Peygamberimizin hayatı hakkında hangi kitapları okudunuz?
Siyer hangi kitap?
Siyer-i Nebi adıyla, Muhammed Peygamber’in hayatını anlatan manzum ve mensur kitaplar ortaya çıkmıştır. Bu anlamda Siyer, Muhammed’in hayatı demektir. Başlangıçta Hadis kitaplarında siyer başlığı altında ele alınan siyer, sonradan ayrı kitap yazımlarına konu olmuş ve hadisten ayrılmıştır.
Peygamber Efendimizin hayatı nasıl geçmiştir?
Dedesinin vefatından sonra amcası Ebû Talib’in yanında yetişti. Küçük yaşlardan itibaren ticarete atıldı. Mekke’de yaşayan ve puta tapan insanlara karşı çıktı. Peygamber olmadan önce insanlar arasında güzel ahlakı, dürüstlüğü, adâleti ile tanınarak “el-Emîn: En emniyetli kişi” sıfatını aldı.
Peygamber Efendimizin hayatı neden öğreniyoruz?
Hz. Muhammed’in (s.a.v) hayatını, İslam dinini daha iyi öğrenmek, anlamak ve hayatımıza uğramak adına öğrenmeliyiz. Kur’an’ı daha iyi anlamak ve hayatımıza yansıtmak amacı ile öğrenmeliyiz. Peygamberimizin hayatından ders çıkararak, kendi yaşamımıza yansıtmak amacı ile öğrenmeliyiz.
Peygamberimizin Hayatı öğrenmek hayatımıza ne gibi katkılar sağlar?
Peygamberimizin hayatını öğrenerek güzel ahlakın kurallarını öğrenebiliriz. Peygamberimizin hayatı hakkında bilgi edinerek, İslam dininin incelikleri ve güzellikleri hakkında bilgi edinebiliriz. Peygamberimizin hayatı hakkında bilgi edinerek, Allah’ı tanıyabiliriz.
Diğer peygamberlerin hayatlarını anlatan eserlere ne ad verilir?
Bu eserlere “Siyer-i Nebi” ve “Siretü’n- Nebeviye” de denir.
Siyer ilminin ikinci kaynağı hangisi?
Hz. Peygamber’in hayatına dair bilgi veren en sahih kaynak olma özelliğinden dolayı Kur’an-ı Kerim, siyer ve meğâzî ilminin esas kaynağıdır. Nübüvvet, menâkıb, meğâzî ve cihat gibi konuları ihtiva etmesi sebebiyle hadisler de bu ilme kaynaklık eder.
Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem İslam’ı insanlara anlatırken ne gibi baskılarla karşılaşmıştır?
Muhammed’e birçok işkence ve zorbalık uygulanmıştır. Örneğin namaz kılarken üzerine deve işkembesi konulmuştur. Hz. Muhammed’in geçmiş olduğu yol güzergahına dikenler konulmuştur.
Peygamber efendimizin kısaca hayatı nelerdir?
Muhammed (sav), 571 yılında Mekke’de doğdu. Mekke’nin ve Arabistan’ın en nüfuslu kabilesi olan Kureyş’in, Benihaşim (Haşimoğulları) boyundandır. Babası Kureyş kabilesinin lideri ve Mekke yöneticisi olan Abdülmuttalip’in oğlu Abdullah, annesi ise yine aynı kabilenin Zühre boyundan Vehb bin Abd Menaf’ın kızı Amine idi.
Siyer dersi ne anlama gelir?
Siyer; Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hayatını, şahsiyetini, tebliğ faaliyetlerini, siyasi ve askerî mücadelelerini konu alan ilim dalının adıdır. Peygamberimizin hayatına ve şahsiyetine duyulan ilgi; Kur’an-ı Kerim’in, İslam dininin ve Müslümanların ona verdiği önem ve değerden kaynaklanmaktadır.
Peygamberimizin Risaletinden önce dünyada hangi dinler vardı?
Araplar arasında İslamiyet’ten önce Sabitlik, Mecusilik, Putperestlik, Hamflik, Yahudilik ve Hristiyanlık gibi dinler yayılmış ve Araplar üzerinde birçok tesirler meydana getirmiştir. Özellikle putperestlik Araplar arasında tutulmuş ve onlar üzerinde derin izler bırakmıştır.
Siyer kaynakları nelerdir?
Siyer ilminin temel kaynağı olarak Kuran’ı Kerim ifade edilebilir. Sonrasında ise ikincil kaynaklar olarak Hz. Muhammed’in hadisleri ve sünnetleri kaynak olarak alınmaktadır.
Hilye nedir ne demek?
Hılye: Hz. Muhammed’in görünüşünü anlatan manzum ya da mensur yapıtlara hilye denir. Hılyelerde peygamberin yüzü, gözü, boyu bosu, yürüyüşü, hareketleri ayn ayn tasvir edilir. Hılye sözcüğü Arapçada “süs, bezek, cevher” anlamına gelir.
Meğazi kavramı nedir?
İslam dininde kullanılan bir kelime ve ilim olarak bilinen megazi kelimesi özellikle Hazreti Peygamberin savaşlarını konu edinen bir ilim olarak bilinmektedir. Megazi kelimesi din ve devlet uğruna yapılan savaş ve gazveleri ifade etmek için kullanılan bir kelime olmaktadır.
Diğer peygamberlerin hayatlarını anlatan eserlere ne denir?
Bu eserlere “Siyer-i Nebi” ve “Siretü’n- Nebeviye” de denir.
Peygamberimiz islam’ı anlatırken ne gibi zorluklarla karşılaşmıştır kısaca?
Onlara karşı Peygamberimiz (s.a.v.), İslam’ı tebliğ etmek için mücadele etmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.), Mekke’de müşriklere karşı dini tebliğ ederken birçok zorluklarla maruz kalmışlardır. Bu zorluklar, eziyetler, işkenceler, hakaretler, kovulma, ölüm tehlikesi, suikast gibi girişimler olmuştur.