Nizamülmülk Siyasetname yazarı kimdir?

Siyasetname adlı eserin sahibi kimdir?

Bu maddede Nizamülmülk tarafından yazılmış olan “Siyasetnameeseri konu edilmektedir. Genel olarak siyasetname türü ve eserleri için siyasetname maddesine göz atınız. Siyasetname (Farsça: سياست نامه) veya Siyeru’l-mülk (سیرالملوك), Nizamülmülk tarafından kaleme alınmış siyaset konulu eser.

Vezir Nizamülmülk ün yazdığı Siyasetnamenin konusu nedir?

Siyasetname isimli eser Nizamülmülk tarafından yazılmıştır. Eserde büyük bir dini bağlamın yanında devlet işleri ile devlete dair düşünceleri yer almaktadır. Siyasetname yazarı olan Nizamülmülk aynı zamanda Selçuklu Devletinde vezirlik yapması ile de bilinmekteydi.

Siyasetname turu eserlerin genel Muhtevasi nedir?

Siyâsetnâme, Arap, Fars, Hint ve Türk edebiyatlarında devlet adamlarına yöneticilik sanatına ilişkin bilgiler veren yapıtların genel adı. Genel olarak hükümdarlar için kaleme alınmış olan siyâsetnâmelerde onların sahip olması gereken nitelikler, saltanatın koşulları ve kuralları anlatılır.

Nizamülmülk Siyasetnamesini kime sundu?

Bu yapıt, sadece onun fikirlerini anlamak için değil, aynı zamanda döneminin özelliklerini de yansıtması itibariyle hala tarihçiler ve siyaset bilimciler için önemli bir kaynaktır. Siyasetname‘yi Sultan Melikşah’ın isteği üzerine yazmıştır. Orijinal dili Farsça olup, 51 bölümden (fasıldan) oluşmaktadır.

Nizamülmülk kimdir eserleri?

Nizâmülmülk veya gerçek adıyla Ebu Ali Kıvamuddin Hasan bin Ali bin İshak et-Tûsî, Büyük Selçuklu Devleti’nin veziri ve Siyâsetnâme adlı kitabın yazarı olan Fars devlet adamı ve siyaset bilimcisi. Devlet yönetiminde hayli etkili olan Nizamülmülk‘ün vezirliği Alparslan ve Melikşah dönemlerine yayılmıştır.

Nizamülmülk siyasetname ne zaman yazıldı?

Selçuklu sultanları Alparslan ve Melikşah döneminde 29 yıl vezirlik yapmış olan Nizamülmülk‘ün, Sultan Melikşah’ın isteği üzerine 1086-1092 yılları arasında Farsça kaleme aldığı Siyasetname, her fasılda ayrı bir konuyu işleyen, konuları hikâyelerle süsleyen bir eser.

Siyasetname türü nedir?

Geçmişte İslam dünyasında devlet yönetimi ve hükümdarlara dair yazılan eserlere genel olarak “Siyasetnâme” adı verilmektedir. Siyasetnâmeler, dönemin hükümdar ve devlet adamlarına pratik tavsiyelerde bulunmak ve adaletli bir yönetim oluşturmalarını sağlamak amacıyla yazılan siyasî, ahlakî ve dinî içerikli eserlerdir.

Selçuklu veziri Nizamülmülk ün devlet teşkilatı sosyal hayat ve hükümdarın görevleri hakkında önemli bilgiler verdiği eserinin adı nedir?

Çalışmada, Nizamülmülk’ün ünlü eseri Siyasetname’de Büyük Selçuklu Devleti‘nin yönetim alanında aksayan yönlerini düzeltmek ve başarılarını devam ettirebilmek için verdiği tavsiyeler ışığında onun devlet yönetiminde başarı elde edilebilmesi için üzerinde özellikle durduğu dört ilke belirlenmiştir.

Osmanlı’da nasihatnâme ve Siyasetname lerin hazırlanmasının temel amaçları nelerdir?

Cevap: Osmanlı’da, nasihatname ve siyasetnamelerin hazırlanmasının temel amacı devletin daha iyi bir şekilde yönetilmesini sağlamaktır.

Siyasetname ve nasihatnâme nedir?

İslam tarihinde, genellikle siyasetname veya nasihatnâme adı ile bilinen, idareci ve hükümdarların adalet ve İslam’a uygun bir yönetimde bulunmaları bakımından verilen öğütler olarak tanımlanabilen yazıların çok eski bir geleneği vardır. … Arap ve Fars dilinde yazılan birçok siyasetname bulunmaktadır.

Siyasetname kimin isteği üzerine yazılmıştır?

Nizamülmülk, Siyasetnáme ya da Siyerü’l-mülük adıyla anılan bu yapıtını Sultan Melikşah’ın isteği üzerine kaleme aldı. Kitabın sonu, Mazdek, Batıniler ve Hurremiler gibi muhalif mezheplerle mücadele amacıyla kaleme almıştır.

Nizamülmülk sonra kim geldi?

Nizâmülmülk

Nizâmülmülk نظام الملك
Büyük Selçuklu İmparatorluğu Veziri
Hükümdar Alp Arslan Melikşah
Yerine geldiği Kündürî
Yerine gelen Tâcülmülk

Nizamülmülk ün devlet adamlarına öğüt verdiği eserlerin adı nedir?

Nizâmülmülkün Selçuklu Devletindeki bütün düzenleme ve değişiklikleri ciddî bir şekilde tetkik eden, devlet idâresinde kendi görüşlerini, icrâatını ve bunların gerekçelerini gelecek nesillere intikal ettirmek maksadıyla Fârisi olarak yazdığı Siyâsetnâme isimli eseri, bugün siyâset ilmiyle uğraşanların el kitapları …

Siyasetname ne zaman yazıldı?

Selçuklu sultanları Alparslan ve Melikşah döneminde 29 yıl vezirlik yapmış olan Nizamülmülk’ün, Sultan Melikşah’ın isteği üzerine 1086-1092 yılları arasında Farsça kaleme aldığı Siyasetname, her fasılda ayrı bir konuyu işleyen, konuları hikayelerle süsleyen bir eser.

Nizamülmülk hangi Türk devleti döneminde vezirlik yapmıştır?

1063’ten itibaren görevine, Büyük Selçuklu Devleti‘nde Alparslan’ın Belh valisinin yanında devam etti. 1064 yılında Büyük Selçuklu Devleti‘ne vezir olarak atandı. Sultan Alp Arslan (hüküm süresi: 1063-1072) ve Melikşah (hüküm süresi: 1072-1092) dönemlerinde bu önemli vezirlik görevinde bulunmuştur.