Otomatik vites kutusu nedir?

Otomatik vites kutusu nasıl çalışır?

Otomatik Vites Kutusunun Çalışması Güneş dişlisi planet dişlileri döndürür. Planet dişlileri sabit tutulmuş olan yörünge dişlisi içinde yuvarlanırlar ve hareket alan mil ile bağlı olan planet taşıyıcısını birlikte döndürürler.

Vites kutusunun gorevi nedir?

Vites kutusu, aracın motorla tahrik tekerlekleri arasındaki tahrik hattının (güç aktarımı) bir parçasıdır. Vites kutusunun görevi, hız ve güç gereksinimlerine bağlı olarak dişli oranını değiştirmektir. İki farklı şanzıman tipi vardır, düz ve otomatik.

Vites kutusu nasıl çalışır?

Araç için gerekli olan güç motorda üretilir. Motorun krank milinde üretilmiş olan devir hızı ve tork, aktarma organlarına gönderilir. Bir aktarma organı olan şanzıman yani vites kutusu, motordan aldığı devir hızını ve torku değiştirerek tekerleklere iletir.

Tek kavramalı otomatik şanzıman nedir?

Tek Kavramalı Şanzıman Nedir? Tek kavramalı vites kutuları günümüzde yaygın olmasa da birçok marka her türden otomobilinde bu şanzıman çeşidini kullandı. Bu otomatik şanzıman çeşidi de manuel bir şanzımanın otomatik olarak bizim yerimize vites değiştirmesidir.

Otomatik şanzıman beyni nasıl çalışır?

-Şanzımandaki elektronik mekanizma – beyin ile hangi zamanda vites geçişlerini yapacağını hangi zamanda yakıtı 4 çekere takıp 2 çekere takacağını ayarlar. Bu elektronik mekanizma hava durumuna göre ve sürüşe göre kendini adapte eder. Elektronik hareketi sensörler vasıtası ile mekanik harakete çevirir.

Otomatik şanzıman yağı eksikliği nasıl Anlaşilir?

Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.

Vites kutusu bakımında neye bakılır?

Yetkili bir servis kapsamında gerçekleştirilecek olan bakım açısından, vites kutusu için belli başlı bazı kısımlar kontrol edilir. – Korozyona karşı koruma sağlama kontrolü yapılır. – Vites kutusu dişlileri temizlenmesi amaçlı kontrol edilir. – Şanzıman yağı seviyesi periyodik olarak kontrol edilir.

Vites kutusu kaça ayrılır?

Gelişmişlik sırasına göre manuel şanzımanlar Kayıcı Dişli Tip Vites Kutuları (Kara Şanzıman), Daimi İştiraklı Tip Vites Kutuları ve Senkromeçli Vites Kutuları olmak üzere 3 tanedir.

Vites kutusunun parçaları nelerdir?

Hareket akışı: Giriş mili–>Grup mili dişlileri–>Vites dişlileri–>senkromeç–>ana mil(çıkış mili) –>şaft –> diferansiyel.

Otomatik şanzıman arızası neden olur?

Otomatik Şanzıman Arızasına Neden Olan Hatalar Vites tuşuna basmadan yapılmaya çalışılan vites geçişlerinin şanzıman kutusu içindeki parçaları zorlaması. Araç bakımlarında şanzımana ve araca uygun olmayan parçalarla yapılan değişimler. Otomatik şanzıman bakımının düzenli olarak yaptırılmaması.

Tek kavrama nedir?

Tek kavrama olanlarda vites geçişleri bariz, yavaş ve sarsıntılı. Cvt’lerde vites geçişi yok, iki tane kasnak mevcut. Bu yüzden devir sabit ve vites geçişi olmadığı için konforlu. Tam otomatikler ise sorunsuz ve dayanıklılar fakat yakıt tuketimi ve performansı olumsuz yonde törpülüyor.

Şanzıman beyni arızalı ise ne olur?

Şanzıman Beyni Arızası Belirtileri Otomatik şanzıman beyninde sorun yaşanması durumunda vites geçişlerinde vuruntu, geç vites değiştirme, hiç vites değiştirmeme, şanzımanın korumada kalması gibi çeşitli arıza belirtileri ortaya çıkacaktır.

Otomatik şanzıman beyin arızası nasıl Anlaşilir?

Otomatik şanzıman beyin arızası nasıl anlaşılır ?

  1. Aracın kalkışında vuruntu olması
  2. Vites geçişlerinde vuruntu olması
  3. Araç kalkışında titreme olması
  4. Bazı viteslere geçilememesi.
  5. Araç vitesteyken geriye kaydırma olması
  6. Seyir esnasında şanzımandan uğultu, inleme gibi sesler gelmesi.

Otomatik şanzıman yağı eksik olursa ne olur?

Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.

Şanzıman yağının değişmesi gerektiğini nasıl anlarız?

Otomatik şanzıman yağı kiraz kırmızısıdır. Koyu kırmızı veya kahverengi ise, yağın değişmesi gerekir. Yanık kokusu varsa veya içinde parçacıklar varsa, şanzımanı da serviste baktırmalısınız.