Osmanlıda Mülazım ne demek?

Mülazım ne anlamı?

Dilimize Arapçadan geçen mülazım kelimesi, mülazemet sözcüğünden türetilmiştir. Mülazemet, bir yerde durmak, devamlılık sağlamak ve sebat etmek anlamına gelir. Bir yerde uzun bir süre çalışan kişilere ise mülazım denir. Bu kelimenin yan anlamı ise teğmendir.

Mülazım ne demek medrese?

Atanmak için sıra bekleyen müderris ya da kadı adayları. İcazeti olan medrese mezunlarından devletten görev almak üzere başvuranlar, stajyerler.

Mülazım nedir tarih?

Mülâzım » Tarih Terimi 1. Atanmak için sıra bekleyen müderris ya da kadı adayları. 2. Kanunî döneminden beri savaşa çıkan padişahların daire hizmetleri için ayrılan kapıkulu süvarilerinden sayısı 300 olan atlıya verilen ad.

Muhteşip ne demek?

Muhtesip, Artuklular’da beyliğin küçük kasabalarında verginin toplanması görevini gören makam, kişi. Muhtesip,merkeze bağlı eyaletlerde halk ile hükümdar arasındaki münasebeti tesis eden insandı. O, güvenliği ve bilhassa bir hükümdarın ölümünde asayiş ve düzeni sağlamak durumundaydı.

Danişment ne anlama gelir?

Bilgili, ilim sahibi” anlamına gelen Farsça bir kelime (dâniş-mend) olup başta Sahn-ı Semân (Fâtih) ve Süleymaniye medreseleri olmak üzere büyük medreselerin özellikle icâzet alma seviyesine gelmiş talebelerine bu isim verilirdi.

Cihannümalı ne demek?

Evlerde etrâfı seyredebilmek için çatıların üstüne yapılan taraça veya oda, kule. 2. Manzarayı bütünüyle görebilmek amacıyle yapılan yüksek binâ: “Edirne Cihannümâ Kasrı.”

Tekaüt ne anlama gelir?

Ku’üd, oturmak, soluklanmak, dinlenmek anlamına gelirken tekaüt kelimesi emekliye ayrılmak demektir. 12. yüzyılda literatüre girmiş olan bu kelime birçok tamlama ve kalıp ifadenin içinde de yer alır. Örneğin nev- tekaüt, yeni emekliye ayrılmış kimse demektir.

Reaya kavramı nedir?

Reaya kelimesi vergi veren ve padişahın buyruğu altında olan halk demektir. Bu kelimenin sözlük anlamı sürü olmasına rağmen zamanla halk ve toplum anlamında kullanılmaya başlanmıştır.

Fıkıh kelimesinin anlamları nelerdir?

Fıkıh (Arapça: فقه), anlayış, anlayış tarzı veya derinliği anlamına gelen kelime, terim olarak İslami kanunların teorik ve pratik uygulama (fetva) çalışmalarına verilen ismi ifade etmektedir.

Mukallit kime denir?

Taklit eden; asıl olan bir eşyayı, hal ve hareketi, yine belli bir tarz üzere sunan, gösteren veya anlatmaya çalışandır. Araştırıp, tetkik ederek bir görüş belirlemek icap ederken bunun tam aksini yaparak, elde edilmiş görüş ile yetinmeye taklit dendiği gibi bu ameliyeyi gerçekleştiren kişiye de mukallit adı verilir.

Danişmend kime denir?

Osmanlılarda danişment, Tanzimat’tan önce kadı yardımcılarına ve kadıların yanında yetişmek üzere görevlendirilen kimselere verilen ad. Medrese öğrencisi. Sahn Medreselerinde oda sahibi olabilen öğrenci.

Osmanlı’da Danişment ne demek?

Bilgili, ilim sahibi” anlamına gelen Farsça bir kelime (dâniş-mend) olup başta Sahn-ı Semân (Fâtih) ve Süleymaniye medreseleri olmak üzere büyük medreselerin özellikle icâzet alma seviyesine gelmiş talebelerine bu isim verilirdi.

Cihannüma ne demek TDK?

Dilimize Farsçadan geçmiş olan cihannüma kelimesi cihan ve nüma sözcüklerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Cihan, hem dünya hem de alem anlamına gelirken nüma sözcüğü de gören ve gösteren demektir. Bu kelime mimarlık ve coğrafyada terim anlamında kullanılır. Cihannüma kelimesinin sözlük anlamı dünya haritasıdır.

Cihannüma isimli eser kime aittir?

Cihannüma, Katip Çelebi’nin eseri.

Tekaüt ne demek TDK?

Dilimize Arapçadan geçmiş olan Tekaüt kelimesi ku’üd sözcüğünden türetilmiştir. Ku’üd, oturmak, soluklanmak, dinlenmek anlamına gelirken tekaüt kelimesi emekliye ayrılmak demektir.