Muş’un adı nereden gelmiştir?
Muş adını nereden aldı?
Bir rivayete göre adının ‘sulak, verimli otlak’ anlamına gelen ‘Muşa’ kelimesinden, bir başka rivayete göre ise M.Ö.12.yy’da yukarı Dicle Vadisine yerleştikleri bilinen Muşkiler’den geldiği ileri sürülmektedir.
Ermenice Muş ne demek?
“Muş‘ta Ermeni kelimesinin karşılığı define altını” | Agos.
Muşta Türk var mı?
Muş‘ta ki ikinci kalabalık grup ise Türklerdir. Türk nüfusu içerisinde Muş‘un yerlileri de olan Türkmenler, Terekeme (Karapapak) Türkleri, Azerbaycan Türkleri, Ahıska Türkleri ve Karadeniz Bölgesinden buraya göç etmiş Türk nüfusu yer almaktadır. Muş‘ta çok sayıda Arap nüfusu da yaşamaktadır.
Muş u kim kurtardı?
KURTULUŞ MÜCADELESİNDE MUŞ Ermenistan üzerinden Doğu Anadolu’ya giren Ermeni orduları, Kazım Karabekir Paşa komutasındaki Türk ordusunca yenilgiye uğratıldı. Gümrü Antlaşmasıyla da Doğu Anadolu işgal ve katliamlardan kurtuldu.
Muş Varto halkı Kürt mü?
Net bir sayı olmasa da ilçeleri de hesaba katarak Muş ilinin sınırları içinde yaşayan bireylerin yaklaşık yüzde 75-80 arası Kürt oldukları ve anadillerinin Kürtçe olduğunu ileri sürebiliriz. Örneğin Varto‘da yaklaşık 60 Alevi köyü mevcuttur ve bunların tamamı Kürt‘tür.
Muş Bulanık Alevi mi?
Ancak Doğu İlleri ve Varto Tarihi kitabında Varto’da yaşayan ve Zazaca konuşan Alevi nüfusun Türkmen olduğu belirtilir. Bu konuda çok sayıda yazı da mevcuttur. Bulanık ilçesi günümüzde Kürtlerin çoğunlukta olduğu bir ilçedir.
Muş ne anlama geliyor?
Bir rivayete göre, Muş adı, şehre, Asurlulardan kaçarak Muş yöresine gelen İbrani kabilelerinden biri tarafından verilmiştir. Nitekim 1914 Bitlis Vilayet Salnamesinde Muş adının İbrani’ce “Sulak verimli ve otlak” anlamına gelen “Muşa” kelimesinden geldiği ileri sürülmüştür.
Varto Ermenice ne demek?
Köyün adı Ermenice, “kaya köy” anlamına gelmektedir. Köy, 1902 Patrikhane nüfus sayımında, virane bir Ermeni kilisesine, haçkarlar ve bir mezarlığa sahip bir Kürt yerleşimi olarak geçmektedir.
Muş yüzde kaç Kürt?
oranlar isek yaklaşık olarak %70 kürt, %10 türk (çoğu kafkas göçmeni bir kısmı yerli), %10 zaza, %5 arap, %5 çerkes, çeçen, abhaz. öte yandan dini açıdan ise merkez, hasköy, bulanık, korkut, malazgirt hanefi-şafii iken varto’da alevi ve şafiiler birlikte yaşar.
Muşta Alevi var mı?
Muş ilinin Varto ilçesi barındırdığı Alevi nüfus ve okuma-yazma oranının yüksek oluşuyla diğer ilçelerden ayrılıyor. Urartu ve sonrasında Ermeni yerleşim alanı olan ilçenin adına dair farklı açıklamalar var.
Muş’un eski ismi ne?
İlk çağda Muş‘u da içine alan bölgeye “Taronitit” deniyordu. Bu bölgenin merkezi durumundaki Muşun adı da kimlik kaynaklarda “Taron” olarak geçmektedir.
Bitlis ve Muş’un geri alınması hangi cephe?
Mustafa Kemal, Doğu’da Rusların saldırısını püskürttü. Irak Cephesindeki savaşlarda, Kutülamare bölgesinde, beş aydır kuşatma altında olan İngiliz birlikleri, teslim oldu. Mustafa Kemal Bitlis ve Muş‘u, Ruslardan geri aldı.
Muşun yüzde kaçı Kürt?
oranlar isek yaklaşık olarak %70 kürt, %10 türk (çoğu kafkas göçmeni bir kısmı yerli), %10 zaza, %5 arap, %5 çerkes, çeçen, abhaz. öte yandan dini açıdan ise merkez, hasköy, bulanık, korkut, malazgirt hanefi-şafii iken varto’da alevi ve şafiiler birlikte yaşar.
Varto Alevileri Kürt mü?
Varto‘daki Alevilerin çoğu Kürt kökenlidir ve etnik tanımlamalar farklılaşmaktadır. Örneğin, Zaza, Dımili, Kırmanc gibi tanımlamalar da Aleviler arasında oldukça yaygındır (Gezik, 2012: 26-27).
Muş neyi ile meşhur?
Muş Hakkında Kısa Bilgi; Tarihte, Türklere Anadolu’nun kapılarını açan, Malazgirt Zaferinin kazanıldığı ve Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Muş‘un lalesi, üzümü, Velikanı peyniri ve kilimi meşhurdur. İlk çağlarda bu bölgeye ”Taron ve Tarun” denmekteydi. M.S. 4 yüzyılda Muş şehrini, Urartu Kralı Muşet kurmuştur.