Metamorfizma çeşitleri nelerdir?

Metamorfizma tipleri nelerdir?

METAMORFİZMA ÇEŞİTLERİ

  • Dokanak (Kontakt) Metamorfizması (Contact Metamorphism)
  • Hidrotermal Metamorphism (Hydrothermal Metamorphism)
  • Dinamik Metamorphism (Dynamic metamorphism)
  • Bölgesel Metamorfizma (Regional Metamorphism)
  • Gömülme (Burial Metamorphism)

Gömülme metamorfizması nedir?

Gömülme metamorfizması (burial metamorphism): Derin denizel çökel kayaları ve bunlarla ardalanmalı olan volkaniklerin, üstlerindeki kaya yükü nedeniyle derine gömülmeleri sonucu gelişen metamorfizmadır.

Metamorfizma faktörleri nelerdir?

Metamorfizmanın üç etkeni ısı, basınç ve akışkanların etkinliğidir. Metamorfizma sırasında ilksel kaya yeni koşullarda denge sağlayabilmek için değişime uğrar.

Metamorfizmaya uğrayan kayaçlarda meydana gelen değişimler nelerdir?

Metamorfik kayaçların bazı örnekleri gnays, arduvaz, mermer, şist ve kuvarsittir. Yüksek basınç altında kayalar sıkışarak yapraklaşmaya uğrar, yüksek sıcaklık altında ise aynı kimyasal bileşime sahip olan mineraller başka minerallere dönüşür. Örneğin metamorfizma sonucunda kil mika, kireçtaşı ise mermer şekline gelir.

Kaç çeşit metamorfizma vardır?

Metamorfizma Çeşitleri Metamorfizma genel olarak yersel ve bölgesel metamorfizma olmak üzere iki ana guruba ayrılır. Bu süreçler, metamorfizmada etken olan faktörlere bağlı olarak alt guruplara ayrılır.

Katılaşım kayalar nedir?

Ekstrüzif, katılaşım veya püskürük kayaç, Dünya’nın iç kısmındaki kızgın maddelerin (magmanın) yer kabuğu içine sokulması ya da yeryüzüne püskürerek lav, kül vb. maddelerin yığılması ve soğuması sonucunda oluşmuş kayaçlardır. Bu kayaçlar hızlı soğuma nedeniyle ince kristallidirler.

Gnays hangi kayaç türüdür?

Gnays: Yüksek dereceli metamorfizma etkisiyle bant şeklinde belirgin bir yapraklanma (folyasyon) özelliği gösteren ve genellikle kuvars, feldispat, mika ve amfibol gibi mineraller içeren iri taneli (10-15 mm) metamorfik kayaç.

Andezit hangi kayaç türüdür?

Kalker yani kireç taşı, alçı taşı yani jips, kaya tuzu, dikitler ve sarkıtlar, travertenler kimyasal tortul kayaçlara örnektir. Organik Tortul Kayaçlar: Hayvan ve bitki kalıntılarının tortul kayaç bölgelerinde birikmesi ile meydana gelir. Kehribar, tebeşir, kömür, mercankaya organik tortul kayaçlara örnektir.

Anateksi nedir?

Anateksi: metamorfizmanın ileri evrelerinde, sıcaklık ve basıncın çok yükselmesi ile kayaç bileşenlerinde erime başlayacaktır; anateksi olarak tanımlanan bu erime noktası, metamorfizmanın sonunu ve kısmi ergimenin başlangıcını işaret eder.

Verilen kayaçlardan hangisi Kalkerin metamorfizmaya uğraması ile oluşmuştur?

Sleyt (Kayrak Taşı)

Gnays kaya nedir?

Gnays granit magmatik veya tortul kayaçlardır. bu granitin başkalaşması sonucunda gnays meydana gelir ve metamorfik kayaçtır. gnaysın muskovitli gnays, granit gnays, hornblendli ve enjekte gnays gibi türleri mevcuttur.

Katılaşım kayaçları nelerdir?

Ekstrüzif, katılaşım veya püskürük kayaç, Dünya’nın iç kısmındaki kızgın maddelerin (magmanın) yer kabuğu içine sokulması ya da yeryüzüne püskürerek lav, kül vb. maddelerin yığılması ve soğuması sonucunda oluşmuş kayaçlardır. Bu kayaçlar hızlı soğuma nedeniyle ince kristallidirler.

Kayaçların soğumasıyla ne oluşur?

Kayaçlar, oluşum şartlarına ve kökenlerine göre, magmatik, metamorfik (başkalaşım) ve sedimanter (tortul) olmak üzere başlıca üç gruba ayrılmaktadırlar. … Magmatik Kayaçlar. Magmatik kayaçlar, magmanın veya lavların soğuması ve katılaşması sonucu oluşan kayalardır.

Gnays sert midir?

granit kadar sert ve değerli bir taş değildir. basınç dayanımları 160 – 180 n/mm2 arasındadır.

Gnays nedir nerede kullanılır?

Yer döşemelerinde gnays taşlarının tercih edilmesi de büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Duvar kaplamaları, bahçe süslemeleri, doğal alanların oluşturulması da gnays taşlarıyla sağlanabilmektedir. Günümüzde bahçelerde, yol döşemesi olarak kullanılan taşlar arasında granite benzerliğiyle gnays da tercih edilmektedir.