Platon hocası kim?

Platon Kimdir bilgi Bankası?

Platon Antik Çağ Yunan felsefesindeki filozoflardandır ve Sokrates’in öğrencisi olarak bilinir. Kendisi de Aristoteles’in hocalığını yapmıştır. Eflatun olarak da bilinen Platon batı dünyasının düşünce tarzını oluşturan ilk filozof kabul edilir. Batıdaki ilk yüksek öğrenim kurumu olan Atina Akademisini kurmuştur.

Platonun dini nedir?

Platon’un tanrı inancı zaten apaçıktır. Ondan sonra gelen filozofların da neredeyse yüzde 90’ı inanç sahibidir. Çin ve Hint filozofları; Müslüman filozoflar, 15.-19. yüzyıllar arasında yaşamış filozof ve düşünürlerin neredeyse tamamı, bir şekilde tanrı inancına sahiplerdi.

Platon a göre kim yönetmeli?

Platon‘a göre devlette bulunan bu üç kısım aklıyla, iradesiyle ve istekleriyle birbiri arasında çatışmaya girmeden, sağlıklı bir şekilde yaşarsa ideal devlet meydana gelecektir. Ona göre ideal devleti aristokratlar yönetmelidir.

Platon a göre bilgi doğuştan mıdır?

Platon’a ona göre bilgi, ruh için sadece bir “hatırlama”dır. Bu “doğuştan bilgi” veya “ruhun hatırlayışı” konusu Platon’a göre yaşam öncesi bir hayatın varlığı, dolayısıyla ruhun ölmezliği konusunda önemli bir kanıttır.

Platonun bilgi anlayışı nedir?

Platon‘un bilgi felsefesi. … Platon‘un bilgi felsefesinin temelinde de gerçek/sahte, asıl/suret ayrımı vardır. Yani bazı bilgiler (ki bunlara aslında bilgi de denilemez) gerçektir, bazıları sahtedir. Her şeyden önce bilgi konusunda, yani bir şeyin bilgisini elde etme konusunda, duyularımıza güvenmemeliyiz.

Platon kimdir bilime katkıları?

Dünyada üniversite düzeyindeki ilk kurumlardan biri olan (ve bu kurumlara günümüzdeki adını veren) Akademi’nin kurucusu olan ve düşünce tarihinde bir dönüm noktası teşkil eden Platon, felsefe ve bilim tarihindeki pek çok tartışmanın temellerini atmış, Hristiyanlık ve İslam gibi pek çok dini de derinden etkilemiştir.

Platon’un tanrı anlayışı nedir?

Platonun Tanrı Anlayışı Kitap Açıklaması Platon, Olympos’taki tanrılardan söz etmiş olsa da gerçekte düşündüğü mutlak anlamda tek, insan biçimli özelliklerden arınmış iyilikçi ve yaratıcı, felsefi bir Tanrı‘dır.

Felsefe dinsizlik midir?

Genel olarak felsefenin, dolayısıyla düşünmenin dinsizlik olarak hükme bağlanması, bugüne kadar İslam kültüründe gittikçe yaygınlaşan kutsal bir inanca dönüşmüştür. Felsefeyi din karşıtı ilan eden Selefi akıl-karşıtlığı, akıl ve düşünmenin eseri olan her insani değere –İslam’a ters düşüyor olsa da– savaş açmıştır.

Sofistler kim?

Sofistler, MÖ 5. yüzyılda para karşılığında felsefe öğreten gezgin felsefecilerdir. Özellikle Atina’da çağın önde gelen bilgeleri var olan değerleri (kritias) eleştirmişlerdir. Göreceli ve kuşkucu düşüncenin köklerini atmışlar ve geliştirici olmuşlardır.

Devlet yazarı kim?

Devlet (Grekçe: Πολιτεία, Politeía), Sokrates’in sağlıklı ve mutlu bir toplum hayatı için düşündüğü devlet modelini anlatan Platon’un bir eseridir. Günümüzdeki devlet felsefesi üzerinde temel kaynaklardan biri olması açısından önemlidir. Aynı zamanda mutluluk felsefesi üzerine yazılmış bir metindir.

Platon bilgiyi kaça ayrılır?

Bu dünya da ikiye ayrılır. Bunlar ruh ve iyi ideasıdır. Platon sıraladığımız varlık türlerine, bilen ruhta dört bilme tarzını veya dört bilgi türünü tekabül ettirtir. Buna göre ilk iki varlık türüne ilişkin bilginin konusu akılsallar, akılla kavranan şeyler, son ikisi sanının konusudur.

Platonun epistemolojisi nedir?

Episteme’ye bakıldığında, onun nesnesi görünen dünya değil, kavranabilen dünyadır. Platon, gerçek bilginin duyular dünyasından ayrılarak kavranabilir dünyaya geçmeyi gerektirdiği görüşü üzerinde durmaktadır. Tekrar alegoriye dönersek, mağaradan çıkışın bunun ilk adımı olduğunu söylemek mümkündür.

Platon bilgiye nasıl ulaşılır?

Bilginin veya bilimin olabilmesi için onun konusu olabilecek bir gerçeğin, değişmez, kalıcı bir gerçeğin yani varlığın olması gerektiği aşikardı. Platon‘un bilgi konusunda bilgi veren diyalogları Theaitetos, Menon, Phaidon, Şölen, Devlet, Sofist ve Devlet Adamı diyaloglarıdır.

Platon varlığı ne ile nitelendirilir?

Platon varlığı anlamlandırmaya ve açıklamaya çalışırken, kendinden önce yaşamış olan filozoflardan farklı olarak, varlığa bu dünyanın başka bir düzleminde yer açmıştır. Bu varlık alanını ise en iyi idea kavramı ile açıklayabileceğini düşünmüştür.

Platon hangi alanda çalışmalar yapmıştır?

Eski Yunan filozofu Platon, Sokrates’in öğrencisi ve Aristoteles’in öğretmenidir. Makaleleri adalet, güzellik ve eşitlik konularını ele almasının yanı sıra estetik, siyasal felsefe, ilahiyat, evren bilimi, epistemoloji (bilgi bilimi) ve dilin felsefesi alanlarında tartışmaları içeriyordu.