NEK nedir belirtileri?
Yenidoğan NEK nedir?
Nekrotizan enterokolit (NEK), yaşamın ilk haftalarında görülen genellikle prematüre, düşük doğum doğum ağırlıklı, daha çokta mama ile beslenen bebeklerde ve yenidoğan yoğun bakımda yatan hastalarda sık rastlanan, bağırsak duvarında inflamasyondan (enfeksiyon başlangıcı) nekroza (doku ölümü) kadar giden bir hastalıktır.
NEK neden olur?
Nekrotizan Enterokolit (NEK) Neden Olur? Nekrotizan Enterokolit’in nedeni belirsizdir; bağırsaklara çok az oksijen veya kan ulaşmasının bir sonucu olarak bağırsaklar zayıfladığında bağırsaklara giren yiyeceklerle gelen bakteriler dokulara zarar verir, ciddi bir enfeksiyona yol açabilir veya ölüme neden olabilir.
NEK tedavisi nedir?
NEK şüphesi olduğunda veya teşhis edildiğinde erkenden ve agresif tedavi başlanmalıdır. Bunlar; yoğun sıvı tedavisi, hematokrit ve trombosit değerlerinin düzeltilmesi, nazogastrik dekompresyonla barsakların dinlendirilmesi ve antibiyotik tedavisidir.
Necrotizing Enterocolitis nedir?
ÖZET: Nekrotizan enterokolit (NEK), bağırsakların kısmi veya tam iskemisi ile karakterli yenidoğan döneminde görülen gastrointestinal sistemin en önemli hastalığıdır. Esas olarak prematüre bebeklerde görülmekle birlikte, NEK gelişen bebeklerin ’unu zamanında doğan term bebekler oluşturur.
Bebeklerde NEK nedir?
Nekrotizan enterokolit: Yenidoğan bebeklerde görülen ciddi bir bağırsak sorunudur. Nekrotizan enterokolit (NEK), yaşamın ilk haftalarında görülen ve bağırsak duvarında inflamasyondan (enfeksiyon başlangıcı) nekroza (doku ölümü) dek çok ciddi sorunlara yol açabilen bir durumdur.
Gastrosizis ne demek?
Bebeğin kordonunun hemen yan tarafında, zımba ile delinmiş gibi bir açıklıktan bağırsakların karın dışına çıkması durumuna gastroşizis ismi verilir. Delik, genelde sağlam göbeğin hemen sağ tarafında yer alır. Çok ender olarak sol tarafta değişik yerlerde olduğu durumlar da vardır.
Intraventriküler kanama ne demek?
İntraventriküler kanama: Beynin içinde yer alan içi sıvı dolu odacıklarda (ventrikül) görülen kanamalardır. Bu odacıklar beyin-omurilik sıvısının üretildiği yerlerdir.
Tıpta NEK ne demek?
Nekrotizan enterokolit (NEK), prematüre bebeklerin tutan en sık gastrointestinal acildir ve yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde morbidite ve mortalitenin en önemli nedenidir. Görülme sıklığı yenidoğan bakımındaki iyileşmeye paralel olarak artmaktadır.
Omfalosel ne demek?
Omfalosel, gebeliğin erken dönemlerinde, bebek gelişimin normal bir parçası olarak “yer sıkıntısı sebebiyle” kordon içine yerleşen bağırsakların “uygun yer açıldığında” karın içine geri gelmemesi durumudur.
Omfalosel neden olur?
Doğumda göbek kordonunun bulunduğu bölgede, geniş bir açıklık ve kese biçiminde görülen karın duvarı açıklığıdır. Karın duvarının eksik gelişmesinden kaynaklanır.
Postmatür ne demek?
Gebeliğin 42. haftasından sonra doğan bebeklere postmatür bebek denir.
Gastroşizis ne demek?
Gastroşizis, Yunancada yarık karın anlamına gelen ve sağlam göbek kordonunun lateralinde abdominal duvar kusuru oluşması durumudur. Hem Omfalosel hem de gastroşiziste bağırsaklar karın içinde değil, dışarıda yer alırlar.
Omfalosel düzelir mi?
Omfalosel tedavi edilebilir doğumsal bir bozukluktur. Tek sorun karın duvarı defekti ise ameliyattan sonra bebek normal hayatına devam eder.
Omfalosel ne zaman kapanır?
Omfalosel. Daha önce bahsedildiği gibi, bütün embriyolar gebeliğin 8-10. haftalarında fizyolojik barsak herniasyonu gösterirler ve bu durum 10-12. hafta arasında hiperekojen görülen abdominal organların normal anatomik lokalizasyonlarına dönmeleri ile 11. hafta 5 günde sona erer.
Postmatür bebek kime denir?
Gebeliğin 37. haftasından önce doğanlar prematüre, 42. haftasından sonra doğanlar ise postmatür yenidoğan olarak kabul edilirler.