Püerperal ne demek?

Puerperal nedir?

Doğumdan sonraki ilk 6 haftalık döneme puerperium denilir. Doğumdan sonraki ilk 24 saat hariç ilk 10 gün içinde 2 gün gün ateşin 38 derece üzerinde seyretmesine puerperal enfeksiyon denilir. En sık nedeni genital bölgelerin enfeksiyonudur.

Puerperal ne demek tıp?

Puerperal teriminin tıbbi anlamı; a. Lohusalığa ait.

Puerperal dönem ne demek?

Lohusalık dönemi (puerperium) plasentanın doğumu ile başlayan ve doğum sonrası 6- 12 haftayı içeren dönemdir, postpartum dönem olarak bilinir.

Loşiaya nedir?

Doğumdan sonra rahim kasılarak küçülür ve içinde kalan küçük dokular ve kan dışarı atılır, bu akıntıya loşia denir. Önemli olan akıntının renginin kırmızıdan pembeye, pembeden beyaza giderek açılmasıdır. İlk gün 2-3 saatlik sürede 1 ped daha sonra 3-4 saate 1 ped kanama normaldir.

Uterus Involüsyon nedir tıp?

Rahim (Uterus) involüsyonu Rahim involüsyonu; rahimin doğumdan sonra gebelik öncesi durumuna dönmesine verilen isimdir. Gebelik süresince rahim ağırlık olarak yaklaşık 20 kat büyür, ancak doğumdan sonra hızla küçülmeye başlar. Bebek doğduktan hemen sonra yaklaşık 20. gebelik haftasında olduğu boyuta iner.

Fundus pozisyonu nedir?

Fundusun seviyesi (fundal yükseklik) belirlenir. Plasentanın doğumundan hemen sonra fundus, orta hatta umblikusun 2 cm. altında yer alır. Doğumdan itibaren 12 saat içinde fundus, umblikus seviyesine yükselir. Doğumu izleyen birinci gün, fundus umblikusun 1 cm altına iner.

Maternal Tıp ne demek?

Maternal bağlanma anne ve bebeğinin arasında doğum öncesinde oluşan ve hayat boyu devam eden bir bağlanmadır. Bu bağlanmanın niteliği; kadının algıladığı sosyal destek, depresyon yaşaması, erken ya da geç gebelik yaşı gibi çeşitli faktörlerden etkilenmektedir.

Puerperal morbidite nedir?

▶ Hamilelik ya da doğumdaki komplikasyonlardan kaynaklanan ölümleri ifade eder*.

Involüsyon süresi nedir?

Rahim (Uterus) involüsyonu Rahim involüsyonu; rahimin doğumdan sonra gebelik öncesi durumuna dönmesine verilen isimdir. Gebelik süresince rahim ağırlık olarak yaklaşık 20 kat büyür, ancak doğumdan sonra hızla küçülmeye başlar. Bebek doğduktan hemen sonra yaklaşık 20. gebelik haftasında olduğu boyuta iner.

Metritis ne demek?

Metritis ve pyometra genellikle doğum sonrası oluşan problemlerdir. Uterusun kontraksiyonlarını azaltan , uterus involusyonunu (rahimin doğumdan sonra kendini toparlamasını) geciktiren her türlü sebep METRİTİS sebebi olarak karşımıza çıkar. Bunlar uterusu strese sokan, çoğunlukla önlenebilmesi mümkün olan sebeplerdir.

Loşia Seroza nedir tıp?

Lohusalık Dönemde Kanamalar Doğumdan sonra olan kanamaya Lochia (loşia) denir ve 3 tip kanama şekli vardır. Lochia Rubra: Kanama genelde birinci ile üçüncü gün arasında sürer. Adet kanaması gibi rengi kırmızı ve pıhtılar şeklinde görülür. Lochia Seroza: Kanama dördüncü ile onuncu gün arasında sürer.

Loşianın içeriği nedir?

vajinal akıntıya loşia denir. ∎ Kan, desidua parçaları, mukus, verniks kazeoza, lanugo, mekonyum içerir.

Lohusalığın bittiği nasıl anlasilir?

Aybaşı veya lohusalık kanının nasıl bittiğine dair karar bayanın özel durumuna göre belirlenebilir. Beyaz sıvı ile beraber bitti kabul ederiz. Gusletmeden önce normal duruma geçilmiş kabul etmeyiz. Bittikten sonra gusül ile normale geçilir.

Uterus masajı neden yapılır?

Doktorlar ve ebeler, bu süreci kolaylaştırmak için doğumdan sonra ‘fundal masaj‘ adı verilen bir masaj uygularlar. Fundal masaj ya da fundus masajı, alt karında rahmin üzerine gelen bölgeye yapılan hafif bir masajdır ve rahmin içerisindeki dokuların dışarı atılmasını kolaylaştırdığı için önerilir.

Plasenta Fundusta ne demek?

Plasenta sonuçta bir yerde yerleşmek zorunda. En sık yerleştiği yer fundal, yani rahimin tepesi, sonra tercih ettiği yerleşim yerleri genelde sol ve sağ yanda ön veya arka rahim duvarı. Plasenta anterior demek ön duvarda yerleşmiş demek. Plasenta fundal demek tepesinde yerleşmiş demek.