Reflü kronik hastalık mıdır?
Reflü hastalığı tamamen geçer mi?
Reflü tedavi edilmediği takdirde yemek borusunda hasara yol açarak ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Bu nedenle reflü belirtilerini hisseden kişilerin doktor tarafından muayene edilmeleri gerekmektedir. Reflü genelde ilaç tedavisi ve yaşam tarzını düzene koyarak yönetilebilen bir hastalıktır.
Reflü kendiliğinden geçer mı?
Yemeklerden sonra hazımsızlık, ekşime, yemek borusunda yanma ve ağza gelen mide asidi ile karakterize olan gastroözofagial reflü, bazı kişilerde geçici olarak meydana gelir ve bir süre sonra kendiliğinden geçer.
Reflü hastalığı kansere çevirir mi?
Halk arasında reflü olarak bilinen gastroözofagial reflü hastalığı (GÖRH) toplumda yaygın olarak karşılaşılan ve mide asidi ile mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasıyla oluşan bir hastalıktır. Reflü tedavi edilmediği taktirde kansere dahi yol açabilir.
Kronik reflüye ne iyi gelir?
Reflü şikayetlerini azaltan yiyecek ve içecekler:
- Liften zengin gıdalar.
- Elma.
- Muz.
- Brokoli.
- Havuç
- Fasulye.
- Kantaron yağı
- Papatya çayı
Reflünün çaresi nedir?
Birçok insan, yaşam tarzında değişiklik yaparak veya ilaçlarla reflüyü kontrol altında tutabilirken bazı hastalarda ise cerrahi girişim gerekmektedir. Reflü tedavisinde ilk aşama genellikle mide asidini baskılayan ilaçlar ve yaşam tarzında değişikliklerle yapılır.
En iyi reflü ilacı hangisi?
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir). Eczanelerde 5 grup ilaç vardır. Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol .
Reflü hastalığı ne kadar sürer?
Reflü tedavisinde önemli nokta; tedavi kesildikten sonra hastaların büyük çoğunluğunda şikayetler tekrarlamaktadır.Hastaların %50’inde ilk 3 ay içinde, %80’inde 6 ay içinde şikayetler tekrar ortaya çıkmaktadır.Bu nedenle hastalarda tedaviyi uzun süre vermek gerekmektedir.
Reflü ne kanseri yapar?
Reflü hastalığı yemek borusunda daralma ve kanama gibi problemlere yol açabilir ama oluşturduğu hasarların en önemlisi “prekanseröz” yani kansere hazırlayıcı değişikliklerdir. Mide ve yemek borusu kanserlerine reflü hastalarında daha sık rastlanmaktadır.
Reflü hastalığı ilerlerse ne olur?
Eğer reflü tedavi edilmezse yemek borusu alt kısmı daralabiliyor ve buna bağlı olarak da ciddi yutma güçlükleri gelişiyor. Ayrıca fazla asit ve mide içeriğine bağlı ülserler de ortaya çıkabiliyor. Yemek borusunun alt ucunda mide iç kısmı hücrelerinin bulunması (Barret Osefagusu) ise reflünün en tehlikeli etkisidir.
Reflünün geçmesi için ne yapmalıyım?
Reflüye ne iyi gelir?
- Yüksek yastıkta yatın (Yatarken vucudun üst kısmı ve baş yüksekte olmalıdır).
- Fazla miktarda yemekten kaçının (Fazla yemek mide basıncını artırır ve reflü olasılığı artar).
- Az miktarda sık ve düzenli yemek yiyin.
- Yiyecekleri yavaş yiyip, iyi çiğneyin.
Reflü için evde ne yapılabilir?
Lifli gıdalar hem mide asidini azaltır hem de sindirimi kolaylaştırır. Dolayısıyla tüm sebzeler, yulaf ezmesi, meyveler, kuru meyveler lif bakımından zengin besinlerdir. Ayrıca hindi, tavuk ve balık eti mide asidini azaltır. Elma, armut, muz, kavun gibi asidik olmayan meyveler tercih edilmelidir.
Reflü evde nasıl tedavi edilir?
Sakız: Sakız çiğnemek ağız içi tükürük seviyesini artıracak ve mide asidini dengeleyecektir. Zencefil: Kaynayan suyun içine atarak içebilirsiniz. Bu etkili bir mide güçlendiricidir. Hardal: Bir çay kaşığı hardal, reflü belirtilerini azaltacaktır.
Reflüye ne iyi gelir evde?
Lifli gıdalar hem mide asidini azaltır hem de sindirimi kolaylaştırır. Dolayısıyla tüm sebzeler, yulaf ezmesi, meyveler, kuru meyveler lif bakımından zengin besinlerdir. Ayrıca hindi, tavuk ve balık eti mide asidini azaltır. Elma, armut, muz, kavun gibi asidik olmayan meyveler tercih edilmelidir.
Reflü ilaçları isimleri nelerdir?
Bu ilaçlar kısa süreli rahatlama sağlar ve reflü belirtileri olan hastaların yaklaşık yarısında etkilidirler. Proton pompa inhibitörleri omeprazol (Omeprol), lansoprazol (Lansor), pantoprazol (Panthec, Pantpas), rabeprazol (Pariet) ve esomeprazol (Nexium) gibi ilaçları içerir.
Hangi ilaçlar Refluyu tetikler?
Aspirin başta olmak üzere tüm ağrı giderici ve romatizma ilaçları reflü yapabilir. -Potasyum tabletleri reflü yapabilir. -Bazı tansiyon ilaçları (Kalsiyum kanal blokerleri) ve kalp ilaçları (nitratlar) yemek borusunun mideyle birleştiği yerdeki kapağın kaslarını gevşeterek reflü yaparlar.