Plevra hastalıkları nelerdir?
Plevral hastalıklar nedir?
Birçok akciğer veya akciğer dışı hastalığa bağlı olarak, ya sıvının salgılanmasının artması veya geri emiliminin azalmasına bağlı olarak bu zarlar arasında sıvı miktarı artar ve plevral efüzyon (plörezi) denilen tablo oluşur. Az miktarda plevral sıvı belirti vermeyebilir.
Akciğerde plevral kalınlaşma ne demek?
Plevrada herhangi bir sebeple sıvı birikmesi veya plevral kalınlaşması olan hastalara yapılır. Biriken sıvı veya kalınlaşma enfeksiyon hastalıkları, bazı sistemik hastalıklar, travma veya kanser gibi farklı nedenlerle olabilir. Bu hastalıkların ayrıcı tanısında plevra örneklemesi yapılır.
Akciğerde plevral plak nedir?
Plevral plaklar hiyalinize kollajenin parietal plevradaki submezotelyal tabakada toplanması sonucu oluşur. Bilateral plakların etiyolojisinden genellikle asbest maruziyeti sorumludur. Sıklıkla kalsifiye olan bu plaklar, malign dejenerasyon göstermezler ve patogenezleri tam olarak bilinmemektedir.
Ciğerlerin su toplaması neye yol açar?
Plörezi, zarlar arasında dolaşan sıvının salınım miktarının artması ya da emilimin normal düzeyde olmamasına bağlı olarak plevra boşluğunda oluşan sıvı artışı sonucu gerçekleşir. Halk arasında akciğerin su toplaması olarak da nitelendirilen bu hastalığın tıptaki bir diğer karşılığı ise plevral efüzyondur.
Plevra doğrudan atmosfere açılırsa ne olur?
Eğer göğüs duvarında bir hasar oluşur ve plevral boşluk hava ile doğrudan te- mas ederse, intraplevral basınç atmosferik basınç ile eşitlenir. Bu duruma pnömotoraks denir. Bu durumda göğüs duvarı ile akciğerler arasında birbirini dengeleyen iki güç ara- sında bağlantı kesilir.
Akciğer Kalinlasmasi neden olur?
65 yaş üstü erkeklerde daha sık görülüyor Genellikle 65 yaş üstü erkeklerde kadınlara oranla görülme sıklığı çoktur. Solunum yolu ile alınan bazı çevresel toz ya da kimyasallara maruz kalınması, iltihaplı romatizma olarak da bilinen romatizmal hastalıklar akciğer sertleşmesine neden olmaktadır.
Akciğer zarı kalınlaşması neden olur?
Genellikle 65 yaş üstü erkeklerde kadınlara oranla görülme sıklığı çoktur. Solunum yolu ile alınan bazı çevresel toz ya da kimyasallara maruz kalınması, iltihaplı romatizma olarak da bilinen romatizmal hastalıklar akciğer sertleşmesine neden olmaktadır.
Akciğer zarı kalınlaşması kanser midir?
Göğüs boşluğu içinde akciğer dokusu bulunmaktadır. Akciğeri soğan zarına benzer çok ince bir zar dokusu kaplamaktadır. Akciğeri kaplayan bu zar dokusu aynı zamanda kaburgaların iç tarafına kadar ulaşmaktadır. Bu zar dokusunda oluşan kansere akciğer zarı kanseri yani mezotelyoma denilmektedir.
Plevral efüzyon nasıl tedavi edilir?
Plörezi ve plevral efüzyon tedavisi hastalığın altta yatan nedenine bağlı olarak hastaneye yatış gerektirebilir. Altta yatan nedenin bakteriyel enfeksiyonlar olduğu durumlarda antibiyotik tedavisi ve enfeksiyonun sebep olduğu yangıyı azaltacak anti-enflamatuar ilaçlarla tedavi uygulanabilir.
Plevral nodül ne demek?
Akciğer nodülü (pulmoner nodül) nedir? Bir pulmoner nodül, akciğerde küçük yuvarlak veya oval şekilli bir büyümedir. Ayrıca “akciğer üzerindeki nokta” veya “bozuk para” görünümü olarak da adlandırılabilir. Pulmoner nodüllerin çapı 3 cm’den küçüktür (yaklaşık 1,2 inç).
Akciğer su toplaması ölüm riski var mı?
Akciğer embolisinin bir doğal etkeni olarak akciğerlerde su toplanması görülür. Bu önemli sayılabilecek bir durum olup kişiyi ölüme kadar götürebilen faktörleri doğurabilmektedir.
Akcigerdeki su nasıl temizlenir?
Örnek alınacak taraf hekimce belirlendikten sonra steril gazlı bez ve antiseptik solüsyonla silinir. Sıvı alınacak tarafa iğne ile lokal anestezi uygulandıktan sonra , yine steril bir iğne ile sıvı alınır. Hasta bu sırada hafif bir ağrı duyabilir. Bu işlem 10-15dk kadar sürer.
Plevra yaprakları arasında negatif basınç artarsa ne olur?
Plevra yaprakları arasındaki negatif basınç soluk verme (ekspirasyon) sırasında akciğerlerin göğüs kafesinden daha fazla ayrılmalarına izin vermez ve akciğerleri tekrar göğüs duvarına doğru çeker.
Alveol kollabe olmasını engelleyen madde nedir?
Surfaktan, solunum yollarındaki yüzey gerilimi düzenleyen bir lipid-protein kompleksidir. Surfaktan, alveolar yüzey gerilimini azaltır; alveollerin kollabe olmasını engeller ve en uygun gaz alışverişi için dengede tutar.
Akciğer kalınlaşması öldürür mü?
Akciğer sertleşmesi, birbirini izleyen alevlenme ve iyileşme döngüleri ile yıllar içerisinde son aşamaya ilerliyor. Akciğerleri sertleştiren İPF hastalığı, bazı hastalarda yavaş seyrediyor, bazılarında ise nefes darlığı hızla ilerliyor, solunum yetmezliğine ve ölüme yol açıyor.