Mükelleflerin hakları Nelerdir?
Mükellefin Ödevleri nedir?
Mükelleflerin; vergi ile ilgili servet, sermaye ve hesap durumlarının, faaliyet ve hesap neticelerinin tespit edilmesini, vergi ile ilgili muamelelerinin belli edilmesini, vergi karşısındaki durumunun hesap üzerinden kontrol edilmesini ve incelenmesini sağlayacak şekilde defter tutmaları zorunludur.
Maddi vergi ödevleri nelerdir?
Vergi ödevi, maddi ve şekli ödevlerden oluşmaktadır. Yükümlünün vergi borcunun ödenmesi maddi anlamda vergi ödevidir. Bunun yanında bildirim, defter ve kayıtlara ilişkin belirlenmiş usuller ve beyanname verme kuralları şekli anlamda vergi ödevi niteliğindedir.
Vergi inceleme süresi ne kadardır?
6009 sayılı Kanunla Vergi Usul Kanununun 140/6. Maddesinde “İncelemeye başlanıldığı tarihten itibaren, tam inceleme yapılması halinde en fazla bir yıl, sınırlı inceleme yapılması halinde ise en fazla altı ay içinde incelemeleri bitirmeleri esastır.
Vergi Dairesi defter incelemesi kaç gün sürer?
Vergi incelemeleri için getirilen süre sınırlamaları bu değişiklikler arasında önemli bir yer tutmaktadır. Buna göre, vergi incelemesine başlandığı tarihten itibaren tam incelemeler bir yıl, sınırlı incelemeler ise altı ay içerisinde tamamlanmak zorundadır.
Vergi incelemesi nerede yapılır?
Vergi incelemeleri, esas itibarıyla incelemeye tabi olanın iş yerinde yapılır. İş yerinin müsait olmaması, ölüm, işin terk edilmesi gibi zaruri sebeplerle incelemenin yerinde yapılması imkânsız olur veya mükellef ve vergi sorumluları isterlerse inceleme dairede yapılabilir.
Vergi incelemesi kimlere yapılır?
Vergi Usul Kanununa göre vergi incelemesi; Vergi Müfettişleri, Vergi Müfettiş Yardımcıları, ilin en büyük mal memuru veya vergi dairesi müdürleri tarafından yapılır. Gelir İdaresi Başkanlığının merkez ve taşra teşkilatında müdür kadrolarında görev yapanlar her hal ve takdirde vergi inceleme yetkisini haizdir.
Defterdar vergi incelemesi yapılabilir mi?
Maliye literatüründe ilin en büyük mal memuru “Defterdar”dır. … Yukarıdaki düzenleme uyarınca, vergi dairesi başkanlığı bulunan illerde en büyük mal memuru olan defterdarların inceleme yetkisi bulunmamaktadır.
Yoklama yapmaya yetkili olanlar kimlerdir?
Yoklama; vergi dairesi müdürleri, yoklama memurları, yetkili makamlar tarafından yoklama işi ile görevlendirilenler, vergi incelemesine yetkili olanlar ve gelir uzmanları tarafından yapılır (VUK m.128).
Vergi denetim sistemi nedir?
Vergi denetimi, mükelleflerin vergilendirme işlemlerinde yasalara uyup uymadığının denetlenmesi olarak tanımlanabilir. (Saban, 2000, s. 34). Vergi denetimi, vergi idaresinin ve vergi yükümlülerinin ilgili kanunlarla saptanan kurallar çerçevesinde hareket edip etmediklerinin kontrolüdür.
Vergi Usul Kanunu kaç maddeden oluşur?
ing. tax procedure law. 417 normal madde, 18 mukerrer madde, 14 ek madde, 26 gecici madde, 13 ek gecici madde olmak uzere 488 maddeliktir.
Yükümlünün şekli ödevleri nelerdir?
Vergi borçlusunun defter tutmak, beyanname vermek, bildirimde bulunmak görevleri şekli görevleridir.
Vergi yüklenicisi ne demek?
Kanuni mükellefi ile fiili mükellefi (vergi yüklenicisi) ayrı kişiler olan KDV de vergiyi nihai olarak tüketiciler yüklenmektedir. Vergi Sorumlusu: Vergi sorumlusu, vergi kanunlarına göre mükellef olmamakla birlikte, verginin, alacaklı vergi dairesine ödenmesinden sorumlu olan kişidir.
Vergi incelemesi son kaç yıl?
Vergi İncelemesinin Süresinde Bitirilmesini İsteme Hakkı Bu süreler tam inceleme yapılması halinde en fazla bir yıl, sınırlı inceleme yapılması halinde en fazla altı ay, katma değer vergisi iade incelemelerinde ise en fazla üç ay içerisinde incelemenin bitirilmesi esastır.
Geriye dönük vergi incelemesi kaç yıl 2021?
Kanuna göre mükellefler 31.8.2021 tarihine kadar yapacakları beyanlarla yapılandırmanın söz konusu başlıklarından yararlanabilecekler. Mükellefler yasadan geriye dönük 5 yıl için gelir ve kurumlar vergisini, KDV’yi, bazı gelir stopaj ve kurumlar stopaj vergilerini artırarak yararlanabilecek.
Vergi incelemesi en geç ne zaman yapılır?
MADDE 9 – (1) Vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar, inceleme görevinin verilmesinden itibaren en geç otuz gün içinde incelemeye başlarlar. Bu süre içinde incelemeye başlanılamaması halinde durum gerekçeli bir yazı ile bağlı bulunulan birime bildirilir.