Radyobiyoloji konusu nedir?
Radyoaktivite ölçümünün amaçları nelerdir?
Çevre radyoaktivitesinin izlenmesinin temel amacı, insanların maruz kaldığı doğal radyasyon seviyelerini belirlemek ve çevresel radyasyon seviyesindeki önemli değişiklikleri tespit etmektir.
Hangisi iyonlaştırıcı olmayan radyasyondur?
Yakın ultraviyole ışınlar, görünür ışık, kızılötesi, mikrodalga, radyo dalgaları, alçak frekans ve radyo frekansı (uzun dalga) iyonlaştırıcı olmayan radyasyona örnektir.
Radyasyon hangi organlara nasıl etki eder?
Radyoaktif maddeler vücutta tüm organları etkiler ama özellikle hızlı çoğalan hücreler radyasyona hemen cevap verirler. Örneğin deride kızarıklık, ülserasyon, üreme hücrelerinde sterilizasyon, gözde katarakt, saçlı deride saç dökülmesi, bağırsaklarda ishal ve bulantı bu reaksiyonlara birer örnektir.
Radyoaktif madde nerede bulunur?
Yersel Radyasyon (Yerküre Radyasyonu) Kaya ve topraktaki radyasyon çoğunlukla Karbon-14, Potasyum-40, Uranyum-238 ve Toryum-232 izotoplarından kaynaklanmaktadır. Uranyum ve Toryum toprakta ve suda eser miktarda dağılmış şekilde bulunurken, Potasyum ve Karbon tüm organik maddelerde mevcuttur (bitki ve hayvanlar dahil).
Radyoaktif kirliliğin nedenleri nelerdir?
Radyoaktif kirlenme tipik olarak üretim sırasında bir dökülme veya kaza sonucu veya kararsız çekirdeğe sahip olan ve radyoaktif bozulmaya uğrayan radyoizotopların kullanımından kaynaklıdır. Daha tipik haliyle nükleer atık nükleer patlama tarafından radyoaktif kirlenmenin yayılmasıdır.
Radyoaktif kararlılık nedir?
Çekirdek kararlılığı Radyoaktivite; kararsız çekirdeklerin radyoaktif ışımalar yaparak kararlı hale geçmeleridir. Radyoaktif cisimlerin kendiliğinden parçalanmaları sonucu çevrelerine saldığı ışınlar ile çekirdeğin kendiliğinden bir başka çekirdeğe dönüşmesi olayına parçalanma denir.
Hangisi iyonlaştırıcı radyasyondur?
İyonlaştırıcı radyasyona örnekler: X-ışınları, gama ışınları, alfa, beta radyasyonları, kozmik ışınlar, nötronlar…
Aşağıdakilerden hangisi iyonlaştırıcı olmayan non iyonize radyasyondur?
Kızılötesi ışınlar iyonlaştırıcı olmayan ışınlar grubundadır.
Radyasyona nasıl maruz kalırız?
Radyo dalgaları, mikrodalgalar, mobil ve cep telefonları, bilgisayarlar, büyük güç kaynakları gibi maddelerin yaydığı radyasyon ise elektromanyetik radyasyondur. Bunlara her gün maruz kalırız. Çoğu yeni teknoloji olduğu için insan ömrü üzerindeki etkileri hakkında detaylı bir araştırma sonucu bulunmamaktadır.
Radyasyon en çok hangi organı etkiler?
Özellikle göz en fazla etkilenen organ olup, görme zayıflığı, katarakt ve göz uyumunun yavaşlamasına sebep olmaktadır. Deri ise, radyasyona karşı daha dayanıklıdır.
Radyoaktivite nerede bulunur?
Her insan günlük yaşamında bazıları doğal yollarla oluşan, bazıları insanlar tarafından üretilen radyoaktif maddelere maruz kalır. Örneğin toprak, su, yediğimiz yiyecekler, yaşadığımız binalarda kullanılan yapı malzemeleri radyoaktif parçacıklar içerebilir.
Radyasyon nerelerde var?
En büyük kaynak içinde yaşadığımız binaların yapımında kullanılan taş, toprak ve malzemelerdir. Elektromanyetik radyasyon kaynaklarının yaklaşık %50’sini yaşadığımız binalarda mevcut olan radon gazından almaktayız. Diğer doğal radyasyon kaynakları arasında güneş, hava, su, toprak sayılmaktadır.
Radyoaktif kirlilik nelerdir?
Radyoaktif kirlilik, (kontaminasyon) belirli bir çevrede herhangi bir radyoaktif maddenin kontrolsüz dağılımı ve yayılımıdır. Çoğu durumda, radyoaktif kirlenme, radyoaktif maddenin kontrolündeki eksiklik yüzünden oluşur.
Radyoaktif atıklar neye sebep olur?
Nükleer reaksiyonlar sonucu oluşan radyoaktif yan ürünlerin zararlı bileşenleri yeterli titizlikte izole edilmezse hava, su ve toprak kirlenmesine sebep olur. Radyoaktif atıkların çok büyük kısmını nükleer enerji santrallerinde, çeşitli amaçlar için kullanılan nükleer reaktörler meydana getirmektedir.
Radyoaktif izotop ne demek?
İzotoplar, periyodik tablodaki atom numarası ve konumu aynı olan bir elementin türleri olarak tanımlanmaktadır. Benzer kimyasal davranışları paylaşmaktadırlar ancak farklı atomik kütleye ve fiziksel özelliklere sahiptirler. Radyoaktif olanlar, kararsız sayıda proton ve nötron içerenlerdir.