedir?
Fakihlerin çoğunluğuna göre başın bir defa meshedilmesi yeterli olup Şâfiîler’e göre meshin üç defa yapılması sünnettir. Abdest sırasında kulakların içten ve dıştan meshedilmesi fakihlerin çoğunluğuna göre sünnet, Hanbelîler’e göre ise kulaklar başa dahil olduğu için farzdır.
Kalbi mest etmek ne demek?
Mest etmek: Birini çok mutlu etmek, kendinden geçirmek. Mest olmak: Kendinden geçercesine mutlu olmak.
Yırtılan mest dikilir mi?
Yırtık üç parmak miktarından fazla veya uzun bile olsa açılıp altını göstermiyorsa meshe engel değildir. İçinde deri astarı olan bir mestin yüzü açılırsa veya delik, yırtık dikilmiş ise meshe engel değildir.
Yırtık mest abdest olur mu?
CEVAP: Hanefî’de, mestteki yırtık, üç parmak girecek kadar olursa, mesh etmek sahih olmaz. İki parmak girecek kadar delik olursa, mahzuru olmaz. Astarı varsa, o kısım da mest sayılır, yırtık sayılmaz. Bir mestin birkaç yerinde küçük yırtıklar olsa, bunlar toplanınca üç parmak kadar olursa, buna mesh etmek caiz olmaz.
Uyku meshi bozar mı?
Meshin hükümlerine ve şartlarına bakıldığında abdesti bozan her şey meshi bozmaktadır. Uyku ise abdesti bozan şeyler arasında yer almaktadır. Dolayısıyla abdestin bozulmasında mest ile uyumak durumunun bir etkisi bulunmazken, genel olarak uyumak abdesti bozmaktadır.
Mest ne zaman bozulur?
Abdestin, cünüplük, hayız ve nifas dışında başka bir sebeple bozulmuş olması gerekir. Mestler ayakta iken cünüplük, hayız ve nifas hali olursa mesh bozulur ve gusül abdesti alındıktan sonra mestler yeniden giyilebilir.
Mest koyun derisi mi dana derisi mi?
Keçi derisi mest koyun derisinden daha kalitelidir ve koyun derisi gibi çabuk yırtılmaz mest için en ideal deri keçi derisi ve dana derisidir.
Mest kullanmak caiz midir?
“İslam âlimleri, abdest alırken ayağa giyilen deri ve benzeri sert ve dayanıklı maddelerden yapılan mestler üzerine mesh etmenin, Resûlullah’ın (s.a.s.) sünnetiyle sabit olduğu (Buhârî, Vudû 35, 48; Müslim, Tahâret, 72, 73; Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, I, 248, 249) konusunda görüş birliği içerisindedirler.
En iyi deri mest hangisi?
Keçi derisi mest koyun derisinden daha kalitelidir ve koyun derisi gibi çabuk yırtılmaz mest için en ideal deri keçi derisi ve dana derisidir. Bu mest modelimiz çorap gibi ayakkabı içine giyilebilmektedir.