Rizomatik öğrenme modeli nedir?

Rizomatik öğrenme nedir?

Rizomatik öğrenme , Gilles Deleuze ve Félix Guattari’nin çalışmalarıyla bilgilendirilmiş çeşitli pedagojik uygulamalardır . Başlangıçta post-yapısal düşüncenin eğitime bir uygulaması olarak araştırılmış, daha yakın zamanda ağ destekli eğitim için metodoloji olarak tanımlanmıştır.

Rizomatik ne demek?

Rizomatik düşüncenin kodlama ve temsil sisteminden kaçan ve sürekli yeni bağıntılar kurarak ilerleyen yapısı, yeni olana açıklıkla karakterize olur. Bu çerçevede rizomatik düşünce, kavramları yerleşik göstergeler sisteminden kurtarır ve onları farklı bağlantılar kurmaya hazır hale getirir.

Rhizome nedir biyoloji?

Rizom Biyoloji Terimi Olarak Rizom: 1. Buğdaygiller ve eğreltilerde bulunan ve toprak üstü yapraklarını oluşturan bir toprak altı gövde başkalaşımı. 2. Genellikle toprak altında bulunan ve yukarı doğru filizler, aşağıya doğru kökler veren kalın, yatay gövde.

Rizom Nedir anlamı?

Rizom, boğumlardan kökler ve sürgünler gönderen yatay bir yeraltı bitki gövdesidir. Bazı bitkilerde tek gövde rizomdur. Diğerlerinde ana gövde budur. Bitkiler, besin maddelerini depolamak ve vejetatif çoğaltma için rizomları kullanır.

Deleuzyen Felsefe Nedir?

Deleuzyen felsefe aynı zamanda bir oluş felsefesidir. Deleuze statik bir “varolma” (being) yerine “oluş” (becoming) kavramını benimser; oluş bir halden öteki hale geçişin çoklu ve karmaşık durumunu ifade eder. Tüm eylemler bir oluş dizisidir ve büyük bir oluşun parçasıdır.

Rizom kimlerde bulunur?

Rizomlar, bir bitkinin eşeysiz olarak çoğalmasına izin verir. Ebeveyne özdeş yeni bitkiler, boğum içeren bir rizom bölümünden büyütülebilir. Bazı otlar, zambaklar, orkideler, eğrelti otları ve ağaçlar dahil olmak üzere birçok farklı bitki türü rizomları kullanır.

Rizomla üreme nedir örnek?

3) Rizomla Üreme: Toprak altı gövde çeşitlerinde birisi de rizomdur. Rizom ile bitkilerden bazıları eşeysiz ürerler. Bu bitkiler toprak altlarında rizomlar üretir ve yeni bitkiler oluşturur. Rizomlarda göz adı verilen bölümde yeni bitkiler oluşur.

Şizoanaliz ne demek?

Şizoanaliz varolan olayı veya problemi basit, tek bir kökene indirgemek yerine olaya birden fazla nedenle çoklu bakış açısı geliştirir (Guattari 1995: 61). Guattari’ye göre şizoanaliz, tutarlılık veya varoluştan yoksun olan öğeleri veya bileşenleri ayırma yeteneğidir (a.e., 71).

Felsefenin kavramları nelerdir?

Felsefe kavramları iki bağlamda incelenecektir: Öz, töz, bilgi, hak, doğruluk, akıl, deney, değer gibi kavramlar felsefenin çeşitli dalları içinde konumlandırılması (örn. Ontoloji, Epistemoloji, Etik, Siyaset Felsefesi, Estetik gibi).

Rizom hangi bitkilerde bulunur?

Rizomlu Bitki Örnekleri Rizomatöz otlar arasında bambu, pampa otu, tırtıl otu ve Bermuda otu bulunur. Çiçekli bitkiler arasında süsen, cannas, vadi zambağı ve sempodial orkideler bulunur. Yenilebilir bitkiler arasında kuşkonmaz, şerbetçiotu, ravent, zencefil, zerdeçal ve nilüfer bulunur.

Rizom nerede bulunur?

Rizom nedir? Kısmen veya tamamen toprak altında gelişen ve üst kısmında sürgün, alt kısmında kök oluşturan yatay, genellikle kalınlaşmış köke benzeyen toprak altı gövdesidir.

Rizom nedir örnek?

Rizom Fazla miktarda yedek besin maddesi depo eden, toprak altında yatay olarak uzanan, çok sayıda saçak kökleri olan, silindir biçimindeki bir toprak altı gövdesi. Örnek olarak süsen ve ayrıkotu bitkileri verilebilir. Rizomlar, normal gövdelerde olduğu gibi, tepe ve yan tomurcuklara da sahiptirler.

Rizomla üreme nedir?

3) Rizomla Üreme: Toprak altı gövde çeşitlerinde birisi de rizomdur. Rizom ile bitkilerden bazıları eşeysiz ürerler. Bu bitkiler toprak altlarında rizomlar üretir ve yeni bitkiler oluşturur. Rizomlarda göz adı verilen bölümde yeni bitkiler oluşur.

Arzu üretimi nedir?

Deleuze ve Guattari’ye göre arzu üretimdir; yani, üretim arzunun içkin ilkesidir. Tüketim de arzuya dayandığı için bir üretimdir. Kapitalist makine arzu üretir, ancak kapitalizme karşı direniş de arzunun üretimine dayanır. … Bilinçdışı üretir çünkü bir arzulama makinesi meydana getirir.

Felsefenin kavram karşılığı nedir?

Felsefe (Yunanca: φιλοσοφία, philosophia, “bilgelik sevgisi” veya “hikmet arayışı”); varlık, bilgi, gerçek, adalet, güzellik, doğruluk, akıl ve dil gibi konularla ilgili özsel sorunlara ilişkin yapılan çalışmalardır. … Buna göre, felsefe Yunanlar için, “bilgelik sevgisi” ya da “hikmet arayışı” anlamına gelmiştir.