Mükellef ne anlama gelir?
Mükellefin tanımı nedir kısaca?
(Vergi Mükellefi) Kanun uyarınca vergi yaratan bir olay durumunda, bu vergiden sorumlu kişiler veya tüzel kişiler, örneğin vergilendirilebilir gelir alan kişidir.
Mükellefiyetsiz ne demek?
Hukuki bir terim olarak devletin kişinin rızasını gözetmeksizin zorunlu kıldığı görevlere denir. Kanunlarla yapılmış mükellefiyet tanımına göre, kişiler mükellefiyet esaslarına göre düzenlenmiş görevleri yerine getirmekle yükümlü olup, yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde yaptırım ile karşılaşır.
Mükellef ne demek Maliye?
Mükellef, vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettübeden gerçek veya tüzel kişidir. Vergi sorumlusu, verginin ödenmesi bakımından, alacaklı vergi dairesine karşı muhatap olan kişidir.
Mükellef kim ve nedir?
Mükellef Arapça kökenli bir kelime olup, kendisine külfet yüklenmiş, görev veya zahmet verilmiş kimse anlamına gelmektedir. Türk Dil Kurumu mükellefi, “vergi vermekle yükümlü olan kimse veya kuruluş” olarak tanımlanmaktadır[1]. Mükellef kelimesi yerine “yükümlü”, “ödevli” kelimeleri[2] de kullanılmaktadır.
Kaç çeşit mükellef vardır?
Mükellefiyet Türleri Gelir Vergisi Kanunu, gelir vergisi mükelleflerini Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri gelirlerin tamamı üzerinden vergilendirilecek, tam mükellefler, ile; sadece Türkiye’de elde ettikleri kazançlar üzerinden vergilendirilecek, dar mükellefler, olmak üzere ikiye ayırmıştır.
Mükellefiyet kaydı ne demek?
Mükellefiyet Kaydı Nedir? Gerçek kişi tacirler yerleşim yerlerinin ya da işletme merkezlerinin bulunduğu vergi dairesine giderek kayıt olmalıdır. Buna gerçek kişi mükellefiyet kaydı denir. Şirket olarak işletmenizi çalıştırıyorsanız “tüzel kişi mükellefiyet kaydı” yaptırmalısınız.
Mükellef ne demek cümle içinde?
Mükellef ne demek cümle içinde? Bir işi yapmak zorunda olan (kimse), yükümlü: Meclis-i idâreye koymak vazîfesiyle hiçbir memur mükellef olamaz.
Mükellef ne demek fıkıh?
İslâmî terminolojide mükellefiyet, kişinin dinin hitabına muhatap olması halini ifade eden bir terimdir. Mükellef de, dinî hitapla yükümlü tutulan, düşünce, söz ve davranışlarına birtakım dünyevî-uhrevî, dinî-hukukî sonuçlar bağlanan aklî melekeleri yerinde (âkıl) ve ergin (bâliğ) olan insan demektir.
Mükellefiyet lerimiz ne demek?
Hukuki bir terim olarak devletin kişinin rızasını gözetmeksizin zorunlu kıldığı görevlere denir. …
Vergi sorumlusu kim?
Vergi sorumlusu, VUK’un 8’inci maddesinde “verginin ödenmesi bakımından, alacaklı vergi dairesine karşı muhatap olan kişi” olarak tanımlanmıştır.
Verginin mükellefleri kimlerdir?
Vergi mükellefi, kendisine vergi borcu yüklenebilen gerçek veya tüzel kişidir. Vergi mükellefi, devlete vergi ödemekle yükümlü olan bir şahıs veya ticari kuruluş olabilir. Ülkemizde her gerçek ve tüzel kişiye (yani şirkete) bir vergi numarası verilir.
Mükellefin sorumlu olduğu ibadetlere ne denir?
Mükellefiyet çağına giren her Müslümanın yapmak zorunda olduğu bâzı dinî vazifeler vardır ki, bunlara fıkıh ve ilmihal kitablarında “mükelleflerin yapacağı vazifeler” mânasına “Ef’âl-i Mükellefîn” denir.
Mükellefin nedir diyanet?
Efâl-i mükellefin, mükellefiyet çağına giren, yani buluğ olan her akıllı Müslümanın yapabileceği fiiller anlamına gelen dinî terim. Bunlar 8’e ayrılır. Bu 8 fiilden ilk 5’i yapılması; son 3’ü ise yapılmaması, yani terki istenen vazifelerdir. Yapılması istenen fiillere “emir;” terki istenenlere de “nehy” adı verilir.
Mükellef türleri nelerdir?
Vergi Türlerine Göre Mükellefler
- Gelir Vergisi Mükellefi.
- Kurumlar Vergisi Mükellefi.
- Katma Değer Vergisi Mükellefi.
- Özel Tüketim Vergisi Mükellefi.
- Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi Mükellefi.
- Diğer Vergilerde.
- Tam Mükellefiyet.
- Dar Mükellefiyet.
Gelir Vergisi Kanununda kaç çeşit mükellef vardır?
Gelir Vergisi mükellefleri; tam mükellef ve dar mükellef olmak üzere ayrılırlar.