Regaip Kandili anlamı nedir?
Regaip Kandili gecesinde ne oldu?
REGAİP KANDİLİNDE NE OLMUŞTUR? Regaib kandilinin, Rasulullah Efendimizin babası Hz. Abdullah’ın evlendiği gece olduğu iddia edilir.
Regaip gecesinin anlamı nedir?
“Bazı rivayetlerde bu gecenin isminin meleklerle telaffuz edildiği ifade edilir. Regaip kelimesi, güzel şeyleri arzu etmek, istemek, elde etmeye gayret etmek anlamlarına gelir. Bu gece ibadet edenin, tövbe edenin arzularının verileceği ümit edilir. REGAİB KANDİLİ NEDİR?
Regaip Kandili neden önemlidir?
Birlik ve beraberliğin arttığı günlerden olan kandiller zincirinin ilk halkası, recep ayı içerisinde yer alan Regaip Kandili‘dir. Bu gecede Yüce Allah’ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır. Diğer bir ifadeyle bu ümit ve inançla Yüce Allah’a ibadet edilir.
Diyanet Regaip Kandili nedir?
“Reğîb” kelimesi ise, “reğabe”‘den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, talep edilen şey demektir. Regaip gecesi denilince; “Çok lütuf ve ihsanla dolu, kiymetli ve değeri büyük, çok iyi değerlendirilmesi gereken gece” manası anlaşılır.
Regaip Kandili islamda var mı?
Peygamber, sahâbe ve tâbiîn dönemlerinde Regaip kandilinin bilinmediğini ve kandil geceleri kutlanmasının diğer dinlerin tesiriyle ortaya çıktığını söylemektedir. Bir başka deyişle Hz. Peygamber döneminde Regaip kandili olarak kutlamaların yapılmadığı bilinmektedir.
İslam dininde kandiller var mı?
Önce İslam dinine ve Peygamberi Hz. Muhammed’in zamanına baktığımızda Kandil geceleri yok. Çünkü Kur’an’da her Gecenin diğer bir geceden farklı olduğu tek gece Kadir Gecesidir. Çünkü Kadir Gecesi, gelmiş geçmiş, tasarım ve matematiksel bakımından ilahi kitap Kur’an’nın oluşumunun başlangıcıdır.
Regaip Kandili Kur’an’da geçiyor mu?
Regaib kandili, Kur‘an’da geçmez fakat tüm Müslüman alemi tarafından saygı duyulan bir gün olarak bilinir. Kur‘an’da tam sekiz yerde ‘reğabe’ kelimesi geçmektedir. Regaip kandilinde Allah’ın rahmet, bağış ve yardım dağıttığına inanılır. Bu yüzden bu gece dua ve ibadet ile geçmelidir.
Kuranda kandil geçiyor mu?
Müslüman toplumlar tarafından farklı şekillerde algılanan beş kandil gecesinden Regaib ile Berat’ın kutsallığı kesin olmadığı gibi bu gecelerde ifa edilecek ibadetler hakkında kaynaklarda sahih bilgilere rastlanmamıştır (bk. BERAT GECESİ).
Kuranı Kerimde kandiller geçiyor mu?
Kuran-ı Kerim tabii ki Türkçe’de kullandığımız kandil ifadesini kullanmaz. Bunun Arapça karşılığı olan “mübarek gece” (Duhan 44/3; Kadir 97/1-2-3) ifadesini kullanır.
Regaip kandili kuranda ne okunur?
Her rek’atta Fâtiha’dan sonra üç kere “Kadir” suresi ve oniki kere “İhlâs” sûresi okunacaktır. Veyahud bir kere “Kadir” sûresi ve üç kere “İhlâs” sûresi okunur. Yine rabbimizin verdiği nimetlere hamd ve şükür halinde bulunmayı unutmamalıdır.
Kandiller Kuran’da geçiyor mu?
Kandillerle ilgili Kuran-ı Kerim’de bir açıklama olmadığını da görüşlerine delil olarak sunarlar. … Kuran-ı Kerim tabii ki Türkçe’de kullandığımız kandil ifadesini kullanmaz. Bunun Arapça karşılığı olan “mübarek gece” (Duhan 44/3; Kadir 97/1-2-3) ifadesini kullanır.
Kandiller uydurma mı?
islamda peygamberin doğum günü kutlanmaz, hiçbir ayette ve hadiste de kandil yoktur. günümüzde cahil müslümanlar kadir gecesini dahi kandil zannetmektedir. uydurma kutlu doğum haftasından tek farki ondan daha önce uydurulmuş ve geleneklere yerleşmiş olmasıdır.
Kuranda Berat Kandili geçiyor mu?
Beraat gecesine ‘Kefaret gecesi‘ de denilir. Bir hadis-i şerifte, “Kim bayram gecesini ve Şâban ayının on beşinci (Berat) gecesini ibadetle ihya ederse, kalplerin öldüğü günde o kişinin kalbi ölmez” [1] buyrulmuştur. Bu gecenin, şu ayeti kerimede bildirilen gece olduğu söylenmiştir.
Kandiller Kuran’da hangi ayette geçiyor?
Kuran-ı Kerim tabii ki Türkçe’de kullandığımız kandil ifadesini kullanmaz. Bunun Arapça karşılığı olan “mübarek gece” (Duhan 44/3; Kadir 97/1-2-3) ifadesini kullanır.
Kandil kutlamak caiz mi?
Bir Müslümanın, senede bir defa Allah Resûlü’nün doğduğuna inandığı günü kutlamasında bir sakınca yoktur. 2. Kur’an’da önemli günler ve zaman dilimlerinin hatırlanması emredilmektedir: Kur’an “eyyamullah” [Allah’ın günleri]nin anılmasını emretmektedir.