Sabun ve deterjan Arasındaki Fark Nedir?
Sabun ve deterjanın ortak özellikleri nelerdir?
Doğaldırlar,insana zararları yoktur….
- İnsan vücuduna etki ederler.
- Su kirliliğine sebep olurlar.
- Çevre kirliliği yaratırlar.
- Kolay bozunmazlar.
- Sert sulardaki iyonlardan az etkilenirler.
- Değişik amaçlarda kullanılmak için türleri bulunur.
- Soğuk suda bile iyi temizlerler.
- Kıyafetleri fazla yıpratmazlar.
2 May 2015
Deterjan ve sabun Nasıl Temizler?
Kir genelde yağ ve benzeri apolar organik maddelerdir. Sabun ve deterjanın yapısında polar ve apolar gruplar bulunduğundan kirlerin temizlenmesinde kullanılmaları uygundur. Hidrofob(suyu sevmeyen) kısım kire tutunurken Hidrofil(suyu seven) kısım su molekülleri tarafından sarılır. Bu şekilde kir yüzeyden temizlenir.
Sabun Hidrofil ve hidrofob uçlar içerir mi?
Sabunların yapısında polar ve apolar iki uç bulunur. Bu uçlardan polar uç hidrofil(yani suyu seven), apolar uç ise hidrofob(yani sudan kaçan).
Bulaşık deterjanı sabun yerine geçer mi?
Bu yüzden zorunlu olmadıkça sabun yerine bulaşık deterjanı kullanmanız önerilmez. Aynı şekilde bulaşıklar için de sabun kullanmanız yeterli değildir.
Sabun kiri kimyasal olarak nasıl temizler?
Ellerimizi yıkarken sabunun uzun hidrokarbon zincirlerinden oluşan apolar kısımları yine apolar olan kirlere tutunur hatta onları çevreler, polar kısımları ise su molekülleri ile etkileşir. Etrafı sarılan yağ tanecikleri birbirlerinden ayrılarak su içerisinde dağılırlar.
Sabun neden yapılır?
Sabun üretiminde kullanılan yağların başında bitkisel yağlar gelmektedir. Sabun üretiminde en çok hindistan cevizi yağı, palm çekirdeği yağı, defne yağı, zeytin yağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı, soya fasulyesi yağı ve hayvansal iç yağ olan donyağı, domuz yağı, ya da kemiklerden elde edilen yağlar kullanılmaktadır.
Sabunda petrol var mı?
Yalnızca bitkisel yağlardan yapılan sabunaysa “kastil sabunu” denir. Deterjanlar, petrol türevi sentetik sürfaktanlardır. Petrokimyasallar yenilenebilir kaynaklar değildir. Dünya Savaşları sırasında, sabun yapacak yağ bulunamadığı için ortaya çıkmışlardır.
Sabunda kimyasal var mıdır?
İşte sabunların içinde en çok kimyasal madde içeren sıvı sabun. Uzman isim uyarılarda bulunarak, “İçinde çok fazla kimyasal var, SLS var, Parfüm, koruyu madde. Bunların fazlası cilt tahrişi yapar.
Sabun nedir ve özellikleri?
Sabunlar, katı sıvı yağların ya da onların yağ asitlerinin,kimyasal olarak güçlü bir alkali ile etkileşimi sonucu oluşur. Sabunun genel formülü CH3-(CH2)n-COONa, sodyum stearat (C17H35COO- Na+) gibi bir sabun nonpolar uç (yağ asitinin hidrokarbon zinciri) ve polar uç (iyonik karboksilat) içerir.
Sabunun tanımı nedir?
Sabun, uzun zincirli organik yağ asitlerinin Na veya K tuzlarıdır. Sabunun temizleyici etkisi, bünyesinde bulunan hidrofobik kısmın yağ/kir parçacıklarını sarabilme yeteneğinden doğar. Evlerde kullanılan sabunlar, bitkisel veya hayvansal yağlarından elde edilen yağ asitlerinin tuzlarıdır.
Sabun ve Deterjan Kiri Nasıl Temizler?
Sirke ve karbonatı karıştırın. Bu karışımı sabun lekesi olan bölgeye sürün ve ovalayın. Daha sonra su ile durulayın. Bu işlem hem sabun lekesini çıkaracak hem de bölgenin parlamasını sağlayacaktır.
Sabun ve Deterjan tanecikleri ndeki hidrofil uç hangi kısımdır?
Sabun ve deterjanın yapısında polar ve apolar gruplar bulunduğundan kirlerin temizlenmesinde kullanılmaları uygundur. Hidrofob(suyu sevmeyen) kısım kire tutunurken Hidrofil(suyu seven) kısım su molekülleri tarafından sarılır. Bu şekilde kir yüzeyden temizlenir.
Polar kısımlara hidrofil uç denir mi?
Hidrofilik bir molekül veya bir molekülün hidrofilik bir bölümü tipik olarak yük kutuplaşması gösterir ve hidrojen bağı kurma yeteneği vardır, böylece yağ ve diğer hidrofobik çözücülere kıyasla suda çözünmeye daha müsaittir. Hidrofilik ve hidrofobik moleküller polar ve apolar moleküller olarak da bilinir.
Sabun ile bulaşık yıkanır mı?
Sabun, bulaşık makinesinde oldukça iyi etki gösteriyor. Sabunu bir şişede suyla karıştırın ve bulaşık makinenizin deterjan haznesine doldurun, hepsi bu! Eğer siz de deterjanların çamaşırlarınızı yıpratmasından şikayetçiyseniz çok daha doğa ve çamaşır dostu olan sabunu denemelisiniz.
Sabun taneciklerinin hidrofob kısmı suya tutulur mu?
Kirli bir çamaşırın bulunduğu suya sabun eklendiğinde hidrofobi kısmı yağ ile etkileşir ve onları sarar. Diğer taraftan moleküllerin hidrofilik kısımları su molekülleri ile kuvvetli şekilde etkileşip kirlerle etkileşmez. Su karıştırıldığında yağ tanecikleri birbirinden ayrılır. Tamamı sabun molekülleriyle sarılır.