Platolardan hangisi kalkerli arazi?

Verilen Platolardan hangisi kalkerli arazilerin?

Obruk platosunda yüzeyde ve yüzeye yakın kısımlarda kalkerin çokça bulunması sonucu kastlaşma etkili olmuş ve bu durum topoğrafyada kendini göstermiştir. Bunun sonucu olarak plato üzerinde çeşitli karstik şekiller bulunmaktadır.

Türkiyede platolar nerede?

İç Anadolu Bölgesinde yer alan Haymana Platosu, Cihanbeyli Platosu, Obruk Platosu, Bozok Platosu, Uzunyayla Platosu ; Ege Bölgesinde yer alan Yazılıkaya Platosu ; Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Gaziantep Platosu ve Şanlıurfa Platosu tabaka düzlüğü platolarına örnektir.

Taşeli Platosu kalkerli mi?

Batı kesiminde 2100 metrelerde olan yükseklik doğuda 1300 metrelere düşer. En yüksek noktası Bahadır Tepesi’dir. Kalker ve dolomitlerden oluşan platoda kalkerlerin erimesiyle ortaya çıkmış çukurluklar olan halkın ”kepir”, ”koyak”, ”kokurdan” gibi isimler verdiği binlerce dolin bulunmaktadır.

Yatay duruşlu platolar nerede?

İç Anadolu Bölgesinde bulunan Cihanbeyli, Haymana, Bozok, Obruk ve Uzunyayla platoları yatay duruşlu platolara örnektir. Bunun yanı sıra Ege Bölgesinde bulunan Yazılıkaya ve Güneydoğu Anadolu’da bulunan Gaziantep platoları da yatay duruşlu platolar altında incelenmektedir.

Kalkerli arazi nerede bulunur?

Ülkemizde kalker üzerine oluşmuş şekiller genellikle Akdeniz bölgesinde, alçıtaşı üzerinde oluşmuş şekillere ise Erzincan, Çankırı ve Sivas çevresinde rastlanır. Ayrıca Batı Karadeniz, Güney Marmara ve Ege Bölgesinde de karstik arazilere rastlanır.

Karst topografyası ülkemizde nerede?

Akdeniz Bölgesinin batısı,Güney Ege,Kuzeydoğu Anadolu başta olmak üzere ülkemizin beşte biri bu özelliğe sahiptir. Ülkemizde karstik şekillerin yaygın olduğu bölgemiz Akdeniz bölgemizdir. Ayrıca Çankırı,Sivas(Zara), Erzincan yöreleri de karstik yörelerdir.

Türkiyede platolar en çok hangi bölgede?

Platoların en çok bulunduğu bölgemiz İç Anadolu Bölgesidir. Bu bölgede Tuz Gölü çevresinde sıklıkla platolara rastlanmaktadır. Ancak ülkemizdeki en yüksek platolar Doğu Anadolu Bölgesinde bulunur. Çünkü toptan yükselmenin en çok olduğu bölge olma özelliğine sahiptir.

Haymana Platosu kalkerli mi?

Karstik Platolar: Kalkerli (Kireçtaşı) araziler üzerinde oluşurlar. Akdeniz çevresinde görülür. TAŞELİ PLATOSU gibi. İç Anadolu: Cihanbeyli, Obruk, Haymana, Uzunyayla ve Bozok Platoları.

Taşeli Platosu hangi ilimizde?

Taşeli Platosu, ülkemizin Akdeniz Bölgesinde yer alan Antalya ve Mersin illeri arasında yükselen karstik yapıda bir platodur.

Çatalca Kocaeli platosu nerede?

ÇatalcaKocaeli platosu, ÇatalcaKocaeli yarımadasında yer alan, akarsuların aşındırmasıyla peneplenleşmeye uğramış alçak plato. Yüzeyi hafif dalgalı olan plato yüzeyinin ortalama yükseltisi 150 m’dir.

Türkiye’de karstik şekillere daha çok hangi yörede rastlanır?

Su ile oldukça kolay aşınabilen karstik kayaçların bulunduğu araziler Türkiye‘de yaygın olarak görülür. Türkiye‘de en yaygın olarak Akdeniz Bölgesinde olmak üzere Sivas, Çankırı ve Erzincan bölgelerinde de karstik arazilere rastlanır.

Karst topografyası nerelerde var?

Topografya yüzeyinde çok sayıda dolin yer almaktadır. Yükseltinin fazla olduğu yerlerde ise hum adı verilen dik yamaçlı aşınım artığı tepelerin yer aldığı kuleli karst gelişmektedir. Kuleli karstın görüldüğü başlıca alanlar; Güney Çin, Vietnam, Avustralyanın kuzeydoğusu, Java adası, Antiller ve Orta Amerikadır.

Karst topografyası ne demek?

Aşınıma karşı dirençsiz, kolay eriyebilen kayalardan oluşan arazilere karstik araziler denir. Örneğin kalker, kolay eriyebilen bir kayadır. Yeraltı ve yerüstü suları, kalkerden oluşan sahaları, eriterek bazı şekiller oluşturur. CaCO3 (kalsiyum karbonat) ve su ile oluşmuş dış kuvvetlerdir.

Haymana platosu nerede yer alır?

İlçe, Ankara’nın güneyinde yer alır. Haymana‘nın Ankara kent merkezine 55, Polatlı’ya 35, Gölbaşı’na 40 kilometre uzaklıktadır. İlçenin doğusunda Balâ ve Gölbaşı, güneyinde Kulu ve Cihanbeyli, batısında Polatlı ve kuzeyinde Gölbaşı ilçeleri yer alır. İlçe topraklarının 2/3’ünü Haymana Platosu oluşturur.

Kalkerli platosu nerede?

Güney Anadolu (Akdeniz) Platoları Toros Dağlarının orta bölümünde yer alan bu plato, karstik etkilerle oluşmuştur. Yüksekliği 2000m yi bulan Taşeli Platosu kalkerli kayalardan oluştuğu için yüzeyinde çok sayıda erime çukurları bulunur.