Otizmli bireylerin genel özellikleri nelerdir?
Otizmli çocuklar en cok neyi sever?
Otizmli çocuklar bazen dokunmayı, bazen de dokunulmayı severler. Bazen her iki durumdan da aşırı derecede kaçınırlar. Bazı çocukları hafif bir dokunuş bile korkutmaya yeter. Herhangi bir kimse tarafından dokunulmak, kucağa alınmak istendiği zaman o kimseyi itmek, ondan kaçmak, yaygın olarak gözlenen tepkidir.
Otistikler konuşabilir mi?
Otizm tanısı genellikle 2 – 3 yaş sonrasında ailelerin fark edebildikleri bir farklılıktır. 4 yaşında otistik belirtiler gösteren bir çocukta konuşma mümkün olabilir. Bunun için ABA terapi eğitimleri, dil konuşma terapileri, ergoterapi ve duyu bütünleme gibi çeşitli disiplinler bir araya getirilmektedir.
Bir çocuğun otizmli olduğu nasıl anlaşılır?
Konuşma becerileri geç gelişir. Cansız varlıklara daha çok ilgi duyarlar, canlı ve cansız varlık ayrımını yapamazlar. Kendi yaşıtları ile diyalog kurmazlar, onlarla oyunlara katılmazlar ve kendi başlarına oyun oynamayı tercih ederler. El çırpma, sıçrama, etrafında dönme gibi bazı hareketleri sürekli tekrarlarlar.
Otizmli çocuklar hangi oyunları sever?
Bu çocuklar çevrelerindeki tüm nesneleri incelemekte, ancak nesneleri kullanarak oyun oynama söz konusu olduğunda yetersiz katmaktadırlar. Çoğu otistik çocuk, sıklıkla trambolinde zıplamak, kaydıraktan kaymak gibi bir hareketin sürekli tekrar edilmesi şeklinde olan oyunları tercih etmektedirler (Wing, 1981).
Otizmlilere neden dokunulmaz?
Otizmli bazı kişiler kendilerine dokunulmasını istemezler. İnsanlar onlara sarılmaya çalıştıklarında kendilerini geri çekerler çünkü kendilerine dokunulmasından korkarlar. En ufak bir dokunuş bile onların panik atak geçirmesine sebep olabilir.
Otizmli çocukların ilgisini ne çeker?
Otizmin bir diğer belirtisi de yineleyici, sınırlayıcı ilgi ve davranışlardır. Hareket eden eşyalar otizmli çocukların ilgisini çeker. Otizme sahip bir çocuk, bir çamaşır makinesinin ya da plağın dönüşünü saatlerce izleyebilir.
Her konuşmayan çocuk otizmli mi?
Konuşma gecikmeleri, bazı endişelerin nedeni olabilir, ancak her zaman bir otizm işareti değildir.
Atipik Otizm konuşur mu?
ATİPİK OTİZMDE KONUŞMA İletişim sadece sözlü konuşma değil aynı zamanda sözsüz konuşmayı da ifade etmektedir. Bu noktada mimikler ve davranışlar otistik çocuğun tepkilerini konuşmayı öğrenene kadar olan süre zarfında, anlaşıldığını hissetmesi açısından önemlidir.
Otizm en geç kaç yaşında ortaya çıkar?
OTİZMDE İLK İŞARETLER Otizmli çocukların %75’inde gecikme belirtileri 1 yaş civarında başlamaktadır. %25’inde belirtiler, 2 veya 3 yaşında başlar. Otistik davranışlar 2 yaşında 1 yaşa göre daha belirgindir.3 yaşında ise 2 yaşına göre daha belirgindir.
3 yaşında otizm nasıl anlaşılır?
3 yaşındaki çocuklarda görülen bazı otizm belirtileri
- Otistik çocukta sosyal beceriler eksiktir.
- İsme cevap vermiyor olabilir.
- Göz temasından kaçınır.
- Başkalarıyla oynamak yerine yalnız oynamayı tercih edebilir.
- Başkalarıyla paylaşımı azdır.
- İşlerin sırasıyla nasıl yapılabileceğini kavrayamıyor olabilir.
Otizmli çocuklar nasıl oyun oynarlar?
Genelde büyüklerinden gördüklerini kullanarak hayal güçlerinden aldıkları yardımlar ile sosyal oyunlar oynarlar. Otizmli çocuklar bu hayali oyunları oynamakta yetersiz kalırlar. Bazı hareketleri sürekli olarak tekrarlamaları ve belli aktivitelerin dışına çıkmak istememeleri de bir belirti olarak kabul edilebilir.
Otizmli çocuklar sembolik oyun oynar mı?
Sembolik oyun oynama becerisi oluşmaz. Taklit ve sembolik oyun becerileri yaşı ilerledikçe de pek gelişme göstermez; ancak yapılandırılmış ortamlarda sosyal ve sembolik oyunlar oynama becerileri kazandırılabilir. Otistik çocuklara oyun oynatmanın temel amacı, sosyal ve iletişim becerilerini artırmak olmalıdır.
Otizmli biri cinsel ilişkiye girebilir mi?
Otizmli bireylerin cinsel deneyimleri sınırlıdır. Bu deneyimler mastürbasyon, öpme, kucaklaşma vb. gibidir. otizmliler genel olarak cinsel organlarına dokunurlar. Bir kısmı herkesin önünde mastürbasyon yapar. %20’ye yakın bir kısmı da karşı cinse uygunsuz bir şekilde dokunur.
Otizm hangi hastalıklarla karıştırılır?
Çocukluk döneminde görülen; doğumsal sağırlık, çocukluk dönemine özgü konuşma problemleri, çocukluk dönemi depresyonu, zeka geriliği ve dikkat eksikliği gibi rahatsızlıklar otizm sanılabilmektedir. Bu nedenle, tartışmalı tanı durumlarında çocuk psikiyatrı ve çocuk nöroloğu ile yakından işbirliği içinde olunmalıdır.
Otizmli çocukların bakışları nasıl olur?
Otizmin en temel belirtisi, çocukların göz teması kuramamalarıdır. Kısa süreli, çekingen bakış, göz kontağı varmış gibi bakma ama karşıdakini anlamaya yönelik bakmama gibi durumlar olabilir. İsmi ile çağrılan çocuklar genellikle tepki veremez ve neredeyse tümünde konuşma problemleri vardır.