PKK kuruluş amacı nedir?
PYD bunların amacı ne?
PYD/YPG terör örgütü, kendince Suriye’de ‘kanton’ olarak ifade ettiği bu bölgelerde terör ve baskı yoluyla kontrolü sağlayarak demografik yapıyı değiştirmeye yönelik faaliyetlerini sürdürmüştür.
PKK’nın ideolojik görüşü nedir ve neyi amaçlar?
İdeolojisi ve amacı Abdullah Öcalan, PKK‘yı “Kürt proleter devrimci hareketi” ve “ulusal kurtuluş mücadelesi” olarak tanımlamıştır. PKK, Türkiye’nin doğu ve güneydoğusu, Irak’ın kuzeyi, Suriye’nin kuzeydoğusu ve İran’ın kuzeybatısını kapsayan bölgede devlet kurmayı amaçlamaktadır.
PKK ve PYD’nin açılımı nedir?
Suriye Demokratik Birlik Partisi (PYD), 2003’te kuruldu. Tüzüklerinde PKK kurucu lideri Abdullah Öcalan’ın “demokratik uygarlık ve demokratik toplum teorisi” vurgulandı. Partinin “ordusu” durumundaki YPG ise Suriye İç Savaşı ile etkinlik kazandı. Bunun dışında Asayiş ismiyle polis gücü niteliğinde bir yapı kuruldu.
PKK hangi ülkede terör listesinde?
PKK bir terör örgütüdür. Avrupa ülkelerinin çoğu, ABD, Kanada ve Avustralya gibi birçok ülkenin terör örgütleri listesinde yer almaktadır. Avrupa Birliği de PKK‘yı 2004 yılında terör örgütü olarak tanımıştır. Ayrıca, NATO’nun çeşitli belge ve açıklamalarında, PKK‘ya terör örgütü olarak atıfta bulunulmaktadır.
Yekineyen Parastina Gel ne demek?
YPG tam adı ile Halk Koruma Birlikleri veya Halk Savunma Birlikleri (Arapça: وحدات حماية شعبية, romanize: Waḥdāt Ḥimāyat aš-Šaʽb, Kürtçe: Yekîneyên Parastina Gel), Suriye’de kurulan ve faaliyet gösteren, Kürt Yüksek Komitesine ve de facto özerk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ne bağlı silahlı örgüt.
YPG kimdir amacı nedir?
Halk Koruma Birlikleri (YPG), Suriye’de 2012 yılında kurulan ve bölgede faaliyet gösteren, Kürt Yüksek Komitesine bağlı silahlı bir örgüttür. Kuruluş hedefleri Kürt bölgelerini korumak, Kürt bölgelerinde yaşayan halkın güvenliğini sağlamaktır.
PKK bayrağı nasıl oluştu?
Kırmızı, beyaz ve yeşil şeritlerden oluşmaktadır. Bayrağın beyaz şeridinde koyu sarımsı renkle toplam 21 saçaklı güneş bulunmaktadır. Kürdistan bayrağı (Kürtçe: Alaya Kurdistanê ya da Ala Rengîn), Kürdistan’ı temsil eden bayrak. Irak Cumhuriyeti’ne bağlı Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bayrağı olarak kullanılmaktadır.
PKK ne demek ekşi sözlük?
türkçesi “kürdistan işçi partisi”. ama bana göre açılımı ” partiye kerên kurdistan”. yani “kürdistan eşekler partisi”.
Deaş açılımı ne demek?
“Irak-Şam İslam Devleti’ için Türkçe yazışmalarda bundan böyle ‘DEAŞ‘ (açılımı: Devlet’ül Irak ve’ş Şam) kısaltmasının kullanılması, yazışmalarda açılımın kullanılmasından imtina edilmesi, İngilizce yazışmalarda ise ‘DEASH’ kısaltmasına yer verilmesi Makam tarafından uygun görülmüştür.”
PYD ve YPG ne demek?
Halk Savunma Birlikleri (YPG), 2003’te PKK’nın Suriye kolu olarak kurulan Suriye Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) askeri kanadı konumunda. 2011’de kurulan YPG, ABD’nin Suriye’de IŞİD’e karşı mücadelede en önemli müttefiki konumundaydı.
Terör hangi ülkelerde var?
İngiltere’de bulunan Maplecroft adlı küresel analiz şirketi tarafından uluslararası şirketler için yapılan “Terörizm Risk Endeksi”nde en çok terör riski olan ilk 9 ülke; Irak, Afganistan, Pakistan, Somali, Lübnan, Hindistan, Cezayir, Kolombiya ve Tayland şeklinde sıralandı.
Enks açılımı nedir?
Kürt Yüksek Komitesi (KYK, Kürtçe: Kürtçe: Desteya Bilind a Kurd, DBK), ya da Batı Kürdistan Üst Kurulu 25 Temmuz 2012 tarihinde Kamışlı’da Suriye Kürt Ulusal Meclisi (ENKS) ve Batı Kürdistan Halk Meclisi (MGRK)’nın beşer üyesinin bir araya gelmesiyle oluşturuldu.
Resulayn kimin kontrolünde?
9 Ekim 2019 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri başlattığı Barış Pınarı Harekâtı ile beraberinde Suriye Ulusal Ordusu ile YPG’yi Resulayn‘dan çıkardı, 12 Ekim tarihi itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı tarafından kentte kontrol sağlandığını açıklanmıştır.
YPG terörist mi?
Terör örgütü olarak tanınması Türkiye YPG‘yi PYD ile birlikte terör örgütü olarak kabul etmektedir. YPG ayrıca Katar’ın terör örgütleri listesinde yer almaktadır.
Bayrak hangi ülkeye ait?
Vietnam bayrağı, Sosyalist Vietnam Cumhuriyeti’nin resmî bayrağı.