Sabun yapımında ne kadar kostik kullanılır?
Sabun yaparken ne kadar kostik kullanılır?
Malzemeler: 750 mililitre zeytinyağı, 200 mililitre su, 90 gram Kostik (NaOH).
Doğal sabunda kostik olur mu?
Öncelikle cevap verelim: hayır. Sabun kimyasal yapısı itibari ile, yağ asitlerinin kostik ile reaksiyona girmesi sonucu oluşan bir çeşit tuzdur.
Kostikle nasıl sabun yapılır?
YÖNTEM: SOĞUK SU SABUNU 1 kilo kostik, 6 litre suyun içinde tamamen eritilir. Bu erimiş malzeme, 6 litre zeytinyağının üzerine damla damla akıtılır. Karışım, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılır. Oluşan sabun, uygun ortamda soğumaya bırakılır ve sonra bıçakla kesilerek kalıplanır.
Kostikle zeytinyağlı sabun nasıl yapılır?
Zeytinyağlı sabun tarifi hazırlanması: Zeytinyağı başka bir kapta 40°C e kadar ısıtılır. Aynı ısıya gelen kostiğin içine yavaş bir şekilde dökülür. Sonra her 5-10 dakika arayla, 1-2 dakikalık çırpılmalar yapılır. Kıvama geldikten sonra bir battaniyeye ile sarılır, 24 saat süresince bekletilir.
Sabun taneciklerinin hidrofob kısmı suya tutulur mu?
Kirli bir çamaşırın bulunduğu suya sabun eklendiğinde hidrofobi kısmı yağ ile etkileşir ve onları sarar. Diğer taraftan moleküllerin hidrofilik kısımları su molekülleri ile kuvvetli şekilde etkileşip kirlerle etkileşmez. Su karıştırıldığında yağ tanecikleri birbirinden ayrılır. Tamamı sabun molekülleriyle sarılır.
Sabun taneciklerinin hangi kısmı suya tutulur?
Sabun molekülleri polar ve apolar olmak üzere iki kısımdan oluşur. Sabun molekülünde baş kısım polar, kuyruk kısmı ise apolardır. Ellerimizi yıkarken sabunun uzun hidrokarbon zincirlerinden oluşan apolar kısımları yine apolar olan kirlere tutunur hatta onları çevreler, polar kısımları ise su molekülleri ile etkileşir.
Sabunda kostik nasıl anlaşılır?
“Ph” derecesi (alkali değeri) 11 ile 14 arasında bulunan maddelerin tamamı, “kostik” yani aşındırıcı özelliğe sahiptir ve sabun yapımında kullanılabilir.
Kostik doğal mıdır?
Kimilerine göre tamamen yanmış olan bir külden elde edilen bu kostik doğal, laboratuvar ortamında hijyenik koşullarda elde edilmiş formüler oranda saflaştırılmış kostik ise kimyasaldır. Biz yanmış bir maddeden elde edilen bir kostiği sağlıklı bulmuyoruz ve NaOH kullanıyoruz.
Kostikli zeytinyağlı sabun zararlı mı?
Doğru oranda kullanılırsa sağlığa bir zararı yoktur. Bunun sebebi kaynayan yağa ne kadar kostik eklenirse eklensin, zeytinyağı içindeki yağ asitleri ile sadece, sabunlaşma sınırını belirleyecek yağ asidi miktarı kadar, kostiğin (bazın) tepkimeye girmesidir.
Sabun yapımında kostik yerine ne kullanılabilir?
Doğal sabun yapımında, bir kimyasal olan kostik yerine kül kullanabilirsiniz. Sabun yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler; kül ile birlikte bir yağ -tercihen zeytinyağı- ve bir miktar tuz. Bir de karıştırmak için tahta veya seramik kaşığa ihtiyacınız olacak. Sabunu dökmek için kalıplar da kullanabilirsiniz.
Zeytinyağlı sabun saça iyi gelir mi?
Zeytinyağı sabun faydaları saç için çok fazla olduğu için yüzyıllardır kullanılmaktadır. Zeytinyağında E vitamini güçlü oranda bulunur. E vitamini de saçların ihtiyaç duyduğu bir vitamindir. Zeytinyağlı sabun sayesinde saçlarınızda oluşan solgunluk ortadan kalkar.
Sabuna tuz neden katılır?
Asit ile baz karşılaşırsa kimyasal tepkimeye girer ve sonuçta “tuz” ve “su” ortaya çıkar. Sabun dediğimiz şey de, zeytinyağı asidinin kullandığınız bazik; yani kostik madde hangisi ise onunla tepkimeye girmesi sonucu ortaya çıkan “tuz”dur.
Sabun taneciklerinin hangi kismi suya tutunur?
Sabun molekülleri polar ve apolar olmak üzere iki kısımdan oluşur. Sabun molekülünde baş kısım polar, kuyruk kısmı ise apolardır. Ellerimizi yıkarken sabunun uzun hidrokarbon zincirlerinden oluşan apolar kısımları yine apolar olan kirlere tutunur hatta onları çevreler, polar kısımları ise su molekülleri ile etkileşir.
Sabunlar nasıl temizleyici olarak görev yapar?
Sabun, ellerimizi temizlerken kirleri temizlerken benzer benzeri çözer ilkesini kullanır. Yani, polar molekül başka bir polar molekülü, apolar bir molekül başka bir apolar molekülü çözecektir. Sabun, su yardımıyla kir parçacıklarını uzaklaştırır. Su tek başına bu kirlerin büyük bir kısmını çözüp uzaklaştıramaz.
Sabun taneciklerinin hidrofil kısmı suya tutulur mu?
Bu yüzden sabunla yıkamamız gerekir. Sabunların yapısında polar ve apolar iki uç bulunur. Bu uçlardan polar uç hidrofil(yani suyu seven), apolar uç ise hidrofob(yani sudan kaçan). Yapıdakı apolar uç yağ ve kirlere, polar uç ise suya bağlanır.