Münhasır yetki ne demek hukuk?

Münhasır yetki nedir Möhuk?

Münhasır yetki, özellikle yabancı mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizi ile yetki sözleşmelerine ilişkin sonuçlar doğurmaktadır. Şöyle ki; i) MÖHUK m. 54 (1) 6 hükmünde yabancı mahkeme kararının Türk mahkemelerinin münhasır yetkisine giren bir konuda verilmiş olması, tenfiz engeli olarak düzenlenmiştir.

Münhasıran yetkili ne demek?

münhasır yetki; kanunun, bir davanın belirli olmak kaydıyla bir ya da birden fazla mahkemede açılması zorunluluğu öngörmesi; o davanın kanunda belirlenmiş olan yargı yerleri dışında bir mahkemede açılamaması durumudur.

Münhasır yetki sözleşmesi ne demek?

Taraflar, yetki sözleşmesinde, aksini kararlaştırmadıkça, dava sadece sözleşmeyle belirlenen mahkemede veya mahkemelerde açılabilecektir. Bu durumda, taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça, yapılan yetki sözleşmesi, münhasır yetki sözleşmesi şeklinde olacaktır.

Aşkın yetki kavramı nedir?

Tarafların vatandaşlığını ve yabancı ülkede bulunan davalının ikametgâhını dikkate almaksızın doğrudan doğruya malvarlığına bağ- lı olarak tesis edilen milletlerarası yetki, aşkın yetki25 oluşturmaktadır.

Kesin yetki halleri nelerdir?

Kesin Yetki Kuralı

  • Mirastan doğan davalar. …
  • Taşınmazın aynından doğan davalar. …
  • Özel hukuk tüzelkişilerinde ortak ve üyelere karşı açılacak davalar. …
  • Can sigortalarına ilişkin davalar. …
  • Birden fazla davalıya karşı açılacak davalar. …
  • Davalının Türkiye’de yerleşim yerinin bulunmaması

Ortak Yetkili mahkeme kesin yetki mi?

HMK Madde 7 Gerekçesi Ayrıca, “…davaya, ancak o yer mahkemesinde bakılır” denilerek, ortak yetkili mahkemenin yetkisi, kesin yetki hâline getirilmiştir.

Mahkemede yetki nedir?

Yetki bir dava ya da işte belirli bir devlet ülkesinde bulunan hangi yerdeki görevli ilk derece mahkemesi aracılığıyla bakılacağını belirleyen kurallara denir. Anayasa’nın 142. Maddesi uyarınca mahkemelerin yetkisinin de kanunla belirlenmesi gerekir.

Milletlerarası yetki ne demek?

1. Milletlerarasi Yetki Kavrami. Genel bir ifade ile “yetki” kavrami, bir davaya hangi yerdeki görevli mahkeme tarafindan bakilacagini belirler. … Diger bir tanima göre, milletlerarasi yetki, yabanci unsurlu davalarda, bir devletin mahkemelerinin, diger devlet mahkemelerine nazaran yetkili olup olmadiklarini ifade eder.

Yetgi mi yetki mi?

Yetki ne anlama gelmektedir? i. (< yet-ki) yeni. 1. Bir kimse veya kurula verilen bir görevi yasaların tanıdığı imkânlara göre belli şartlarla yürütmeyi sağlayan hak, salâhiyet.

Münhasıran nedir hukuk?

Münhasırlık ne demek hukuk? Eski dönemlerde çok sık kullanılan bu kelime dilimize Arapçadan girmiştir. Münhasır kelimesi anlamı ise bir kişi veya bir şeye ayrılmış, mahsus anlamı barındırmaktadır.

Yetki sözleşmesi nedir şartları nelerdir?

YETKİ SÖZLEŞMESİNİN ŞARTLARI VE SONUÇLARI Tacir veya kamu tüzel kişisi olmak koşuluyla, tarafların belli bir dava (uyuşmazlık) için kanunen yetkili olmayan, aslında yetkisiz bir mahkemeyi yetkili kılmak için yaptıkları sözleşmeye, yetki, sözleşmesi denir. … Sözleşme yazılı şekilde yapılmalıdır (adi yazılı olabilir).

Sözleşmenin ifa edileceği yer neresidir?

Parça borçlarında sözleşmenin kurulduğu sırada borç konusunun bulunduğu yer; para ve parça borçları dışındaki tüm borçlar içinse doğumları sırasında borçlunun yerleşim yeri ifa yeridir (TBK m. 89). Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 10. maddesinde sözleşmenin ifa edileceği yer mahkemesi ifadesi kullanılmıştır.

Yetki itirazı hangi aşamada?

Yetki itirazı HMK nun 116/1-a maddesi uyarınca ilk itirazlardan olup davanın görüldüğü Sulh Hukuk Mahkemesine göre ilk duruşma gününe kadar (ilk duruşma günü dahil) ileri sürülebilir.

Ticari davalarında yetkili mahkeme neresidir?

Bir ticari davada hangi asliye ticaret mahkemesinin yetkili olduğu Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nca belirtilmiştir. Genel yetkili asliye ticaret mahkemesi davanın açıldığı tarihte davalının yerleşim yerindeki asliye ticaret mahkemesidir.

Kesin yetki dava şartı mı?

Kural olarak yetki, dava şartı olmayıp ilk itirazdır. Bu nedenle mahkeme yetkiyi kendiliğinden dikkate alamaz. Ancak kesin yetki hallerinde, davanın mutlaka kesin yetkili mahkemede açılması gerekir. HMK 114 /1-ç maddesine göre, yetkinin kesin olduğu hallerde, mahkemenin yetkili bulunması dava şartıdır.