Rasyonalizm temel görüşleri nelerdir?

Rasyonalizm temel görüşü nedir?

Akılcılık; usçuluk veya rasyonalizm olarak da adlandırılan, bilginin doğruluğunun duyum ve deneyimde değil, düşüncede ve zihinde temellendirilebileceğini öne süren felsefi görüş.

Rasyonalizm nedir ve örnekleri?

”Akılcılık” ve ”Usçuluk” isimleriyle de bilinen Rasyonalizm, gerçek bilgiye sadece zihin yoluyla ulaşılabileceğini savunan felsefi bir akımdır. Rasyonalist düşünürler, şüphecilerden farklı olarak ”doğru” ve ”mutlak” bilgiye ulaşmanın mümkün olduğunu savunurlar.

Rasyonalizm nedir kısaca tarih?

Rasyonalizm, olguların ve kavramların duyularla değil akıl ile kavranabileceğini savunan felsefi disiplindir. Tarihi Antik Yunan’a kadar uzanan rasyonalizmin öncüleri arasında Herakletios ve Elealı Zenon yer alır.

Rasyonalizme göre doğru bilginin kaynağı nedir?

→(Rasyonalizm) • Bilginin kaynağı hem akıl hem deney(im)dir. Bilginin Kaynağı sezgidir. Tüm bilginin ilk kaynağının deneyim olduğunu savunan yaklaşımın bir diğer ortak görüşü, insan zihninin doğuştan boş bir levha (tabula rasa) olduğudur.

Sokrates hangi görüşü savunur?

Sokrates felsefesi bir ahlak, bir yaşama felsefesidir. Bu felsefe insanlara belli ahlak normları sunmaz, belli yaşama yolları göstermez; o hep eleştirerek, belli normlara, yaşama kalıplarına kapanıp kalmayı engelleyen aydınlanmacı tavırlı bir ahlak ve yaşama felsefesi sunar.

Platon’un görüşü nedir?

Sokrates ve Eflatun’a göre felsefenin ana ereği, insanın mutluluğu ve yetkin yaşamının sağlanmasıdır. Yetkin bir yaşam, ancak erdemli bir hayat sürmekle elde edilebilir. Erdemin temeli “bilgi”, özü “idealar kavramı”, gerekçesi “evrendoğum”, güvencesi “ölümsüzlük”, yaşamsal sığınağı “devlet”tir.

Rasyonalizm mi empirizm mi?

empiristler, zihnin duyum veya sezgiden alıp deneysel içeriğe yaptığı biçimsel katkıyı göz ardı ederler, yani insanın ‘anlama yetisi’ni hesaba katmazlar, rasyonalistler ise gerçek bilimsel bilgi için vazgeçilmez bir önemi olan tecrübe ya da sezginin katkısını küçümsemişlerdir.

Empirizm neyi savunur?

Deneycilik, empirizm veya ampirizm, bilginin duyumlar sayesinde ve deneyimle kazanılabileceğini öne süren görüştür. Deneyci görüşe göre insan zihninde doğuştan bir bilgi yoktur. İnsan zihni, bu nedenle boş bir levha (tabula rasa) gibidir. Deneycilik akılcılığın karşıtıdır.

Rasyonalist teori nedir?

Rasyonalizm, dünyanın rasyonel bir yapısı olduğuna ve insan aklı ile eleştirel sorgulamanın kullanımıyla bu yapının açığa çıkarılabileceğine olan inançtır. Felsefi bir teori olarak rasyonalizm, bilginin deneyden çok akıldan kaynaklandığı inancıdır.

Sokratese göre bilginin kaynağı nedir?

469-399): Sokrates’e göre bilgi doğuştandır. Bunu kanıtlamak için bir köleye matematik öğretmek yerine onda doğuştan bulunan bilgi ve düşücelerini uyandırabilir. Bu yönteme ise, diyalektik sanat denir. Bu yöntem üç aşamadan oluşur; soru sorma, ironi (alay etme) ve mayotik (doğurtma)’dır.

Doğru bilgi kaynakları nelerdir?

Kur’ân’a göre doğru bilginin kaynağı 3’tür: 1- Akıl, 2- Vahy, 3- Duyular. İslâmiyet zülcenaheyndir. Yani iki kanatlı bir dindir.

Sokrates’in varlık anlayışı nedir?

Sokrates‘in evren anlayışı erekbilimsel bir evrendir. Yani ona göre her şeyin olduğu şekliyle olmasının bir sebebi vardır ve bu en yüzce iyidir. Dünya eğer yuvarlaksa bu onun en iyi şekil olmasından dolayı en öyledir.

Sokrates hangi felsefede?

Ahlak felsefesinin kurucusu olarak kabul edilen Sokrates‘in yaşamının en belirgin olaylarından biri MÖ 399 yılında hakkında açılan davadır.

Platon hangi felsefi görüşün kurucusudur?

Politik felsefenin kurucusu kabul edilen Platon‘un, sadece akıl aracılığıyla bilinebileceğini iddia ettiği tümel gerçekler olan “idealar” teorisi, ruhun akıl, duygular ve arzulardan oluşan üç parçası olduğu ve bu parçalar arasında aklın yönetimine dayanan bir uyum kurulması gerektiği iddiası, ve bu teoriler üzerine …

Platon hangi akım?

Rasyonalizm akımının en önemli temsilcileri, Sokrates, Platon, Aristoteles, Farabi, Descartes ve Hegel’dir.