Reggio Emilia sınıfları nasıl olur?
Reggio Emilia sınıfları nedir?
Dünya savaşı sonrasında İtalya’nın kuzeyinde Reggio Emillia adı verilen 150,000 nüfuslu bir kasabada anne babaların çocuklarının eğitim alabileceği bir okul kurma girişimiyle başlayıp, bugün “Reggio Emilia” yaklaşımı adıyla tüm dünyaya yayılan bir okul sistemidir.
Reggio Emilia etkinlikleri nedir?
Reggio Emilia Yaklaşımı Duvarları Ortadan Kaldırır Posta kutularında günlük etkinlikleri yer alır ve her gün yeniden düzenlenir. Reggio Emilia yaklaşımının amacı büyüme çağındaki çocuğun gelişimini engelleyen duvarın ortadan kaldırılmasıdır. Bu duvarı temsil eden şey ise geleneksel eğitim yaklaşımıdır.
Reggio Emilia yaklaşımında Dökümantasyon nedir?
Reggio Emilia dokümantasyon, çocuklar, öğretmenler ve ebeveynler arasındaki iletişim kanalını görünür hale getirmek için oluşturulmuştur. Dokümantasyon yapılan projeler ve çalışmaların ardından hazırlanan bir sergidir.
Çocuğun 100 Dili Nedir?
Çocuğun kendini ifade etme alanları çocuğun 100 dili olarak yaklaşımda belirtilmiştir. Reggio Emilia yaklaşımında şiir, müzik, hareket, oyun, dans, heykel, resim, drama gibi alanlar işaret edilerek çocuğu tek bir ifade alanıyla sınırlamamak vurgulanmıştır.
Tum okul yaklaşımı nedir?
Bu yaklaşımın temel amacı, çocukların tüm gelişim alanlarına odaklanarak eğitim almasıdır. Eğitimin ilk yıllarında oyun ile öğrenme gerçekleştirilir. Bu yaklaşımda, etkinlikler rutin olarak yapılır ve farklı yaşlardaki çocuklar aynı sınıflarda eğitim alır. Öğretmen birkaç yıl boyunca aynı sınıfla eğitime devam eder.
Reggio Emilia öğretmenin rolü nedir?
Reggio Emilia yaklaşımının en önemli özelliği öğretmenin öğrenen olarak görülmesidir. Öğretmen her çocuğun kendine yetecek biçimde hareket etmesi ve bilgiyi yapılandırması için ortam ve imkan sağlamaktadır. Kendini bir “pusula” olarak görmekte ve çocuklarla birlikte öğrenme macerasına atılmaktadır.
Reggio Emilia yaklaşımı nasıl uygulanır?
Çocukların dinlenmesi gereken, bilgiye sahip bireyler olduğu görüşü yaygındır. Reggio Emilia yaklaşımında çocuk; bir ‘kişiliktir’. Çocukların yapamayacaklarına değil, yapabileceklerine yönelim söz konusudur. Çocukların keşifler yapmaları sağlanmaktadır. Çocuk bir işbirlikçi (ortak) olarak algılanır.
Montessori etkinlikleri ne demek?
Montessori; çocukların kendi yönettikleri etkinlikleri, yaşayarak öğrenmeyi ve işbirliğine dayalı oyunu temel alan bir eğitim sistemidir. Çocuklar, Montessori eğitiminde, kendi öğrenimleri için yaratıcı seçimler yaparken, sınıf ve öğretmen ise yaşlarına uygun faaliyetler sunarak süreci yönlendirir.
Piazza ne demek Reggio Emilia?
Reggio Emilia okullarında dikkati çeken bu alanlara “Piazza” adı verilmektedir. Piazzalar, sınıfların açıldığı bir orta alandır. Burası yetişkinler ve çocuklar arasındaki sosyal alış-verişi kolaylaştırmak amacıyla bütün çocuklar ve öğretmenlerin birlikte bulunabilecekleri bir yerdir.
Okulsuz eğitim nedir?
Okulsuz eğitimde amaç, öğrendiklerinden keyif almayı sağlamak ve yönergelere sorgulamadan uyan bireyler yerine, düşünebilen gençler yetiştirmektir. Okulsuz eğitimde öğrenme her yerde olabilir; kitaplar, internet, aile, müzeler, geziler ve doğanın kendisi birer eğitim materyalidir aslında.
Reggio provokasyon nedir?
‘Provokasyon‘ Reggio Emilia yaklaşımında en temel ögelerdendir. İhtiyaca göre aktivite esnasında çeşitli provokatif nesneler çevreye dahil edilir. Hem çocukların meraklarını pekiştirecek hem de yeni öğrenmelere ortam yaratacak çeşitli nesneler ile çevre desteklenir.
Waldorf etkinlikleri nedir?
Waldorf yaklaşımı eğitimi bir sanata dönüştürmeyi amaç edinen bütüncül bir yaklaşımdır. Çocukların sosyal, duygusal, ruhsal, ahlaki, fiziksel ve zihinsel açılardan dengeli bir biçimde ve çok yönlü olarak gelişebilmesini amaçlar. Çocukların bireyselliğini, özgüvenlerini ve bütünlüğünü desteklemeye ayrıca önem verilir.
Eğitimde pedagojik yaklaşımlar nelerdir?
Pedagojik yaklaşım, bir veya daha fazla pedagojik uygulama veya tekniği planlamak ve uygulamak için kullanılan perspektif anlamına gelir. Ayrıca, öğretmenlerin rollerini, kullanılacak materyalleri ve mekânı, uygun pedagojiyi (uygulamaları) ve bazı durumlarda öğrenme hedeflerini açıklar.
Reggio Emilia yaklaşımında çocuğun rolleri nelerdir?
Reggio Emilia yaklaşımında çocuk; bir ‘kişiliktir’. Çocukların yapamayacaklarına değil, yapabileceklerine yönelim söz konusudur. Çocukların keşifler yapmaları sağlanmaktadır. Çocuk bir işbirlikçi (ortak) olarak algılanır.
Reggio Emilia yaklaşımı amacı nedir?
Reggio Emilia Yaklaşımı‘na göre eğitimin amacı; büyüme sürecindeki çocuğun gelişimini engelleyen “duvar”ın ortadan kaldırılmasıdır. Eski ve katı kurallar, güncelliğini yitirmiş kavramlar, yetişkinlerce benimsenmiş anlaşılması güç davranış ve tutumlar, geleneksel eğitim yöntemleri bu “duvar”ı oluşturmaktadır.