Rekabet Kurulu ne iş yapar?
Rekabet Kurulu neyi inceler?
rekabet kurumunun en tepesinde bulunan karar organıdır. bir mal veya hizmet piyasasındaki rekabeti ortadan kaldıran her türlü eylem ve anlaşmayı, piyasadaki hakim durumun kötüye kullanılmasını, birleşme ve devralmaları inceler, rekabet ortamının sağlıklı devam etmesi ve çalışması için gereken kararları alır, yeri …
Rekabet Kurumu nelere bakar?
Mal ve hizmet piyasalarındaki rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı anlaşma, karar ve uygulamaları ve piyasaya hakim olan teşebbüslerin bu hâkimiyetlerini kötüye kullanmalarını önlemek, bunun için gerekli düzenleme ve denetlemeleri yaparak rekabetin korunmasını sağlamak amacıyla kurulan Kurumun ilişkili olduğu …
Rekabet Kurulu kaç kişiden oluşur?
Kurum, Rekabet Kurulu, Başkanlık ve hizmet birimlerinden, oluşur. Kurumun merkezi Ankara’dadır. Kurum, gerekli gördüğü yerlerde büro veya temsilcilik açabilir. Madde 6- Rekabet Kurulu biri başkan, biri ikinci başkan olmak üzere toplam 11 üyeden oluşur.
Türkiyede Rekabet Kurumu ne yapar?
Özetle; Rekabet Kurumu, 4054 Sayılı Kanun’un 20’nci maddesine göre mal ve hizmet piyasalarının serbest ve sağlıklı bir rekabet ortamı içinde teşekkülünün ve gelişmesinin temini ile bu Kanunun uygulanmasını gözetmek ve Kanunun kendisine verdiği görevleri yerine getirmek üzere kurulmuştur.
Rekabet Kurulunun yasama benzeri gorevleri nelerdir?
Menkul ve gayrimenkul eşya ve demirbaş alımı gibi satınalma, satma, kiralama konularındaki önerileri görüşüp karara bağlamak, bu konuda gerekli düzenlemeleri yapmak, Kurumun üçüncü kişilerle olan alacak, hak ve borçları hakkında her türlü işleme karar vermek, Kanunla verilen diğer görevleri yerine getirmek.
Rekabet Kurulu üyelerini kim atar?
Rekabet Kurulu, Kurumun karar organı olup biri Başkan biri İkinci Başkan olmak üzere Cumhurbaşkanı tarafından atanan toplam yedi üyeden oluşur.
Rekabet Kurulu na nasıl başvurulur?
Rekabet Kurumu‘na başvuru süreçlerine ilişkin hizmetler e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden de sunulmaktadır. Bu çerçevede Elektronik Belge Yönetim Sistemi Evrak Doğrulama ve Rekabet Kurumu Başvuru Portalı’na https://www.turkiye.gov.tr/rekabet–kurumu adresinden ulaşılabilir.
Rekabet Kurulu Başkanı kim?
Birol Küle, 2 Kasım 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2019/368 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile de Rekabet Kurulu Başkanlığına atanmıştır.
Rekabet ihlalleri nelerdir?
4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 3’üncü maddesinde yer verilen “rekabet” tanımına göre rekabet ihlali; “mal ve hizmet piyasalarındaki teşebbüsler arasında özgürce ekonomik kararlar verilebilmesini sağlayan yarışın ihlali” olarak ifade edilebilir. 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’da …
Rekabetin temel fonksiyonları nelerdir?
Rekabetin en önemli fonksiyonları; üretici ve tüketici tercihlerini yönlendirme, optimal kaynak dağılımını sağlama, yenilik ve teknik geliştirme, çevresel değişmelere uyum, gelir bölüşümü ve ekonomik gücü kontrol olmak üzere sıralanabilir (Erkan, 1987:125-126; Stockmann,1992:20-25; Öztürk, 2007a: 283-296).
Rekabet nedir hukuk?
Rekabet hukuku, serbest piyasa ekonomisini destekleyen ve sürdürmeyi amaçlayan, şirketlerin rekabete aykırı davranışlarını düzenleyen bir hukuk dalıdır.
Rekabet Kurulu üyelerini kim seçer?
Rekabet Kurulu, Kurumun karar organı olup biri Başkan biri İkinci Başkan olmak üzere Cumhurbaşkanı tarafından atanan toplam yedi üyeden oluşur.
Rekabet Kurumu kimlerden oluşur?
Rekabet Kurulu; Başkanlık, Ana Hizmet Birimleri, Yardımcı Hizmet Birimleri ve Dayanışma Birimleri’nden oluşur. Kurul Başkanı’nın altında İkinci Başkan ve iki Başkan Yardımcısı bulunur. Kurul Başkanı, Kurum‘un en üst amiridir. Kurum‘un yönetim ve temsilinden sorumludur.
Rekabeti bozan durumlar nelerdir?
Haksız Rekabet Halleri Nelerdir?
- “Rakip şirketler anlaştı fiyatları yükseltiyorlar.”
- “Piyasadaki hakim şirket faaliyetimi zorlaştırıyor.”
- “Şirketler yanlış, yanıltıcı reklam yapıyor.”
- “Rakibim şirketimi ve ürünlerimi kötülüyor.”
- “Yurtdışından gelen ürünlerde damping yapılıyor.”
Rekabet Kurulunun görev ve yetkileri nelerdir?
Rekabet Kurulu; yasaklanan faaliyetleri inceler, denetler, Kanun’da belirtilen hususların ihlal edildiği tespiti halinde sorumlulara idari para cezası uygular. Teşebbüslerin birleşme ve devralma işlemlerine izin verir. Kurum’un bütçesini ve çalışma programlarını onaylar.