Özellikli yük nedir?
Sadece bir taşımacılık türünü kullanarak yapılan taşımalara ne denir?
Unimodal taşımacılık, malların taşıma yollarından yalnızca biriyle taşınması anlamına gelir. En çok kullanılan taşıma yönteminde kullanılan her yolun kendine has avantaj ve dezavantajları bulunur. Unimodal taşımacılık; karayolu, havayolu, denizyolu, nehir yolu ve boru taşımacılığı şeklinde yapılır.
Yükler kaça ayrılır?
YAPILARA ETKİ EDEN YÜKLERİN GRUPLANDIRILMASI Yapılara gelen yükler, hangi tipte olursa olsun genel olarak; • Ölü (zati, öz) yükler, • Canlı (hareketli) yükler olmak üzere iki grupta toplanabilirler.
Çok tür ile taşımacılık nedir?
Multimodal Taşımacılık, farklı taşıma araçları veya üniteleriyle, birden fazla taşıma çeşidi kullanılarak yapılan taşıma biçimidir. Multimodal taşımacılıkta yükler, bulunduğu kaptan başka bir kaba aktarılmak suretiyle farklı taşıma yollarıyla yoluna devam eder.
Kombine Kargo nedir?
Kombine taşımacılık, taşımanın çıkış noktasından varış noktasına kadar en az iki farklı taşımacılık yolu ile taşınması demektir. Son yıllarda ulaşım ve mesafe açısından sorunlu olan taşımaların maliyeti oldukça düşük olan deniz yolu ve demir yolu taşımacılığının kombine edilmesi gerekir.
Taşıma türünün belirlenmesinde en önemli kriterler nelerdir?
Taşıma maliyeti, taşıma süresi, güvenilirlik ve hizmet frekansının karar değişkenleri olarak alındığı modelleme çalışması sonunda, aracın hizmet frekansının taşımacılık türü seçiminde en etkili etmen olduğunu belirlemişlerdir [17].
Birleşik taşıma nedir?
Çoklu veya birleşik ulaşım hizmeti olarak tanımlanan kombine taşımacılık, tek bir ileticinin yükün yolculuğunun bütünden sorumlu olması ve yolculuk boyunca taşıma türlerinden birden fazlasının kullanılması anlamına gelmektedir.
Niteliklerine göre yükler nelerdir?
Taşımacılık sektöründe özel yük ya da özellik taşıyan yük olarak kabul edilen yükler şu şekilde sıralanabilir;
- Bozulabilir Gıda Maddeleri.
- Canlı Hayvanlar.
- Tehlikeli Maddeler.
- Otomobil ve Diğer Araçlar.
- İlaç ve Sağlık Ürünleri.
- Proje ve İnşaat Taşımacılığı Kapsamındaki Özel Ürünler.
- Geri Dönüşüm veya Atık Maddeler.
Havayolu taşımacılığında yükler kaç sınıfa ayrılır?
olmak üzere üç ana gruba ayrılabilir. Genel Kargolar Özel bir hizmet veya depolama gerektirmeyen, tehlikeli madde, bozulabilir gıda veya canlı hayvan (özel kargo) sınıfına girmeyen kuru ve temiz kargoya “genel kargo” denir.
Taşıma türleri nelerdir?
Lojistikte Taşıma Modları
- 1.1.Unimodal Taşımacılık.
- 1.1.1.Karayolu Taşımacılığı
- 1.1.2.Denizyolu Taşımacılığı
- 1.1.3. Havayolu Taşımacılığı
- 1.1.4. Demiryolu Taşımacılığı
- 1.1.5. Boru Hattı Taşımacılığı
- 1.1.6. Nehir Yolu Taşımacılığı
- Multimodal Taşımacılık.
Taşıma Üniteleri nelerdir?
Deniz yolu taşımacılığında kullanılan taşıma (üniteleri) ekipmanları genel olarak üç gruba ayrılabilir. Bunlar; taşıma sandıkları, paletler ve konteynerlerdir. Sandıklar standart ölçülerde ve ağırlıkta olmamaları sebebiyle daha çok parça yük gemilerinde parsiyel yüklerin taşınması için kullanılan taşıma araçlarıdır.
Kombine taşımacılık nedir örnek?
Kombine Taşımacılık Modelleri Eşyalar tek bir taşıma türü grubunda bir veya daha fazla taşıyıcı araç kullanılarak taşınır. Örneğin karayolu denizyolu demiryolu grubundan birine ait iki araç kullanılarak yapılan taşımalar verilebilir.
Kombine taşımacılık nedir kısa?
Kombine Taşımacılık, nakliyede taşıyıcı birimlerinin (aktarılabilir konteynerler ve benzer kaplar) çıkış terminalinden hedef terminale kadar en az iki farklı taşıma modu ile (yani karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu ile) taşınması demektir.
Taşıma alternatifleri nelerdir?
Ülkemizde ve dünyada kullanılan taşıma şekilleri havayolu, karayolu, denizyolu, demiryolu, boru hattı taşımacılığı ve günümüzde en yaygın ve çağdaş nakliye metodu olan intermodal, multimodal veya kombine taşımacılık, ürünün hareket hızını kesmeden, ölçeğini değiştirmeden birden fazla yöntemle yapılan taşımacılıktır.
Taşımacılık operasyonlarında maliyet türleri nelerdir?
Ulusal –uluslararası sevkiyat (nakliye) masrafları, araç-gereç ve ekipman maliyeti, taşıma mesafesi, yol ve bakım giderleri, sorumluluk sigorta prim gideri, depo – antrepo işletme giderleri, gümrük masrafları, iletişim maliyeti, malzeme elleçleme giderleri ve yönetim giderleri gibi unsurlardan oluşur.
Karma taşımacılık türleri nelerdir?
Kombine taşımacılık türleri daha önce belirttiğimiz gibi denizyolu, demiryolu, havayolu ve karayoludur.