Polimer mi plastik mi?

Polimer Kimyası plastik inceler mi?

Polimerler, saç bakım ürünleri, kozmetik, kontakt lensler, doğa (kehribar, yengeç kabuğu), ayakkabı, plastik (oyuncaklar, şişeler, top, ve diğer saç bakım ürünleri, sakız, jelatin, gluten), gıda (protein, vinil kaplamalar, nişasta, ambalajlar), kumaş ve hatta DNA’mızda bile bulunuyor. Polimer Kimya Neyi İnceler?

Polimer maddeler nelerdir?

moleküllerin kimyasal bağlarla bağlanması sonucu oluşan yüksek molekül ağırlıklı maddelerdir. Günümüzde polimerik malzemeler çok yaygın bir kullanım alanına sahiptir. PVC, naylon ve teflon polimerik malzemelere verilebilecek en basit örneklerdir. Plastik ve kauçuk malzemelerin tümü polimer esaslıdır.

Polimer sağlığa zararlı mı?

Polimerlerin monomerlerinden oluşumu sırasında bir kısım monomer molekülü, polimerleşmeden polimerin arasında sıkışıp kalmaktadır. Eğer bu monomer çözünebilen ve uçucu türde ise kolaylıkla çevreye yayılabilmektedir. Bu monomerlerin çoğunluğu da petrol türevi olduğu için sağlığa ve çevreye zararlıdır.

Polimer Nedir Nerelerde Kullanılır?

Polimerler doğal (organik) veya sentetik olabilir. Kozmetik, şampuan ve diğer saç bakım ürünleri, kontakt lensler, doğa (yengeç kabuğu, kehribar), gıda (protein, nişasta, jelatin, sakız, gluten), plastik (şişeler, oyuncaklar, vinil kaplamalar, ambalajlar) kumaş, top, ayakkabı ve DNA’nızda bile! yer almaktadır.

Polimer Kimyası neyi inceler?

Polimer kimya çok fazla molekülün kimyasal bağlar ile birbirine düzenli bağlanması ile oluşur. Latince kökenli bir sözcük olan polimer kimya yüksek molekül ağırlıklı olan bileşikleri inceler.

Polimer kimya ne ile uğraşır?

Polimer kimyası, polimerlerin ve makromoleküllerin kimyasal sentezine, yapısına ve kimyasal ve fiziksel özelliklerine odaklanan bir kimya alt disiplinidir.

Polimer yapılar nelerdir?

Polimer, monomer isimli basit moleküllerin kimyasal bağlar ile bir araya gelmesi sonucu oluşan yüksek molekül ağırlıklı maddeler olarak değerlendirilebilir. Tekrar eden alt birimlerden oluştuğundan çok büyük moleküller olarak ifade edilebilir.

Polimer nedir ve örnekleri?

Polimerler çoksayıda molekülün kimyasal bağlarla düzenli bir sekilde bağlanarak oluşturdukları yüksek Molekül ağırlıklı bileşiklerdir. “Poli” Latince bir sözcük olup çok sayıda anlamına gelir. Polimerler “monomer” denilen birimlerin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Buna basit bir örnek olarak “Polistren” verilebilir.

Polimerin zararları nedir?

Kimyasal bozunma polimer üzerinde; solma, kırılganlık, yüzey çatlamaları, terleme, ufalanma (özellikle köpüklerde), koku, yüzey asitliği, yüzeyde madde toplanması, metal bulunan parçalarda korozyon gibi sonuçlara yol açar.

Polimer çevreye zararlı mı?

Günlük hayatımızda birçok alanda kullanılan polimerik malzemeler, kaynakların tükenmesi, yenilenememesi, katı atık üretilmesi de dâhil olmak üzere yaşam döngüsü boyunca çevre üzerinde olumsuz etkiler yaratma potansiyeline sahiptir.

Polimer nedir çeşitleri nelerdir?

Nişasta, selüloz ve doğal kauçuk, doğal olarak oluşan polimer gurubunda yer alırlar. 19. yüzyıldan sonra insan yapımı polimer üretimi artmış çağımızda endüstri halini almıştır. Sentetik insan yapımı olan polimerler, çelik, alüminyum ve bakır şeklinde değerlendirilebilirler.

Polimer besin ne demek?

Monomerlerin hepsi bir araya gelerek daha karmaşık ve büyük yapılar olan polimerleri oluşturur. Karmaşık yapılı bileşikler monomer alt parçalara sahiptir. Aynı monomerler farklı şekilde bağlanır ve farklı polimerler üretebilirler. Örnek vermek gerekirse glikoz fazla en bilinen besin monomeridir.

Polimer Maddelerin Özellikleri Nelerdir?

Fiziksel özellikleri denildiğinde; polimerin kristal, yarı kristal ve amorf denilen şekilsiz yapıları, ısı iletkenliği, ısıl genleşmesi, ısıya karşı dayanıklılığı, erime sertleşme noktası, yanma oranı gibi ısısal davranışları, çözünürlükleri akla gelir.

Polimer teknolojisi ne demek?

Gündelik yaşamda kullandığımız nesnelerin malzemeleri polimer malzemeler ile elde edilmektedir. Polimer malzemeler, son halini alana kadar bir süreçten geçmektedir. Bu süreç tasarım aşamasıyla başlamakta kalite kontrol ile bitmektedir. Bu süreçler ile ilgilenen alana ise polimer teknolojisi denilmektedir.

Farmasötik Kimya neyi inceler?

Farmasötik kimya ilaçların kalite durumu üzerine odaklanarak ilaçların amacına uygunluğunun sağlanmasını amaçlar. Medisinal Kimya organik kimyayı; biyokimya, computational kimya, farmakoloji, moleküler biyoloji, istatistik, vücut kimyası ile birleştiren çok alt dalları olan bir bilim dalıdır.