Mutezilenin 5 temel esası nelerdir kısaca?

Mutezile nedir Ekşi?

vasıl bin ata tarafından kurulan, kaderin varlığını inkar ederek tanrının sıfatları konusunda ehl-i sünnetten ayrılan felsefi akım. islamda daha çok sünni inançlara karşı çıkan, tanrı’nın zatı ve sıfatı konusunda islam geleneği ve kur’an’la bağdaşmayan fikirlere sahip ekol.

Mutezile ismini nasıl almıştır?

Daha çok Sünnî kaynaklarında Mu’tezile isminin, Vâsıl b. Atâ’nın mürtekib-i kebîre konusunda farklı bir anlayışa sahip olan hocası Hasan-ı Basrî’nin ders halkasından ayrılması ve onun Vâsıl’ın kendilerinden uzaklaştığını (i’tizâl) söylemesi sebebiyle ortaya çıktığı zikredilir.

Mutezile mezhebinin isminin belirlenmesinde etkili olan vakıa nedir?

Bu mezhep, itikadi bir mezheptir. Bu mezhebe göre, büyük günah işleyen bir kişinin küfür ile iman arası bir mertebeye sahip olduğunu söyleyerek Ehl-i Sünnet alimleri arasında yer alan Hasan-ı Basrî’nin dersini terk eden Vasıl bin Ata ile ona uyanların ortaya çıkardığı Mutezile mezhebi, bu isimle anılmaya başladı.

Mutezile ne zaman ortaya çıktı?

Mutezile kelimesi, ayrılmak, bir köşeye çekilmek ve gözden uzaklaşmak manasına gelen i’tezele sözcüğünden türetilmiştir. İslam’daki itikadi mezheplerden biri olan Mutezile, 7. yüzyılın sonlarında ortaya çıkmıştır. Mezhebin ortaya çıkışında Hz. Ali’nin şehit edilmesi ve halifeliğin Emeviler’e geçmesi etkili olmuştur.

Kaderi ilk reddeden kimdir?

İlk defa kader konusunda konuşarak Allah’ın önceden bir takdiri olduğunu reddedenin Ma’bed el-Cüheni (öl. H.80/M.699) olduğu kaydedilir.

Maturidiyye mezhebi nedir?

Mâtüridîlik (Arapça: الماتريدية), Matüridî’nin kurduğu, Hanefî Mezhebi‘nin kurucusu İmam-ı A’zam’ın düşüncesini tâkip eden, akla önemli bir yer veren İslam dini itikad mezhebidir. Türkiye, Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Orta Asya ülkelerinde yaygındır.

Mutezilenin kurucuları kimlerdir?

İslam dininin mezheplerinden biri olan mutezile bir itikadi mezheptir.. Büyük günâh işleyen kimsenin iman ile küfür arası bir mertebede olduğunu söyleyerek Ehl-i Sünnet âlimlerinden Hasan-ı Basrî’nin (ö. 110/728) dersini terk eden Vâsıl bin Atâ (ö. 131/748) ile ona uyanların oluşturduğu mezhep bu isimle anılır.

Mutezileye ortaya çıkaran sebepler nelerdir?

Çoğu İslâm tarihçilerine göre Mutezile‘nin ortaya çıkışı Hasan-ı Basrî’nin talebelerinden Vâsıl bin Atâ’nın hocasından büyük bir günah işleyen insanın mümin kalamayacağı (Günah-ı Kebâir) hususundaki bir tartışmadan dolayı ayrılması ile doğmuştur.

Mutezile hangi prensibi gereği şefaati reddeder?

Mu‟tezile, şefaatin, günahların bağışlanması şeklinde anlaşılmasını kabul etmemektedir. Onlara göre şefaat; mü‟min için cennette makamın yükseltilmesidir. Bunun dışındaki şefaat anlayışları Mu‟tezile‟nin tevhid, va‟d ve‟l- vaid ve adalet prensiplerine aykırı olduğundan kabul edilmemektedir.

Mutezile mezhebini kim kurmuştur?

Mutezile (Arapça: المعتزلة), İslam dininde bir itikadi mezhep. Mutezile, kelime olarak (i’tezele sözcüğünden türeyerek) “ayrılanlar, uzaklaşanlar, bir tarafa çekilenler” anlamına gelir.

Mutezile mezhebinin kurucusu kimdir?

Büyük günâh işleyen kimsenin iman ile küfür arası bir mertebede olduğunu söyleyerek Ehl-i Sünnet âlimlerinden Hasan-ı Basrî’nin (ö. 110/728) dersini terk eden Vâsıl bin Atâ (ö. 131/748) ile ona uyanların oluşturduğu mezhep bu isimle anılır.

Mabed el Cüheni görüşü nedir?

Mervân yahut Haccâc b. Yûsuf tarafından kardeşi Saîd’le birlikte idam edilmiştir. Ölümü esnasında annesinin hayatta olduğu, Hasan-ı Basrî ile karşılaştığında oğlunun adl görüşünü savunduğuna onun şahit olduğunu söylediği belirtilmektedir (Kādî Abdülcebbâr, s. 334).

Maturidiyye Ehl-i sünnet midir?

Maturidilik akaid konusunda Ebû Mansûr Muhammed b. Muhammed b. Mahmûd el-Mâtürîdî’nin görüşlerini benimseyenlerin oluşturduğu Ehl-i sünnet mezhebinin adıdır. İmam Mâtürîdî yaklaşık 238 (852) yılında Türkistan’da Semerkant şehrinin bir köyü olan Mâtürîd’de doğmuştur.

Maturu dilin temel görüşleri nelerdir?

Maturidiliğin temel görüşleri şunlardır: Allah vardır, birdir, eşi ve benzeri yoktur. Allah Teâlâ’nın diğer sıfatları gibi Tekvin (yaratma) sıfatı da ezelidir. Peygamberler olmasa da kişi aklıyla Allah’ı (c.c.) bulabilir. Kur’an-ı Kerim Allah kelamıdır ve Allah’ın (c.c.)

Dört mezhep imamı nedir kimlerdir?

Dört Mezheb İmamı Kitap Açıklaması Sözkonusu imamlar Ebû Hanîfe, İmam Mâlik, İmam Şâfiî ve Ahmed b. Hanbel’dir. … Bu dört mezhebin imamı, Allah’ın kitabı ile Rasûlüllah’ın sünnetinden aldıkları güçlü yardımın yanı sıra sahip oldukları iman nuru, sabır ve gayretle bu muazzam kültürü meydana getirmişlerdir.