Pozitif Psikoloji değerleri nelerdir?

Pozitif psikoloji kuramı nedir?

Pozitif psikoloji, bireylerin, grupların ve kurumların var olan kapasitelerini, olumlu ve güçlü özelliklerini en etkin ve verimli bir şekilde değerlendirmelerini sağlayan ve pozitif yönde gelişimlerini destekleyen durumların ve unsurların neler olduğunu inceleyen bir yaklaşımdır.

Pozitif psikolojinin temel varsayımı nedir?

Pozitif psikoloji insanların olumlu karakter özelliklerini, erdemlerini ve güçlü yanlarını merkeze olan bir disiplindir. Pozitif Psikoloji hayatı yaşamaya en çok değer kılanın bilimsel olarak çalışılmasıdır. İyi yaşam nedir sorusuna cevap arar.

Pozitif psikoloji kavramları nelerdir?

Karakter güçleri konusu pozitif psikolojinin en önemli konularından bir tanesidir. Martin Seligman ve Chris Peterson yaptıkları çalışmalarda, 6 erdem ve bu erdemlerin altında 24 karakter gücü belirlemişlerdir. Bu altı erdem sırasıyla (1) Bilgelik (2) Cesaret (3) İnsaniyet (4) Adalet (5) Ölçülülük ve (6) Aşkınlık’tır.

Pozitif psikolojinin amacı nedir?

Bu doğrultuda pozitif psikolojinin amacı, insanların yaşamda mutluluğu ve hayatın anlamını bulmalarına yardımcı olmaktır (Haidt, 2013). Bir başka ifadeyle insanların daha mutlu ve daha anlamlı bir hayat yaşamalarına katkı sağlamaktır.

Pozitif kuram nedir?

Pozitif psikoloji insanın güçlü ve olumlu özelliklerine, kendini geliştirmesine, potansiyellerini kullanabilmesine yardımcı olur. Pozitif kuram, insan potansiyelini daha fazla takdir etmeye yönlendirmektedir. Ayrıca olumlu ve olumsuz duyguların birlikte ve dengede olmasının öneminden bahseder.

Pozitif psikoloji hareketi nedir?

Pozitif Psikoloji hareketi, araştırma psikologlarını eskiden olduğu gibi psikolojik hastalıklar ve ruhsal bozukluklar üzerine eğilmek yerine, insanın psikolojik olarak sağlıklı kalmasını sağlayan etkenler üzerine odaklanmaya teşvik eden bir düşünce akımıdır.”

Pozitif psikolojinin en temel iki unsuru nedir?

Pozitif psikolojinin üç temel odak noktası bulunmaktadır. Bunların birincisi mutluluk, zevk, neşe ve düşündüğünü ifa etme gibi pozitif deneyimleri içermektedir. İkincisi, karakter, yetenekler ve ilgiler gibi pozitif bireysel özellikleri içermektedir.

Pozitif Psikolojide mutluluk nedir?

Kişiler sahip oldukları arkadaşlarıyla doyurucu ilişkiler içindeyse genellikle mutludur. Mutlu insan manevi yönden güçlü, kendisiyle barışık insandır ve doğayla da iyi ilişkiler içindedir. Yaşamda bir amacı olan, amacı uğruna çaba harcayan, insanlığa yararlı olabilmeyi hedefleyen kişiler mutlu olduğunu ifade eder.

Pozitif Psikoloji Uygulamaları Nelerdir?

Pozitif Psikoloji Uygulamaları

  • adım: KENDİNİ TANIMA VE FARKINDALIK.
  • adım: BAŞKALARINI TANIMA VE EMPATİ
  • adım: İLETİŞİM BECERİLERİ – ÖZGÜVEN.
  • adım: MOTİVASYON ve GELECEĞİ PLANLAMA.
  • adım: SORUN ÇÖZME BECERİLERİ
  • adım: ÖFKE, STRES VE ZAMAN YÖNETİMİ
  • adım: İLİŞKİ YÖNETİMİ
  • adım: SEBATLILIK.

Pozitiflik ne demek?

Pozitif olmak, gerçeği bastırmak değil, sözel ve bedensel ifadelerle olumsuzu deneyimlemek ve bu deneyimin ardından kendiniz için iyi olanı ümit edebilmek ve buna açık olmaktır.

Pozitif olmak ne demek?

Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre pozitif kelimesinin anlamı “olumlu; deneye dayanan, deney ürünü olan, olgulara dayalı olarak bazı nitelikleri belli olan” anlamındadır. Bir şeyin varlığını pozitif, yokluğunu negatif kelimesi ifade eder.

Pozitif psikoloji nedir ve neden önemlidir?

Pozitif psikoloji, bireylerin, toplumun ve kurumların yaşam kalitesini hangi faktörlerin neden ve nasıl artırdığını araştıran kanıta dayalı bir bilim dalıdır. Pozitif psikoloji, insanların erdemlerini ve güçlü yanlarını çalışmayı tercih eden, psikolojik danışmanlığın bir çalışma alanıdır.

Pozitif psikoloji Uygulamaları Nelerdir?

Pozitif Psikoloji Uygulamaları

  • adım: KENDİNİ TANIMA VE FARKINDALIK.
  • adım: BAŞKALARINI TANIMA VE EMPATİ
  • adım: İLETİŞİM BECERİLERİ – ÖZGÜVEN.
  • adım: MOTİVASYON ve GELECEĞİ PLANLAMA.
  • adım: SORUN ÇÖZME BECERİLERİ
  • adım: ÖFKE, STRES VE ZAMAN YÖNETİMİ
  • adım: İLİŞKİ YÖNETİMİ
  • adım: SEBATLILIK.

Mutluluk Psikolojisi nedir?

Mutluluk bilinenin aksine bir duygu değil; oluş halidir. Çünkü duygular geçicidir, mutluluk ise her zaman var olan, bir devinim halindedir. Karşılaştırmak gerekirse insan her zaman hüzünlü, kıskanç, neşeli olamaz. Duygular belli bir duruma karşılık gelir ama mutluluk için insanın bir duruma ihtiyacı yoktur.

Felsefe de mutluluk nedir?

Aristoteles’e göre ise mutluluk ile erdem aynı anlama gelen iki kavramdır. Mutluluğu ”iyi yaşamak” ilkesi üzerinden tanımlayan Aristoteles’e göre, kişi ancak erdemli bir yaşam sürerse tam anlamıyla mutlu olabilir. Nihilist filozoflar ise mutluluğu uyku hali olarak tanımlanmıştır.