Metamorfik nedir coğrafya?

Metamorfik taşlar nelerdir?

Başkalaşım kayaçları ya da metamorfik kayaçlar, magmatik ve tortul kayaçların çeşitli etkilerle (örneğin basınç, sıcaklık) değişikliğe uğraması sonucu oluşur. Mermer başkalaşım kayaçlara örnek olarak verilebilir. Gnays, elmas, şist de bu kayaçlara diğer örneklerdir.

Kayaların parçalanmasıyla ne oluşur?

Kum, toprak, kil gibi, kayaçların parçalanması sonucu oluşan küçük taneli yapıların basınç altında uzun süreler kalması ve sertleşmeleri sonucu oluşan kayaçlar. Binlerce, milyonlarca yıl sürebilir bu. Fosiller de bu kayaçların içinden çıkıyor. Son tür kayaç ise başkalaşım kayaçları (metamorfik) dediğimiz grup.

Sedimanter kayaçlar nelerdir?

Sedimanter kayaç ise sedimanların uzun süreli birikmesi, sıkışması ve bir çimento (demir, silis, karbonat vb.,) veya matriks (kil ve silt, ince kum) ile bağlanarak taşlaşması sonucu oluşan tabakalı kayaçlardır (Şekil 1). Organik canlı kavkı (biyokimyasal) veya canlı yığışımı sonucu oluşur.

Tortul kayaçların en önemli özelliği nedir?

Tortul kayaçların başlıca özellikleri şunlardır: Değişik zamanlarda oluştuklarından katmanlar hâlindedir. İçerisinde fosil denilen bitki ve hayvan kalıntılarına rastlanılır. Bulundukları bölgenin geçmiş iklim ve hayvan türleri hakkında bilgi verirler. Fazla sert olmadıkları için aşınmalara karşı dayanıksızdırlar.

Metamorfik kayaç türleri nelerdir?

Metamorfik Kaya Türleri

  • Amfibolit. Ana kaya: Bazalt. …
  • Blueschist. Ana kaya: Bazalt. …
  • Mermer. Ana Kaya: Kireç taşı veya dolomit. …
  • Eklogitin. Ana Kaya: Peridotit. …
  • Yeşil Şist. Ana Kaya: Bazalt. …
  • Kayrak. Ana Kaya: Şeyl. …
  • Şist. Ana Kaya: Şeyl. …
  • Gnays. Ana Kaya: Granit veya Şeyl.

Arazide metamorfik kayaçların hakim olması nedir?

Metamorfik kayaçlar ender görülen istisnaların dışında fosil içermezler. Çünkü asli kayaçta bulunan fosiller metamorfizma olayı sırasında değişikliğe uğrar veya yok olurlar. Metamorfik kayaçlar katılaşım kayaçları gibi kiristallidirler ve içlerinde bol miktarda silikat mineralleri içerirler.

Kayaçların zamanla ufalanıp parçalanmasıyla oluşan madde nedir?

Kayaçların ufalanmasıyla oluşan kum yıllar içinde toprağa dönüşür.

Kayaların parçalanmasıyla oluşan kütlelere ne ad verilir?

Fiziksel tortullar, kayaçların parçalanması ile oluşan kırıntılı malzemelerin oluşturduğu kayaçlar olup, konglomera, kum taşı ve kil taşı gibi örnekleri içinde bulundurur. Bu tortullar, tüm tortulların %20-25’ini kapsar.

Kaç türlü Sedimanter kayaç vardır?

Sedimanter (Tortul) Kayaçlar Kırıntılı, Kimyasal ve Organik (Biyokimyasal) sedimanter kayaçlar olmak üzere 3 gruba ayrılır.

Sedimanter kayaçlar kaça ayrılır?

  • (1) Klastik (Kırıntılı) sedimanter kayaçlar.
  • (2) Kimyasal sedimanter kayaçlar.
  • (3) Organik sedimanter kayaçlar.

Tortul kayaçların ayırt edici özellikleri nelerdir?

Suda eriyebilen kaya tuzu, kalker, jips gibi kayaların önce suda erimesi daha sonra çökelmesiyle meydana gelen taşlardır. Akarsu rüzgar buzul ve dalgaların yeryüzündeki taşlardan kopardıkları parçaların çukur yerlerde birikmesi ve doğal bir çimento ile yapışması sonucu oluşur.

Tortul kayaçlar nedir kısaca bilgi?

Kimyasal Tortul Kayaçlar: Bu kayaçlar su içerisinde eriyik olarak bulunan tuz ve minerallerin çökelmesi ile beraber meydana gelirler. Kalker yani kireç taşı, alçı taşı yani jips, kaya tuzu, dikitler ve sarkıtlar, travertenler kimyasal tortul kayaçlara örnektir.

Kayaç türleri kaça ayrılır?

Kayaçlar, oluşum şartlarına ve kökenlerine göre, magmatik, metamorfik (başkalaşım) ve sedimanter (tortul) olmak üzere başlıca üç gruba ayrılmaktadırlar. Magmatik kayaçlar, magmanın veya lavların soğuması ve katılaşması sonucu oluşan kayalardır.

Metamorfik arazi ne demek?

Başkalaşım kayaçları veya metamorfitler olarak da adlandırılan ve yerkabuğunun yaklaşık %27’sini oluşturan metamorfik kayaçlar, önceden mevcut kayaçların, sıcaklık, basınç ve kimyasal olayların etkisi altında metamorfizmaya (başkalaşma olayı) uğraması sonucu meydana gelirler ve metamorfizma derecesi ile oluştukları …

Derinlik kayaçları nedir?

Magmanın soğuması ve katılaşması derinlerde meydana gelirse ortaya çıkan kayaçlara plütonik kayaçlar (derinlik kayaçları) denir (Örnek: Granit). Mağmanın soğuma ve katılaşması yüzeyde meydana gelirse ortaya çıkan kayaçlara volkanik kayaçlar denir.