Mustafa Kemal’in 9 Ordu Müfettişliğine atanmasında hangileri etkili olmuştur?
Mustafa Kemal neden 9 Ordu Müfettişliğine atanmıştır?
Mustafa Kemal Paşa 9. Ordu Müfettişliğine Kurtuluş Savaşını başlatmak için değil başlatanları tutuklamak ve cezalandırmak, bunları destekleyen Osmanlı subaylarını görevden almak ve cezalandırmak için atanmıştır.
Mustafa Kemal 9 Ordu Müfettişi olarak nerede görevlendirildi?
16 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Paşa merkezi Erzurum’da bulunan 9. Ordu (9. Ordunun adı 14 Haziran 1919’dan itibaren 3. Ordu olarak değiştirilmiştir) Müfettişi olarak Bandırma Vapuru ile karargah subayları 23 kişi (Ek: 1) ve 25 kişilik eratla (Ek:2) İstanbul’dan hareket eder.
Hangisi Mustafa Kemal Paşa ya 9 Ordu Müfettişi olarak verilen görevler dendir?
1. İşbu müşterek görevler şunlardır: a) Görev bölgesinde asayişi ve huzuru yeniden sağlamak ve asayişsizliğin sebeplerini belirlemek. Görev bölgesinde, değişik yerlerde bulunan silah ve cephaneleri bir an evvel toplattırmak, bunları münasip depolara yığmak ve koruma altına aldırmak.
9 Ordu Müfettişi ne demek?
30 nisan 1919 tarihinde mondros mütarekesi gereği ordu‘da küçülme ve birlikleri lağvetme sürecini takip için ordu komutanı yerine atanan kişi. yani mirliva mustafa kemal 9. ordu müfettişi olarak samsun’a çıktığında ordunun en yetkili kişisiydi.
Mustafa Kemal Atatürk askerlik görevinden istifa ettikten sonra ona sivil önderlik yolunu açan ilk olay nedir?
Mustafa Kemal‘in, ilk kez sivil bir önder olarak başkanlığını yaptığı Erzurum Kongresi’nin toplantısı, 23 Temmuz ile 7 Ağustos 1919 arasında yapıldı. 62 delegenin katıldığı kongre, Kurtuluş Savaşı’nın rotasının oluşturulmasında önemli bir rol oynadı.
Dokuzuncu Ordu Müfettişi olarak Samsun’a çıkan Mustafa Kemal Paşa ya aşağıda yer alan görevlerden hangisi verilmiştir?
Müfettişlik görev ve yetkilerinin yer aldığı fermanın görevleri içeren maddeleri kısaca şu şekildedir: Bölgede düzenin kurulması, yerleştirilmesi ve olayların sebebinin araştırılması. Bölgede varlığı söz edilen silah ve cephanelerin toplanarak Osmanlı depolarına yerleştirilerek korunması.
Mustafa Kemal askerlik görevinden hangi kongreden önce ayrılmıştır?
Milli iradeyi hakim, Kuvayımilliye’yi amir kılmak lazımdı, yani meclisin kurulması lazımdı. Erzurum Kongresi‘ne 6 doğu vilayeti ve Karadeniz vilayetinden delegeler geldi. Mustafa Kemal‘in 8 Temmuz’da 3. Ordu müfettişlik görevine son verildi ve 8 Temmuz gecesi Atatürk, askerlik görevinden istifa etti.
9 Ordu Müfettişi olarak verilen görevler nelerdir?
9. Ordu Müfettişi olarak atandı….Görev tanımı şöyle idi:
- Bölgede iç düzenin kurulması ve düzen dışı olayların nedenlerinin saptanması,
- Bölgede dağınık haldeki silah ve cephanenin toplanarak emniyete alınması,
- Ordu‘nun da desteğini alarak oluşturulan toplulukların kaldırılması.
Hangisi Mustafa Kemal’in I Dünya Savaşı’na kadar olan görevleri nelerdir?
1912 yılında Balkan Savaşı Başlayınca, Akdeniz Boğazı Kuvay-ı Mürettebesi Komutanlığı Harekat Şubesi Müdürlüğüne atandı. Aynı savaş içinde Bolayır Kolordusu kurmay başkanlığına atandı. 1913 yılında Sofya Askeri Ataşeliğine atandı. Birinci Dünya Savaşı başlangıcına kadar bu görevde kaldı.
9 Ordu Müfettişi olarak Samsun’a gönderilen Mustafa Kemal’in resmi görevi nedir?
Samsun’da Rum ve Türk halkı arasında meydana gelen çatışmaların sonlandırılması için Osmanlı Hükûmeti tarafından Mustafa Kemal görevlendirilmiş ve kendisine 9. Ordu‘nun müfettişliği verilmiştir.
Mustafa Kemal 9 Ordu müfettişliğinden ne zaman istifa etti?
Mustafa Kemal Paşa’ya 8/9 Temmuz 1919 gecesi askerlikten azledildiği telgrafla bildirilmiştir. Aynı dakikalarda Mustafa Kemal Paşa da askerlikten ve ordudaki bütün görevlerinden istifa ettiğini bildirmiştir.
Atatürk askerlikten istifa ettikten sonra ne yaptı?
“Mustafa Kemal Atatürk, 3 Temmuz’da Erzurum’a geldi ve yaklaşık 53 gün kaldı. 7-8 Temmuz’da askerlikten istifa eden Atatürk, Erzurum delegesi Cevat Dursunoğlu’nun delegelikten çekilmesiyle katıldığı kongrede delegeler tarafından başkan seçildi.
Mustafa Kemal hangi gelişmeden önce askerlik görevinden istifa etmiştir?
Atatürk, Erzurum’a gelişinden 5 gün sonra, 8-9 Temmuz 1919’da “Sine-i millette bir ferd-i mücahit” olarak çalışmak üzere çok sevdiği askerlik mesleğinden ve görevinden istifa etti.
Mustafa Kemal Atatürk Samsuna çıktığında hangi görevdeydi?
Samsun’da Rum ve Türk halkı arasında meydana gelen çatışmaların sonlandırılması için Osmanlı Hükûmeti tarafından Mustafa Kemal görevlendirilmiş ve kendisine 9. Ordu’nun müfettişliği verilmiştir. Bunun üzerine müfettiş görev bölgesine Bandırma Vapuru ile ulaşmış ve bir hafta boyunca Mantıka Palas’ta kalmıştır.
Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’daki görevleri nelerdir?
Padişah ve hükümetinin Mustafa Kemal‘e verdiği görev; Pontus Devletini kurma çalışması yapan Rumlara karşı ayaklanan Türklerin ayaklanmasını bastırmak, silah ve cephaneleri toplamak, tüm direniş güçlerin dağıtmaktı.