Ne Mutlu Türküm Diyene sözünün söyleniş amacı?

Ne mutlu Türküm diyene sözü Atatürk’ün milliyetçiliği hakkında nasıl bir fikir vermektedir?

Dolayısıyla “Ne mutlu Türküm diyene” cümlesinin anlamı, ne mutlu ki bu milletin onurlu ve şerefli kültürel, sosyal, tarihi ve gelecek ile ilgili ideallerimle bu milletin bir parçasıyım ve bundan da gurur duyuyorum demektir. Bu söz, dinsel birlikteliği de içermektedir.

Ne mutlu Türküm diyene sözü hangi ilke ile ilgilidir?

Ne Mutlu Türküm diyene” sözü milliyetçilik ilkesini özetler niteliktedir. Bu ilke aynı zamanda milletinin çıkarları için çalışmak ve ulusal bağımsızlık için mücadele etmek anlamlarına gelir.

Ne mutlu Türküm diyene cümlesinin sonuna hangi noktalama işareti konur?

Ünlem İşareti (!) 1. Sevinç, acı, korku, hayret, nefret, bunalma duygularını anlatan cümlelerin sonuna konur. Örnek : Ne mutlu Türküm diyene! , Hey baksana! 2. Ünlem niteliğinde yapılan seslenmelerden sonra da kullanılır.

Milliyetçilik ilkesi nedir çok kısa?

Ait olduğu milletin varlığını sürdürmesi ve yüceltmesi için diğer bireylerle birlikte çalışmaya, bu çalışmayı ve bilinci, diğer kuşaklara da yansıtmaya “milliyetçilik” denilir. Şu tanıma göre milliyetçiliğin en önemli öğesi “millet” olmaktır.

Milliyetçi düşünce ne demek?

Milliyetçilik, belirli bir milletin çıkarlarını, özellikle egemenliğini ve özyönetimini kazanmayı, daha sonra bunu ilelebet sürdürmeyi amaçlayan ideolojik fikir hareketi.

Ne mutlu Türküm diyene sözünü kim söylemiştir?

Ne mutlu Türk’üm diyene, Mustafa Kemal Atatürk’ün, Onuncu Yıl Nutku’nun bitiminde Cumhuriyet Bayramı tebriği için söylediği sözdür. Daha sonra 1972 yılında Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından öğrenci andına eklenmiştir. Siyasi miting ve eylemlerde bir slogan olarak da kullanılmaktadır.

Ne mutlu Türküm diyene sözünü açıklayınız kısaca?

Bir insan kökeni ne olursa olsun kendini hangi millete ait hissediyorsa o milletin kimliğini taşıyor demektir.

2 nokta nasıl kullanılır?

İki Nokta (:) / Noktalama İşaretleri

  1. Kendisinden sonra açıklama yapılacak ya da örnek verilecek cümlenin sonuna konur. …
  2. Edebî metinlerde konuşma çizgisinden önce kullanılır. …
  3. Ses biliminde uzun okunması gereken ünlüden sonra kullanılır. …
  4. Kataloglarda yazar adları ile eser adları arasına konur.

Üç nokta ne için kullanılır?

1. Herhangi bir nedenle tamamlanmamış, eksik bırakılmış cümlelerin sonuna konur. 2. Kaba sayıldığı için veya açıklanmak istenmeyen sözcük veya bölümleri göstermek, kurmaca metinlerde duraklı, kesik kesik süren bir anlatımı yansıtmak için kullanılır.

Atatürk milliyetçiliğinin temel öğesi nedir?

Atatürk milliyetçiliği din ve ırk ayrımından uzak, ortak yurttaşlık temelindedir. Ortak mazi, lisan, ahlak, kültür ve hukuk Türk Milletini oluşturan temellerdir.

Milliyetçilik nedir Eödev?

Milliyetçilik, insanlara kimlik sağlaması, birlik duygusu aşılaması, onlara bu dünyada ait olabilecekleri bir yer vermesi gibi işlevleri üzerinden övülürken; savaşlara, çatışmalara ve gerginliklere neden olduğu iddiasıyla da yoğun bir biçimde eleştirilmektedir.

Atatürk milliyetçiliği ne demektir?

Atatürk milliyetçiliği, 1924 Anayasası’nın 88. maddesinde ve Atatürk İlkeleri’nde de belirtilmiş olan, din ve ırk ayrımı gözetmeksizin, ulus tanımını kimlik ve siyasi birliktelik değerlerine dayandıran sivil milliyetçi bir vatanperverlik anlayışıdır.

Milliyetçilik nedir ve türleri?

Milliyetçilik, resmi devlet ideolojisinin bir parçası olarak veya popüler bir devlet dışı hareket olarak kendini gösterebilir ve sivil, etnik, kültürel, dil, dini veya ideolojik çizgilerde ifade edilebilir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk kimdir?

Mustafa Kemal Atatürk (1881 – 10 Kasım 1938), Türk asker, devlet adamı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur. Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ordusunda görev yapan Atatürk; Çanakkale Cephesi’nde miralaylığa, Sina ve Filistin Cephesi’nde ise Yıldırım Orduları komutanlığına atandı.

Ne mutlu Türküm diyene nasıl yazılır?

işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Türküm şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Türk’üm şeklinde olmalıdır.