Rumkale ne amaçla yapılmıştır?

Rumkale ve Halfeti aynı yer mi?

rumkale bir tane ve Halfeti‘nin olduğu kıyıda değil karşı kiyida. Irmagin Halfeti tarafı Urfa, karşı kıyı antep oluyorsa bu durumda Antep’te oluyor. bir yıldan önce. Rumkale Gaziantep Yavuzeli ilçesi tarafindan gidilerek ulaşılır.

Rumkale ne zaman sular altında kaldı?

Gaziantep’te “Saklı Cennet” olarak adlandırılan Rumkale‘yi ziyarete gelen vatandaşlar, tekne turuyla 2000 yılında Birecik Baraj gölü nedeniyle bir bölümü sular altında kalan ‘batık kent’e büyük bir ilgi gösteriyor.

Rumkalede ne yapılır?

Rumkale Tarihi Rumkale‘deki mimari kalıntılar Geç Roma ve Orta Çağ karakteri taşımaktadır. Kale’de bugün ziyaret edilebilen yapılar, Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı, çok sayıda yapı kalıntısı, su sarnıçları, kuyu ve hendeklerdir.

Rumkale nereye ait?

Gaziantep İli, Yavuzeli İlçesi, Kasaba köyünün yakınında bulunan Rumkale; Gaziantep şehir merkezinden . Yavuzeli’nden ise . uzaklıkta, Merzimen Çayı’nın Fırat Nehri ile birleştiği yerde, dik kayalar üzerindedir. Rumkale‘ye Kasaba köyünden ve Halfeti’den teknelerle kolaylıkla ulaşılmaktadır.

Rumkale nasıl bir yer?

Rumkale, Roma ve Orta Çağ dönemine ait kayalara oyularak yapılmış bir savunma kalesi. Aslında geçmişi çok eski zamanlara uzanıyor; ancak özellikle 1100-1300 yılları arasında stratejik bir konumda bulunduğu için yıllar içinde eklemeler yapılarak şu anki Roma ve Orta Çağ görünümündeki mimarisine ulaştığı biliniyor.

Rumkaleyi kim yaptı?

Şair Aziz Nerses Kilisesi: Rumkale‘nin güneyinde yer alan kiliseyi 1173’te Şair Aziz Nerses yaptırmıştır.

Halfetinin hikayesi nedir?

HALFETİ EFSANESİ Halfeti’nin adında ölümsüz bir aşk hikayesi gizli. Söylenceye göre birbirlerini delicesine seven Halil ve Fatma adında iki gencin kavuşmasına aileleri engel olmuş. Bunun üzerine Halil ile Fatma el ele tutuşarak kendilerini Fırat’ın azgın sularına bırakmış.

Sular altında kalan köy nerede?

Fırat suları altında kalan Saklı Cennet ya da Kayıp Kent adıyla anılan bölge, Rum Kale’nin ve Savaşan Köyü‘nün olduğu Halfeti bölgesidir. 2000’li yıllarda tamamlanan Birecik Barajı’nın devreye girmesiyle bir çok yerleşim yeri ve antik kent sular altında kalmıştır.

Rum Kaleye nasıl gidilir?

Rumkale Gaziantep şehir merkezinden yaklaşık 70 km uzaklıktadır. Şehir merkezinden Adıyaman yolunu kullanarak yaklaşık 40 km ilerledikten sonra Yavuzeli beldesine giriş yapın. Bu beldeden doğu tarafına doğru Kasaba köyü yolunu kullanarak Kasaba köyüne ulaşın. Köye giriş yaptığınızda Rumkale tabelalarını göreceksiniz.

Gaziantep Kalesi kim tarafından yapılmıştır?

2-4.yy.’da kalenin, ilk olarak Roma döneminde bir gözetleme kulesi olarak yapıldığı ve zaman içerisinde genişletildiği yapılan arkeolojik kazılarla anlaşılmıştır. Bugünkü biçimini ise Kaleler mimarı olarak bilinen Bizans İmparatoru Iustinianos döneminde M.S. 6.yy.’da almıştır.

Rumkale ne zaman yapılmıştır?

Kalede toprak üstündeki yapılar 12-14.yüzyıllar arasına aittir. Bunlar içinde en eski yapının hendek olduğu ifade edilmektedir. Fırat Nehri boyunca ele geçen çakmak taşından yapılmış aletler ve diğer kalıntılar, insanoğlunun Rumkale ve çevresinde Paleolitik döneminden itibaren yerleştiğini kanıtlamaktadır.

Rumkale ne zaman yapıldı?

Kalede toprak üstündeki yapılar 12-14.yüzyıllar arasına aittir. Bunlar içinde en eski yapının hendek olduğu ifade edilmektedir. Fırat Nehri boyunca ele geçen çakmak taşından yapılmış aletler ve diğer kalıntılar, insanoğlunun Rumkale ve çevresinde Paleolitik döneminden itibaren yerleştiğini kanıtlamaktadır.

Aziz Nerses kimdir?

Şair aziz Nerses mezheplerin birleştirilmesi nedeniyle imparator elçileri, Kayşum ve Yakubi baş patrikler ile Rum kale’de toplantılar yapmıştır. 13. yüzyılda Rumkale’de bir çok Yakubi’nin olması sebebiyle Yakubi Patriği II. Ignace, Rumkale’de bir kilise yaptırmıştır. Sonraları kaleyi patriklik makamı olarak seçmiştir.

Halfeti neden sular altında kaldı?

Sular altında bir cennet: Halfeti Bilmeyenler için kısaca bahsedelim; 2000 yılında Birecik Barajı’nın yapımının tamamlanmasıyla Halfeti ve çevresindeki köyler sular altında kalmış.

Halfetiyi ne zaman su bastı?

2000’li yıllara kadar adını çok fazla bilen olmasa da 1996 yılında Halfeti‘de baraj inşaatı başlıyor. İlk kez tv ve gazetelerde görünen Halfeti‘yi 2000 yılının sonlarına doğru sular basıyor. Köyler, yerleşim yerleri sular altında kalıyor. Caminin minaresi ise suyun üzerinde etrafı seyretmeye devam ediyor.