Parti kapatma süreci nasıl işler?
Siyasi parti kapatma nasıl olur?
Siyasi partilerin kapatılması, yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının açacağı dava üzerine Anayasa Mahkemesince kesin olarak karara bağlanır. Bir siyasi partinin tüzüğü ve programının 68 inci Maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı bulunması halinde temelli kapatma kararı verilir.
Parti kapatma davasını kimler açabilir?
Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az 7’sinin oyu gerekecek. Anayasa Mahkemesi, Anayasa’nın 69. maddesine göre, temelli kapatma yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre Devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakma kararı da verebilecek.
Bir siyasi partinin kapatılması için kaç üyenin oyu gerekir?
Madde. Anayasa Mahkemesi, Başkan ve on üye ile toplanır, salt çoğunluk ile karar verir. Anayasa değişikliklerinde iptale ve siyasî parti davalarında kapatılmaya karar verebilmesi için beşte üç oy çokluğu şarttır.
Türkiye’de siyasi partilerin kapatma davalarını kim açar?
Siyasi partilerin kapatılması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın açacağı dava üzerine Anayasa Mahkemesi’nce kesin olarak karara bağlanır. Bir siyasi partinin tüzüğü ve programının 68 inci maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı bulunması halinde temelli kapatma kararı verilir.”
Siyasi partilerin devlet yardımı alabilmesi için yüzde kaç oy almalı?
Sonuç olarak bir siyasi partinin Devlet yardımından yararlanabilmesi için ön koşul milletvekili genel seçimlerine girmiş olmak ve bu seçimlerde geçerli oyların % 7’sinden fazlasını elde etmektir.
Siyasî partiler hangi sebeplerle kapatılabilir?
1- Partinin tüzük ve programının 68. maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı olması 2- Partinin 68. maddenin dördüncü fıkrasındaki yasaklara aykırı fiillerin işlendiği bir odak haline gelmesi 3- Partinin yabancı devletlerden, geçek ve tüzel kişilerden ve uluslararası kuruluşlardan mali yardım alması.
Refah Partisini kim kapattı?
21 Mayıs 1997’de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, iktidarda iken RP hakkında, “Lâik Cumhuriyet ilkesine aykırı eylemleri” gerekçesiyle dava açtı. Refah Partisi, 8 ay süren dava sonunda, 16 Ocak 1998’de Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı.
Siyasi partiler bireysel basvuru yapabilir mi?
Yukarıda ifade edildiği üzere 6216 sayılı Kanun’un 45. maddesinin 3. fikrasında yasama işlemleri aleyhine “doğrudan” bireysel başvuru yapılamayacağı kabul edilmiştir.
Parti kapatma kaç oy aranır?
Oluşumu ve Karar Alımı Genel Kurul salt çoğunlukla karar alır. Ancak Anayasa değişikliğinde iptale, siyasî partilerin kapatılmasına ya da Devlet yardımından yoksun bırakılmasına karar verilebilmesi için toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çokluğu şarttır.
Bir siyasi partinin kapatılmasına neden olan milletvekili?
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Demokratik Toplum Partisi’nin kapatılması istemiyle Mahkememizde açılan davanın Anayasa ve Siyasî Partiler Kanunu hükümlerine göre yapılan yargılaması sonunda, adı geçen Parti’nin kapatılmasına ve beyan ve eylemleriyle Parti’nin kapatılmasına neden olan Mardin Milletvekili Ahmet …
Siyasi parti yardım barajı yüzde kaç?
Türkiye, %10 seçim barajı uygulaması ile dünyadaki en yüksek seçim barajına sahip ülkedir. Baraj bağımsız adaylara uygulanmamaktadır. Buna ek olarak siyasi partilerin Hazine yardımından yararlanmaları için %3 oy alma zorunluluğu bulunmaktadır.
Siyasi parti kurulabilmesi için en az kaç kişi gerekir?
İKİNCİ KISIM Siyasi Partilerin Teşkilatlanması BİRİNCİ BÖLÜM Kuruluş Partilerin kurulması: Madde 8 – (Değişik birinci fıkra: 2/1/2003-4778/6 md.) Siyasî partiler, partiye üye olma yeterliğine sahip en az otuz Türk vatandaşı tarafından kurulur.
Anayasanın 68 maddesinin 4 fıkrası nedir?
Anayasamızın 68 inci maddesinin dördüncü fıkrasına göre, siyasî partiler eylemleriyle, insan haklarına, hukuk devleti ve demokratik cumhuriyet ilkelerine uygun davranmalı, herhangi bir diktatörlüğü savunmamalı ve yerleştirmeyi amaçlamamalı, suç işlenmesini teşvik etmemelidir.
Refah Partisinin kurucusu kim?
Necmettin ErbakanRefah Partisi / Kurucusu
Fazilet Partisi ni kim kapattı?
Fazilet Partisi (kısaca FP), Millî Görüş’ü benimseyen Refah Partisinin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasına (16 Ocak 1998) az bir zaman kala İsmail Alptekin başkanlığında kurulan siyasi çatısı. Onun kaderi de aynı MNP ve RP gibi oldu.