Rebabname yazarı kimdir?

Rebabname kime aittir?

Konya’da yetişen velîlerin büyüklerinden Sultan Veled tir. Tam adı Muhammed Sultan Bahaeddin Veled’dir.

Ibtidaname ne anlatıyor?

163 parça manzum kısımdan oluşan eser türkçe 80 beyiti ile birlikte çeşitli yazmalara göre 9 bin ile 10 bin beyit civarındadır. sultan veled, mevlana ve onun hemdemi ve müsahibi olanların hal tercümelerini anlatmıştır. eflaki * ve feridun ahmed eserlerini yazarken ibtidaname‘den çok faydalanmışlardır.

Rebabname Mesnevi mi?

3. Rebâb-nâme: 8000 beyit olan ve 1300-1301 yılında yazılan bu eser, Mesnevî vezni (=fâ’ilâtün fâ’ilâtün fâ’ilün) ve etkisi ile yazılmıştır.

Ibtidaname ne demek?

İbtida-Name Kitap Açıklaması Velednâme adıyla da anılan İbtidâ-Nâme Mevlânâ’nın oğlu Sultan Veled’in lk mesnevîsidir. Mevlânâ’nın hayatı ve düşünce dünyasına ilişkin en önemli kaynaklardan biri olan bu eser Mevlânâ âşıklarının ilk inançları bakımından en eski ve en doğru kaynaktır.

Rebabı kim buldu?

Evliya Çelebi(XVII. yy), rebabın Süleyman Peygamber tarafından icra edildiğini, Farabi tarafından geliştirildiğini söyler (Özergin, II: 6006. Evliya Çelebi, l: 623.) [9].

Sultan Veled Türkçenin hangi dönemi?

XIII. yüzyılda Anadolu’da, Selçuklular devri Türk Edebiyatının ilk Türkçe örneklerini veren Sultan Veled, bu manzumeleri ile Türk dili ve edebiyatı araştırmacılarının ilgisini çekerken, Farsça eserleri ile de Fars dili ve edebiyatı araştırmacılarının dikkatlerini üzerinde toplamaktadır.

Rebabname ne anlatır?

Mevâna’nın oğlu Sultan Veled’in 700/1301 yılı Şaban ayının başında yazılmaya başlanıp aynı yılın Zi’l-hicce ayında, yani beş aydan daha az bir zaman sürecinde tamamlanan ve Mevlânâ’nın Mesnevi’si vezninde manzum ve mensur olarak kaleme alınan Rebabnâme’si, insanların, Hak Taâlâ’nın emrine ve elçisinin sünnetine uygun …

Fi hi ma Fih kimin eseri?

Mevlânâ Celâleddîn-i RûmîFihi Ma Fih / Yazarı

Veledname kimin eseri?

Sultân Veled’in, eserinin başında “Mesnevî-i Veledi” (Veled’in mesnevisi, eseri) diye zikrettiği bu eser, Veled-nâme adıyla tanınmış olup ilk beyti “ibtidâ” kelimesiyle başladığı ve aynı zamanda ilk mesnevisi olduğu için İbtidâ-nâme adıyla da anılmıştır.

Mevleviliği kim Sistemleştirdi?

mevlana celaleddin rumi’nin (d. 1184 belh, horasan-ö. 1273 konya) düşünceleri çevresinde kurulan tarikat. babasının düşüncelerini sistemleştirdiği ve tarikat biçiminde örgütlendirdiği için mevlana’nın oğlu sultan veled (ö. 1312) mevlevilik‘in asıl kurucusu ve ikinci piri sayılır.

Rebab hangi ülkeye ait?

Rebap, çoğunlukla Orta Asya’da kullanılan, çeşitli biçimleri olan telli bir çalgı türüdür. Bir saz türüdür, gövdesi Hindistan cevizi kabuğundan yapılır. Türkiye, İran, Arabistan, Kuzey Afrika, Afganistan, Pakistan, Hindistan gibi ülkelerde bazı mızraplı ya da yaylı çalgılara verilen ortak bir isimdir.

Rebab ne zaman icat edildi?

Rebâb gibi eski bir sazın doğumu hakkında net bilgiler bulmak mümkün değildir. Ancak çeşitli rivayetler mevcuttur. Kimi rivayetlere göre Süleyman Peygamber’in rebâb çaldığı söylenir ki bu milattan önce 3800’lere yani Sümerlere kadar dayanır. Bir başka rivayete göre de rebâbi Farâbî îcat etmiştir.

Rebabname ne demek?

Mevâna’nın oğlu Sultan Veled’in 700/1301 yılı Şaban ayının başında yazılmaya başlanıp aynı yılın Zi’l-hicce ayında, yani beş aydan daha az bir zaman sürecinde tamamlanan ve Mevlânâ’nın Mesnevi’si vezninde manzum ve mensur olarak kaleme alınan Rebabnâme’si, insanların, Hak Taâlâ’nın emrine ve elçisinin sünnetine uygun …

Sultan Veled hangi dili kullandı?

Sultan Veled eserlerinde sade ve akıcı bir Farsça kullanmış, bazan Türkçe şiirler de söylemiştir. Divanında on dört Türkçe gazel bulunmaktadır. Velednâme’nin yetmiş altı, Rebâbnâme’nin 162 beyti Türkçe’dir. Türk edebiyatında Mevlânâ tesiri onunla başlamıştır.

Veled kimdir?

546’da (1151) Belh’te doğdu. Bahâeddin (Bahâ-i Veled) lakabı ve Sultânü’l-ulemâ unvanı ile şöhret buldu. Kendi ifadesine ve Sipehsâlâr ile Eflâkî’ye göre “sultânü’l-ulemâ” unvanı ona rüyada Hz. Peygamber tarafından verilmiştir.