Poliçe nedir örnek?

Poliçenin özellikleri nelerdir?

Üç taraflı bir ilişkiyi düzenleyen bir senet olan poliçe, belirli bir kişi emrine, diğer kişiye verilen ödeme yetkisini kapsayan bir senettir. Senedi düzenleyen yani keşideci, bir kişiye borçlu iken, diğer bir kişiden de alacaklıdır.

Poliçe nedir nasıl düzenlenir?

Poliçede muhatap, keşideci ve lehtar olmak üzere üç farklı taraf yer alır. Poliçelerin içeriğinde sigorta türü, başlangıç ve bitiş tarihi, vadedilen teminatlar, sigorta ücreti ve poliçe prim tutarı, ödeme planı ve düzenleme tarihi gibi bilgiler yer alır.

Poliçenin görülmesi ne demek?

Poliçede hiç vade olmaması veya görüldüğünde vadeli olacağının belirtilmesi hallerde poliçe görüldüğünde ödenir demektir(TTK. m.584). Görüldüğünde ödenecek poliçelerin keşide gününden itibaren bir yıl içinde ödenmek üzere ibraz edilmeleri gerekir.

Poliçe işlemi ne demek?

Sigorta hizmeti sağlayan bir şirket ile sağlık, araç veya emeklilik gibi özel branşlarda sigorta hizmetinden yararlanmak isteyen şahıs arasında yapılan yazılı anlaşmaya poliçe adı veriliyor. Bu anlaşma karşılıklı olduğundan poliçenin imzalanmadan önce sigortalı tarafından iyice gözden geçirilmesi gerekiyor.

Poliçe nedir unsurları nelerdir?

Bir senedin poliçe olabilmesi için senette bulunması gereken bazı zorunlu unsurlar vardır. Poliçenin zorunlu unsurları; poliçe kelimesi, belirli bir bedelin ödenmesi hususunda kayıtsız ve şartsız havale, muhatabın adı, kime veya kimin emrine ödenecekse onun adı, düzenlenme tarihi, düzenleyenin imzasıdır.

Kıymetli evrak unsurları nelerdir?

Kıymetli Evrak Hukuku

  • Poliçe, çek, bono, tahvil.
  • Anonim ve paylı komandit şirketlerde pay senetleri ve ilmühaberler.
  • Makbuz senedi, varant, konşimento, ipotekli borç senedi, irat senedi, rehinli tahvilat.
  • İpotekli borç senedi, Rehinli tahvilat ve İrat senedi.
  • İntifa senetleri, tahvil, kupon, talon.

Poliçe ne demektir?

Sahip olduğumuz ve maddi değere sahip olan varlıkları güvence altına alan, şirketi ile karşılıklı anlaşmaya dayalı belgeye “poliçe” adı veriliyor. Poliçenin içeriğini oluşturan maddeler, genel ve özel şartlar olarak iki gruba ayrılıyor. Genel şartlar, standart ve tüm poliçelerde aynı şartları içeren koşulları içeriyor.

Poliçe neden yapılır?

Sigorta acenteleri ile sigortalılar arsında imzalanan riskler karşısında güvence bedellerini içeren belgelere poliçe denir. Bu sözleşmelerin amacı belirli olan ihtiyaçları karşılamaktır. Bu nedenle düşünülmüş, eksik yanı kalmamış ve birçok unsuru içeren sözleşme tipleridir.

Kabule arz etmek ne demek?

senedin muhataba sunulmasıdır. sadece poliçeye özgü bir kurumdur yani başka bir kıymetli evrak yahut kambiyo senedinde yoktur. görüldükten belli bir süre sonra ödenecek poliçelerde kanunen zorunludur; keşideci kabule arzı bu tip poliçelerde yasaklayamaz; yasaklarsa da bu kayıt geçersizdir.

Poliçede vade belirtilmemişse senet ne olur?

Bu dört tür vadeden farklı bir vadeyi veya birbirini takip eden vadeleri gösteren senetler geçersizdir. Poliçeye vade konulması gerekmekle birlikte, poliçeye vade konulması esaslı şekil şartı değildir. Eğer poliçeye bir vade konulmamış ise, poliçe görüldüğünde vadeli poliçe sayılır.

Poliçe neden kullanılır?

Poliçe, sigortalıların zamansız karşılaşabileceği istenmeyen durumlar ile karşılaşmasın durumunda sigorta şirketinin taahhüt ettiği yardımı sağlamasına yaramaktadır. Poliçelerde ilgili ve lazım olacak tüm formların içermesi gerekir. Bazen ek istekler de ayrıca yer bulur.

Poliçe türleri nelerdir?

Poliçe olarak adlandırılan ve sigorta şirketi ile imzalanan yazılı anlaşmanın kapsamı, şirkete göre farklılık gösterebilir….

  • Zorunlu Trafik Sigortası
  • Kasko Sigortası
  • Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
  • Özel Sağlık Sigortası
  • DASK Zorunlu Deprem Sigortası
  • Konut Sigortası
  • Evim Güvende Sigortası
  • Cep Telefonu Sigortası

Poliçe ne demek hukuk?

Poliçe çifte yetki veren bir havale niteliğindedir. Poliçe ile düzenleyen, muhataptan olan alacağını lehdara havale etmekte, lehdara poliçe bedelini muhataptan tahsil etme ve muhataba kendisine olan borcu lehdara ödeme yetkisi vermektedir. Poliçe kanunen emre yazılı senetlerdendir.

Kıymetli evrak hangi hukuk?

Türk hukuk sistemimizde kıymetli evraka ilişkin kuralların kaynağı da İsviçre Borçlar Kanunu’dur. Kıymetli evrakın temel unsuru yazılmaya ve üzerine imza atılmaya uygun her türlü kağıdı, veri taşıyıcısını, çipi ve diğer mümkün alt zeminleri kapsar. İkinci olarak kıymetli evraka bağlı “hak” unsurunu görürüz.

Kıymetli evrak hangi hakları içerir?

Kısaca, kıymetli evrak, hakkın senede bağlı olduğu ve hakkın senetsiz olarak ileri sürülemediği ve devrinin mümkün olmadığı,içerdikleri hakkı temsil etmeleri bakımından bizatihi bir değer ifade eden senetlerdir.