Şafilerde cemaat namazı kaç kişi ile kılınır?

Şafilerde cemaat kaç kişi ile kılınır?

Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre, en az kırk kişi bulunmalıdır (Nevevî, el-Mecmû’, IV, 487; İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 202-203). Mâlikî mezhebine göre ise on iki kişinin bulunması şarttır (Haraşî, Şerhu Muhtasar, II, 76-77).

Cemaat namazı en az kaç kişi ile kılınır?

Cemaatle namaz kılmak için kişi sayısının önemi yoktur. Çok kalabalık da olabilir, az kişi de olabilir. Cemaatin başında mutlaka bir imamın olması önemli bir konudur. İmamsız cemaat oluşturmak mümkün değildir.

Şafiilere göre cemaatle namaz kılmanın hükmü nedir?

Cemaatle namaz kılmanın önemini belirten bu ve benzeri hadislerden ve ilgili âyetlerden hareketle Hanbelîler namazın cemaatle kılınmasının, erkekler için farz-ı ayın, Şâfiîler ise farz-ı kifâye olduğunu söylemişlerdir.

Şafilerde imama uyan Fatiha okur mu?

Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre ise okuma yükümlülüğü tamamen düşmez. İmama uyan kişi, imamın sessiz okuduğu namazlarda, namaz başından itibaren Fâtiha ve sûreyi okur. Sesli okunan namazlarda ise, imamın Fâtiha‘yı bitirip kısa ara vermesi esnasında sadece Fâtiha‘yı okur (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 249-250).

Şafi mezhebine göre kadın imam olur mu?

İşte Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığının yanıtı: “Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre bir kadının, kadınlara namaz kıldırmasında hiçbir sakınca yoktur.

Hanefi biri Şafi imamın arkasında sabah namaz kılabilir mi?

SORU: Başka mezhepten olan bir imamın arkasında namaz kılınabilir mi? Farklı bir mezhebe mensup olan imama uyarak namazı cemaatle kılmakta bir sakınca yoktur. Zira mezhep farklılığı namazda iktidaya (imama uymaya) engel değildir.

1 erkek 1 kadın cemaat olur mu?

Cemaatle kılınan namazlarda erkeklerin, kadınlarla aynı hizada olmalarına “muhâzât-ı nisâ” denir ki, kadının erkeklerle aynı safta yan yana veya erkeklerin önünde namaza durmasıdır. Cemaatle namazın erkekkadın karışık olarak bu şekilde kılınması bütün mezheplere göre doğru görülmemiştir.

Tek başına cemaat olur mu?

Peygamber, ‘Evet, ‘min tek başına da cemaat sayılır’ buyurdu.” (et-Tehzib, 3/265/749; Vesail’uş-Şia, 5/375, 2. Bölüm).

Cemaatle namaz kılmak vacip midir?

Namazları cemaatle kılmak Hanbelîler’e göre farz-ı ayın, Şâfiîler’e göre farz-ı kifâyedir.

Cemaatle namaz kılmak neden önemlidir?

Çok eski yıllardan beri Allah resulü cemaate namaz kıldırmıştır. Bu sayede birçok kişinin daha fazla sevap almasına vesile olunmuştur. Evde kılınan namaz çok sevap iken cami de cemaat ile kılınan namazın sevabı daha çoktur. Bu sebepten dolayı Peygamber efendimiz buyurur ki, cemaatle namaz kılınız olmuştur.

Cemaatle kılınan namazlarda kendisine uyulan kişiye ne denir?

Sözlükte, “bir kimseye uymak, yaptığını yapmak, onu örnek almak” anlamına gelen iktidâ, fıkıh terimi olarak cemaatle namaz kılan bir kimsenin imama uyması demektir.

Cemaatle kılınan farz namazları nasıl kılınır?

Önce bir rekat kılar, tahiyyata oturur, sonra kalkar 2 rekat daha kılar. DÖRDÜNCÜ rekatın rukusunu yakalayamayan kişi imamla kılabildiğini kılar, selam verdikten sonra ayağa kalkıp 4 rekat namaz kılıp oturur ve selam verir. Böylelikle cemaat yakalanmış ve sevabı alınmış olur. (Allah’ın izniyle…)

Kadın kadınlara imamlık yapabilir mi?

Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz: Kadınların erkeklere namaz kıldırması caiz değildir. Kadınlar kadınlara imamlık yapabilir. Uygulamada Peygamberimiz’den günümüzü kadar gelen uygulama böyledir. Eğer dinde yeri olsaydı Peygamberimiz dönemindeki çok mümtaz kadın şahsiyetler vardı.

Kadınlar cemaatle nasıl namaz kılar?

Kadınlar, erkeklerle arada en az bir saf boşluk bulunacak şekilde arkada saf tutmalı. Bu mesafede başka kimse olmamalı. Cemaate rükuda dahil olduysanız, o rekatı kılmış olur musunuz? Cemaatle namaza sonradan yetişmede, herhangi bir rekât için rükû yapılıp yapılmaması esas alınıyor.

Farklı mezhepten imamın arkasında namaz kılınır mı?

“Başka mezhepten olan bir imamın arkasında namaz kılınabilir mi?” sorusuna Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığından şu yanıt verildi: “Farklı bir mezhebe mensup olan imama uyarak namazı cemaatle kılmakta bir sakınca yoktur. Zira mezhep farklılığı namazda iktidaya (imama uymaya) engel değildir.