RASAT uydusunun görevi nedir?

RASAT ömrünü tamamladı mı?

Türkiye’de tasarlanıp üretilen ve Rusya’dan 17 Ağustos 2011’de fırlatılan ilk milli gözlem uydusu RASAT, başarıyla görevine devam ediyor. TÜBİTAK’tan yapılan açıklamaya göre, RASAT, kurumun Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) tarafından üretildi.

RASAT aktif bir uydu mudur?

Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu olan RASAT, 17 Ağustos 2011’de Rusya’dan fırlatıldı. RASAT uydusu, tasarım ömrü 3 yıl olmasına rağmen yörüngede halen hizmet veriyor.

RASAT görevine devam ediyor mu?

Türkiye’de tasarlanıp üretilen ve Rusya’dan 17 Ağustos 2011’de fırlatılan ilk milli gözlem uydusu RASAT, başarıyla görevine devam ediyor. TÜBİTAK’tan yapılan açıklamaya göre, RASAT, kurumun Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) tarafından üretildi.

RASAT hala çalışıyor mu?

Tasarım ömrü 3 yıl olarak öngörülen ve 700 kilometre irtifada başarıyla görev yapan RASAT, bugün itibarıyla yörüngesindeki 9’uncu yılını başarıyla tamamladı ve Türk mühendisleriyle teknisyenlerinin uzay ortamında uzun süre dayanabilen bir uydu üretebileceğini kanıtladı.

RASAT doğal uydu mudur?

Yüksek çözünürlüklü optik görüntüleme sistemine ve Türk mühendislerce tasarlanıp geliştirilen yeni modüllere sahip olan RASAT, Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusudur.

Hangi uydular görev süresini tamamlamıştır?

Türkiye’nin ilk uydusu olan Türksat 1B, 1994 – 2006 yılları arasında başarıyla hizmet vermiştir. Türksat 1C haberleşme uydusu 1996 yılında hizmete başlamıştır. 42° Doğu pozisyonundaki hizmeti Türksat 3A uydusunun bu lokasyona gelmesiyle uydunun görevi sona ermiştir.

RASAT keşif uydusu mu?

RASAT Araştırma Uydusu, Türkiye’nin ve TÜBİTAK UZAY’ın BiLSAT uydusundan sonra sahip olduğu ikinci uzaktan algılama uydusudur. Yüksek çözünürlüklü optik görüntüleme sistemine ve Türk mühendislerce tasarlanıp geliştirilen yeni modüllere sahip olan RASAT, Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusudur.

RASAT Türkiyenin mi?

RASAT, tasarımı ve üretimi Türkiye’de gerçekleştirilen ilk yer gözlem uydusudur. Türkiye’nin BiLSAT uydusundan sonra ikinci uzaktan algılama uydusudur.

RASAT uydusu görevini bitirmiş midir?

“Tasarım ömrü 3 yıl olarak öngörülmüştü” Tasarım ömrü 3 yıl olarak öngörülen ve 700 kilometre irtifada başarıyla görev yapan RASAT, bugün itibarıyla yörüngesindeki 9’uncu yılını başarıyla tamamladı ve Türk mühendisleriyle teknisyenlerinin uzay ortamında uzun süre dayanabilen bir uydu üretebileceğini kanıtladı.

RASAT projesi hangi özelliği ile önemlidir?

Günde 4 kez Türkiye’nin üzerinden geçen RASAT ile barajlardaki su çekilmesinden yeni inşaat yapılaşmalarına, büyük yangınlardan yanardağ patlamalarına, sel felaketlerinin oluşturduğu zararlardan yeryüzü manzaralarına kadar yüksek çözünürlükte birçok görüntü elde ediliyor.

RASAT ın amacı nedir?

Yer gözlem uydusuRASAT / Birincil kullanım amacı

Görevini tamamlamış olan yapay uydulara ne olur?

Genel kanının aksine görev süresini tamamlayan her uydu yeryüzüne kontrollü bir şekilde dönmemekte veya düşmemektedir. Bu onun fırlatılma aşamasında planlanan bir süreçtir. … Bu geçişlerde uydular herhangi bir zarar görmemişlerdir. Bu konuda en çok bilinen uydulardan biri ise bir Rus çalışması olan MIR uzay istasyonudur.

Türkiyeye ait uydulardan kaç tanesi görev süresini tamamlamıştır?

AA muhabirinin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından aldığı bilgiye göre, Türkiye’nin şu anda 4’ü aktif (Türksat 2A, Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B), 2’si ömrünü tamamlamış (Türksat 1B ve Türksat 1C ) toplam 6 haberleşme uydusu ile 2’si aktif (Göktürk 2 ve Rasat), 1’i ömrünü tamamlamış (Bilsat) 3 …

BiLSATın görevi nedir?

Pankromatik bantta 12.6 m ve kırmızı, mavi, yeşil bantlarında 27.6 m. yer örneklem mesafesine sahip olan uydu; haritacılık, afet izleme, kirlilik ve çevrenin izlenmesi ile şehircilik ve planlama amaçlarıyla görev yapmaktadır.

RASAT neden gönderilmiştir?

Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B uyduları haberleşme ihtiyacını karşılarken, Rasat, Göktürk-1 ve Göktürk-2 uyduları gözlem amacıyla kullanılıyor. Türkiye’de tasarlanarak üretilen ilk yer gözlem uydusu Rasat, 17 Ağustos 2011’de Rusya’dan fırlatıldı.