Nezarethane standartları nelerdir?
Kimler gözaltına alınamaz?
Davet üzerine ifade vermeye veya mahkemeye gelebileceği bilinen kişiler için veya delillerin karartılma tehlikesi bulunmadığı durumlarda, gözaltına alma kararı verilmemesi gerekir. Aşağılama, onur kırma, gözdağı verme gibi amaç ve sonuçlar için yakalama yapılamaz, gözaltı kararı verilemez.
Gözaltında Nerede Kalınır?
Gözaltına Alınan Kişi Nerede Tutulur? Gözaltına alınan şüpheli, polis merkezi veya karakollarda gözaltı işlemi için tanzim edilmiş “nezarethane” denilen bölümde tutulur.
Nezarette en fazla kaç gün kalınır?
gözaltı en fazla süresi 48 saat’tir. Bu suçların toplu olarak işlenmesi durumunda ise en fazla 4 gün‘dür. Bu suçlara ilişkin yürütülen soruşturmalarda –toplu olarak işlenmesi hali hariç– delillerin toplanmasında güçlük varsa veya dosya kapsamlı ise gözaltı süresi en fazla (48 saat + 48 saat + 48 saat =) 6 gün‘dür.
Nezarethane de yemek veriliyor mu?
Nezarethaneye girince mutlaka sabahı beklemek zorundasınız. Su ihtiyacınız için sorun yok. Ziyaretçinizin getireceği durum tarzı yemek de kabul edilir.
Gözaltındaki şahıs yakınları ile görüşebilir mi?
Gözaltına Alınan Kişi Yakınlarıyla Görüşebilir Mi? Kural olarak gözaltına alınan kişi yakınlarıyla görüşemez. Kanunda gözaltına alınan kişiye yakınlarıyla görüşme hakkı tanınmamıştır. Fakat şüpheli şahıs gözaltındayken istediği zaman müdafiiyle görüşebilir.
Savcı serbest bırakırsa ne olur?
ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılan şahıs, kendisine isnat edilen suçlamalardan kurtulmuş değildir. kendisi hakkında gerekli adli işlemler yapılır ve serbest bırakılır. olay hakkında gerekli ve yeterli delil toplanıldığı takdirde şahıs hakkında kamu davası açılır ve yapılacak yargılama neticesinde ceza alır / …
18 Yaş Altı göz altına alınır mı?
Yasaya göre, 18 yaşından küçükleri polis alır ama, çocuk hakkında işlem yapamaz . Polis tarafından Baro ve savcılığa haber verilmesi, kimlik tespiti yapıldıktan sonra, çocuğun ifadesi alınmadan ve nezarete sokulmadan savcıya götürülmesi gerekir. “Çocuk gözaltında tutulamaz .
Avukat gözaltına alınır mı?
Anılan düzenleme, gözaltına almanın, soruşturma yönünden zorunlu olmasını ve kişinin bir suçu işlediği şüphesini gösteren somut delillerin varlığını zorunlu kılmaktadır. Hiç şüphe yoktur ki; bir avukatın herhangi bir soruşturmada gözaltına alınması zorunluluğu bulunmamaktadır.
Nezarethaneye kaç kişi alınır?
Nezarethane işlemlerinde; a) Aynı suçla ilgisi olanlar, birbirine hasım olanlar, erkek ve kadınlar bir araya konulmazlar, çocuklar yetişkinlerden ayrı tutulurlar. b) Nezarethanede zarurî hâller dışında beşten fazla kişi bir arada bulundurulmaz.
Ifade kaç saat sürer?
İfade alma süresi, suçlamanın ve olayın mahiyetine göre değişir. Herhangi bir polis merkezi (karakol) veya jandarmada 1 saat sürecek bir ifade verme işlemi, narkotik veya organize suçlar gibi şubelerde 12 saat sürebilir.
Nezarethanede tuvalet var mı?
a) Aynı suçla ilgisi olanlar, birbirine hasım olanlar, erkek ve kadınlar bir araya konulmazlar, çocuklar yetişkinlerden ayrı tutulurlar. b) Nezarethanede zarurî hâller dışında beşten fazla kişi bir arada bulundurulmaz. c) Tuvalet, temizlik gibi zorunlu ihtiyaçların giderilmesi görevli memurun gözetiminde sağlanır.
Gözaltına alınan kişinin hakları nelerdir?
Gözaltına Alınan Kişinin Hakları Nelerdir?
- Gözaltına alınan şüphelinin kendisine isnat edilen suçu öğrenme hakkı.
- Kanunda belirtilen süreler içerisinde hakim önüne çıkarılma.
- Gözaltı kararının uzatılmasına ilişkin karara itiraz etme.
- Avukatla (Müdafiyle) görüşme hakkı.
Nezarethaneye en fazla kaç kişi alınır?
b) Nezarethanede zarurî hâller dışında beşten fazla kişi bir arada bulundurulmaz. c) Tuvalet, temizlik gibi zorunlu ihtiyaçların giderilmesi görevli memurun gözetiminde sağlanır.
Savcı neden serbest bırakır?
(2) Soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı adlî kontrol veya tutuklamanın artık gereksiz olduğu kanısına varacak olursa, şüpheliyi re’sen serbest bırakır. Kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildiğinde şüpheli serbest kalır.
Savcı ifade aldıktan sonra ne olur?
İfadeden sonra kişi genellikle savcı tarafından tutuklama veya adli kontrol istemiyle sulh ceza hakimliğine sevkedilir. Burada sulh ceza hakimi şüphelinin yargılama süresince tutuklu veya serbest şekilde yargılanacağına karar verir. Bu sorgunun konusu tamamen kişinin tutuklanmasının gerekli olup olmadığı üzerinedir.