Postmodern mimarlar kimlerdir?
Postmodernizm nedir temsilcileri?
Oğuz Atay, Orhan Pamuk, Pınar Kür, Yusuf Atılgan, Adalet Ağaoğlu, Latife Tekin, Bilge Karasu, Nedim Gürsel ise “postmodern (modernötesi) romanlar” yazarlar. Postmodernizm öncelikle bilinç akışı yöntemine tepki olarak doğar; fakat aynı zamanda klasik (geleneksel) roman anlayışına da karşıdır.
Postmodernizm neyi savunur?
Postmodernizm, belirli bir durum içinde ve olumlu ya da olumsuz anlamda modernizmden farklılaşan, tüm siyasal ve maddi/toplumsal değişimleri, öte yandan düşünsel ve kuramsal ürünleri ve kültürel pratikleri kapsayan bir formülasyondur.
Postmodern kavramları nelerdir?
Postmodernizm özellikleri ana maddeler halinde şu şekilde sıralanabilir; Postmodernizm; rasyonalizm, kapitalizm, pozitivizm, liberalizm gibi tüm kavramların karşısındadır, Modernizm ve yarattığı değerlere karşı sorgulayıcıdır, Eklektizm hakimdir.
Postmodern ressamlar kimlerdir?
Postmodern Ressamlar, Heykeltıraşlar, Mimarlar, Sanatçılar Sara Garden Armstrong, William Armstrong (American artist), Roy Ascott, Krayem Awad, Donald Baechler, Blažej Baláž, John Baldessari, Betty Beaumont, Vanessa Beecroft, Igor Berezovsky, Cesare Berlingeri.
Postmodern yazarları kimlerdir?
Türkiye’de Postmodern Roman
- Oğuz Atay, ( Tehlikeli Oyunlar, Tutunamayanalar, Korkuyu Beklerken)
- Orhan Pamuk, ( Benim Adım Kırmızı, Kara Kitap)
- Hasan Ali Toptaş, ( Bin Hüzünlü Haz)
- Metin Kaçan, ( Fındık Sekiz)
- Latife Tekin, ( Sevgili Arsız Ölüm)
- Bilge Karasu, ( Gece, Troyoda Ölüm Vardı)
Postmodernizm kurucusu kimdir?
Postmodernizmin düşünce tarihi Friedrich Nietzsche ile başlatılır. Önemli postmodern düşünürlerin dayanakları Nietzsche ve Heidegger’dir. 20. yüzyılda kıta felsefesinin en önemli düşünürü olarak görülen Heidegger’in çalışmaları postmodernizmin temelini teşkil eder.
Postmodernizm nedir ve özellikleri?
Postmodern edebiyatın bütün unsurları/özellikleri 1) Postmodernizm, modernizme, “akıl” ile her şeyi çözümlemeye çalışan tavra, manevi değerleri reddeden anlayışına karşı çıkar. 2) Postmodernizm arayış sürecidir. 3) Postmodernizm, klasik roman kurgusunu altüst eder. Kuralsızlık bu edebiyatın temel özelliğidir.
Postmodernizm nedir felsefe kısaca?
Postmodern felsefe, 20. yüzyılın ikinci yarısında, 18. yüzyıl Aydınlanması sırasında geliştirilen kültür, kimlik, tarih veya dil ile ilgili modernist felsefi fikirlerde var olduğu iddia edilen varsayımlara eleştirel bir yanıt olarak ortaya çıkan felsefi bir harekettir.
Postmodernizm nedir özellikleri nelerdir?
Postmodern edebiyatın bütün unsurları/özellikleri 1) Postmodernizm, modernizme, “akıl” ile her şeyi çözümlemeye çalışan tavra, manevi değerleri reddeden anlayışına karşı çıkar. 2) Postmodernizm arayış sürecidir. 3) Postmodernizm, klasik roman kurgusunu altüst eder. Kuralsızlık bu edebiyatın temel özelliğidir.
Postmodernizm ilkeleri nelerdir?
Postmodernizmin belli başlı belirtileri veya nitelikleri şu şekilde sıralanabilir:
- Rasyonalizm, pozitivizm, liberalizm, kapitalizm, marksizm vb. bütün ideoloji ve felsefelere (büyük anlatı) karşı olmak.
- Modernizm ve değerlerine karşı sorgulayıcı bir tavır almak.
- Evrensel bütünlük yerine her tür çoğulculuktan yana olmak.
Postmodern fotoğraf sanatçıları kimlerdir?
Postmodernizmde, fotoğrafı kendine mal etme eylemi içinde bir ifade aracı olarak kullanan sanatçılar da dikkat çekmektedir. Bu sanatçılardan özellikle Cindy Sherman, Sherrie Levine, Barbara Kruger, Richard Prince öne çıkan isimler arasındadır. Cindy Sherman, sürekli kendi kendini fotoğraflayan bir sanatçıdır.
Postmodern romanları nelerdir?
Türk romanında Postmodern yöntemler ve eğilimler açısından incelenebilecek bazı romanlar şunlardır: Oğuz Atay, tehlikeli Oyunlar; Ahmet Altan, Tehlikeli Masallar; Pınar Kür, Bir Cinayet Romanı; Orhan Papuk, Kara Kitap, Benim Adım Kırmızı, Beyaz Kale; Latife Tekin, Sevgili Arsız Ölüm; İhsan Oktay Anar, Puslu Kıtalar …
Postmodern romanın özellikleri nelerdir?
*Postmodern romanlarda kronolojik bir olay veya anlatım yoktur. *Zaman akışkan değil durağandır. *Postmodern romanlarda yaşanan “an”lar vardır. *Yazar, duruma göre zamanda geriye dönüş (yaşanılanı kesintiye uğratıp geçmişe bir parantez açarak) veya zamanda atlama gibi karışık zaman dilimlerini anlatır.
Postmodern Türk hikayesi nedir?
Postmodern Hikaye: Bu tür anlatılarda geleneksel kurgu ve olay örgüsü bulunmaz. Çoğu hikayede zaman ve mekan belirsizdir. Kurgunun temelini ise serbest çağrışımlar oluşturur.
Nazlı Eray postmodern hikaye yazmış mıdır?
Bu eğilimlerden biri de Oğuz Atay, Yusuf Atılgan, Nazlı Eray, Murathan Mungan, Nazan Bekiroğlu gibi yazarların farklı boyutlarda yararlandıkları postmodernist eğilimdir.