Monokok gövde ne demek?
Uçak monokok gövde nedir?
Monokok yapı, gövde kaplamasının, bulkhead,frame ve uçağın iskeletini oluşturan halkaları (ring) kaplamasıyla oluşan yapı biçimidir.Asıl yükü, metal sac veya kompozit maddeden yapılmış gövde kaplaması taşır.Monokok yapı çok sağlam olabileceği gibi gövde yüzeyi üzerinde herhangi bir deformasyonu tolare edemez.
Monokok yapı nedir?
Yapısal kabuk olarak da adlandırılan Monokok, yumurta kabuğuna benzer şekilde, yüklerin bir nesnenin dış kabuğu tarafından desteklendiği yapısal bir sistemdir. Monokok kelimesi, “tek kabuk” anlamında Fransızca bir terimdir.
Bulkhead nedir Ucak?
Bulkhead: Uçağın gövde eksenine dikey duvar, bölme görevi gören bir yapısal parça olup gövdedeki büyük yükleri taşır. Canopy: Kokpiti kapatan saydam kapak.
Frame ne demek Havacılık?
İskelet olarak tanımlayabileceğimiz yapı ise aralarında belli mesafeler bulunan ”Frame” isimli dikey çemberlerden ve bu çemberleri yatay olarak bağlayan ”Stringer” lerden oluşur. Uçağın gövdesi, kanatların birleşme noktası olduğu için, kanatlardan gelen tüm kuvvetleri taşımak zorundadır.
Uçakta kanatçıklar ne işe yarar?
Uçaklarda uçağı havaya kaldıran ve havada tutan en önemli yapı kanattır. Kanat hem kendini hem de uçağın tamamının ağırlığını havada taşıdığı gibi yatış, flaplarla yavaşlama gibi çeşitli farklı kuvvetlerle aldığı işler yapar. Örneğin bir yatış kumandasıyla kanatçıklar kanadı havada burkmak, kıvırmak ister.
KEEL Beam nedir uçak?
ana iniş takımı tekerlek boşlukları ve merkez kanat kutusu (center wing box) altından geçen kiriştir. tekerlek boşlukları arasındaki kiriş, tekerlek boşluğu alanına kabin basıncından dolayı gelen yükleri taşıyan güçlendirilmiş kutu şeklindedir.
Monokok şasi nedir gerçekte nerelerde ne amaçla kullanılır?
İlk olarak tekneler için kullanılan, gerçek bir monokok şasi, deri içinde hem çekme hem de sıkıştırma kuvvetlerini taşır ve yük taşıyan bir iç çerçevenin olmamasıyla tanınabilir. Monokok şasi daha sonra uçaklarda, roketlerde, arabalarda ve bisikletlerde kullanılmaya başlandı.
Uçak parçaları nelerdir?
Gövdenin içinde neler bulunduğuna bakıldığında karşımıza, yolcular, yükler, uçak mürettebatı, iniş takımları, yakıt tankı ve bazı uçak tiplerinde de motor gibi bölümler çıkmaktadır. Uçağın gövdesi, oldukça dayanıklı bir şekilde tasarlanmak zorundadır.
Uçakta rib nedir?
uçak kanadının yapısalında bulunur. rib ingilizcede kaburga demektir, kelimeden de anlaşılabilir görevi. bu ribler airfoil şeklindedirler ve kanatta çok sayıda bulunabilirler, yani kanadın kesiti şeklindedirler ve dizilirler yanyana. belli bir kalınlıkları vardır. bu riblerin içinden spar uzanır boylu boyunca.
Uçak kanatları ne ise yarar?
Uçaklarda uçağı havaya kaldıran ve havada tutan en önemli yapı kanattır. Kanat hem kendini hem de uçağın tamamının ağırlığını havada taşıdığı gibi yatış, flaplarla yavaşlama gibi çeşitli farklı kuvvetlerle aldığı işler yapar.
Yunuslama momenti nedir?
Yunuslama momenti: Taşıma-sürükleme düzlemi içerisinde etkiyen moment bileşenidir. Uçağın hücum açısı artacak şekilde (yani burnu yukarı kalkacak şekilde) etkimesi halinde pozitif kabul edilir (Şekil 2.3). Sapma momenti: Uçağı düşey z ekseni etrafında döndürmeye çalışan moment bileşenidir.
Tuvaletlerde ve servis kabininde kullanılan su uçak dışına nasıl atılır?
1.2.5. Tuvalet ve servis kabininde kullanılan lavabo suları borular yardımıyla “Draın Mast” adı verilen parçalardan uçak dışına atılır. Atık su sisteminde bu parçalara “gri su sistemi” adı verilir.
Havacılıkta pitch ne demek?
Bir uçağın bu eksen etrafında yaptığı harekete (Pitch) yunuslama denir. Uçağın bu eksen etrafında yaptığı yunuslama hareketi, irtifa dümeni (elevator), hareketli yatay stabilize (stabilizator) ve bazı uçaklarda elevonlar tarafından kontrol edilir.
Monokok şasi ne işe yarar?
Monokok şasi, daha iyi sertliğe ve ağırlık avantajına sahip kompozit bir yapı oluşturmak için gövde ve şasiyi bir araya getiren bir yapıdır. Monokok bir şaside, hareket sırasında aracın ürettiği stres yapı arasında dağıtılır ve daha yüksek deformasyon değerine sahip olabilecek lokalize stres oluşturmaz.
Araç şasisi için en uygun materyal nedir?
Genellikle araç şasisi yapımı için karbon çelik; veya daha hafif yapı oluşturmak için alüminyum alaşımı malzemeler kullanılır.