Poliçenin zorunlu unsurlar nelerdir?
Poliçenin zorunlu unsurları nedir?
Poliçenin alternatifli zorunlu unsurları, keşide yeri ve ödeme yeridir. Poliçenin nerede düzenlendiğini gösteren keşide yerinin senede yazılması zorunludur. Ancak keşide yeri gösterilmemişse, keşidecinin adının yanında yazılı olan yer, keşide yeri sayılmaktadır (TTK m. 672.4).
Poliçe nedir unsurları nelerdir?
Bir senedin poliçe olabilmesi için senette bulunması gereken bazı zorunlu unsurlar vardır. Poliçenin zorunlu unsurları; poliçe kelimesi, belirli bir bedelin ödenmesi hususunda kayıtsız ve şartsız havale, muhatabın adı, kime veya kimin emrine ödenecekse onun adı, düzenlenme tarihi, düzenleyenin imzasıdır.
Poliçe özellikleri nelerdir?
Poliçeyi düzenleyen keşidecinin adı, soya adı, ticaret unvanı ve imzası bulunmalıdır, Ödemenin kimin tarafından kime yapılacağı bilgisi bulunmalıdır, Poliçenin düzenleme tarihi ve yeri bulunmalıdır, Poliçenin ödeme yeri bulunmalıdır.
TTK ya göre poliçenin zorunlu şekil şartları nelerdir?
Bu şartlar;
- 1-“Poliçe” kelimesi. Poliçe kelimesinin mutlaka senet metni içerisinde yer alması zorunludur. …
- 2-Muayyen bir meblağın kayıtsız şartsız havalesi. Havale edilen meblağın, belirli bir para cinsinden ve kesin bir rakam olması mecburidir.
- 3-Muhatap. …
- 4-Lehtar. …
- 5-Keşide tarihi. …
- 6-Keşidecinin İmzası
21 Şub 2010
3 poliçede alternatif zorunlu kayıtlar nelerdir?
Uygulama ile gelen ve poliçeye konulabilecek kayıtlar şunlardır:
- Yetki kaydı
- Tahkim kaydı
- Avizo kaydı (Keşidecinin ayrıca bir ihbarı olmaksızın ödeme yapılamayacağına ilişkin kayıt)
- Bedel kaydı
- Provizyon kaydı
- Emre kaydı
- İhbardan vazgeçme kaydı
21 Eyl 2017
Adresli poliçe nedir?
Adresli Poliçe: Muhatap poliçede yazılı tutarı ödeyeceğini ancak başka bir adreste ödeyeceğini ifade etmektedir. Uyarı: Ödeme yerini muhatap değiştiriyorsa adresli poliçe, keşideci değiştiriyorsa ikametgahlı poliçe olur.
Poliçe türleri nelerdir?
Poliçe olarak adlandırılan ve sigorta şirketi ile imzalanan yazılı anlaşmanın kapsamı, şirkete göre farklılık gösterebilir….
- Zorunlu Trafik Sigortası
- Kasko Sigortası
- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
- Özel Sağlık Sigortası
- DASK Zorunlu Deprem Sigortası
- Konut Sigortası
- Evim Güvende Sigortası
- Cep Telefonu Sigortası
Poliçe nedir örnek?
Poliçe bir kişi emrine, diğer bir kişiye verilen ödeme yetkisini kapsayan senettir. Poliçe üç taraflı ilişkiyi düzenleyen bir senet olmaktadır. Senedi düzenleyen kişi keşideci, bir kişiye borçlu iken diğerinden alacaklı konumdadır. Keşideci alacaklı olduğu kişiye hitaben düzenlenen senedi borçlu kişiye teslim eder.
Çekin şekil şartları nelerdir?
ÇEK ŞEKİL ŞARTLARI
- Çek Kelimesi: Bir kambiyo senedinin çek olarak adlandırılabilmesi için senet metninde çek ibaresinin bulunması gerekir.
- Belirli bir bedelin ödenmesi için kayıtsız şartsız havale: Çekteki havale herhangi bir şarta bağlı olmamalıdır. …
- Muhatap: …
- Ödeme Yeri: …
- Düzenlenme Tarihi Ve Yeri:
Poliçe hamiline düzenlenebilir mi?
Kambiyo senetlerinden sadece çek hamiline yazılı düzenlenebilir; poliçe ve bono ise hamiline yazılı olarak düzenlenemez. Poliçe ve çek hukuki nitelik açısından havale olarak kabul edilir.
Kabule arz etmek ne demek?
senedin muhataba sunulmasıdır. sadece poliçeye özgü bir kurumdur yani başka bir kıymetli evrak yahut kambiyo senedinde yoktur. görüldükten belli bir süre sonra ödenecek poliçelerde kanunen zorunludur; keşideci kabule arzı bu tip poliçelerde yasaklayamaz; yasaklarsa da bu kayıt geçersizdir.
Franko kaydı ne demek?
Ticaret dilinde ücretsiz kelimesi (bazen “franko” da kullanılır), nakliyat giderlerinin (veya posta ücretinin), alıcı tarafından değil, gönderen tarafından karşılandığı durumlarda kullanılır.
Adresli ve yerleşim yerli poliçe nedir?
Yerleşim Yerli Poliçe: Poliçe, muhatabın ikematgahından başka bir ilde ödecekse söz konusudur. Adresli Poliçe : Poliçenin muhatabı, senedi kabul ederken o ilde başka adres gösterirse olur.
Ikametgahlı poliçe ne demektir?
Adresli Poliçe: Muhatap poliçede yazılı tutarı ödeyeceğini ancak başka bir adreste ödeyeceğini ifade etmektedir. Uyarı: Ödeme yerini muhatap değiştiriyorsa adresli poliçe, keşideci değiştiriyorsa ikametgahlı poliçe olur.
Kaç çeşit sigorta var?
Sigorta, hayatta insanın başına gelebilecek herhangi bir risk karşısında kendini, malını ve sevdiklerini güvence altına aldığı bir teminattır. Genel olarak hayat sigortası ve hayat dışı sigorta olmak üzere iki farklı şekilde değerlendirilen sigorta türleri bulunmaktadır.