Sağlık ocağında pansuman yapılır mı?
Sağlık ocağında serum takılır mi?
Sağlık ocağı serum takmaz. Serumluk bir durumunuz varsa bu ACİL bir durumdur. ACİL durumlarda sağlık ocağına değil ACİL e gidilir.
Sağlık ocağında ne yapılır?
Aşı, bebek, çocuk, gebe, lohusa, okul izlemleri, kanser-obezite-kronik hastalık izlemleri ve taramaları yapılır. Erişkin bağışıklama gerekli risk gruplarında yapılır. Sağlık konusunda eğitimler verir ve halkı bilinçlendirir. Aile planlamasında yardımcı olabilir.
Reçeteli iğne nerede yaptırılır?
Enjeksiyonu/İğneyi yapmakta yetkin kişiler ve kurumlar vardır. Bunlar hemşirelik ve dengi okullardan mezun olmuş kişiler, doktorlar, sağlık bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış kurumlar(tıp merkezleri, poliklinikler, hastaneler, evde bakım merkezleri, sağlık kabinleri gibi) yer almaktadır.
Misafir hasta nedir?
İl Dışından gelen vatandaşlarımız, istediği Aile Hekimlerine muayene olabileceklerdir. Bu kişiler misafir hasta olarak kabul edileceklerdir. “Misafir Hastaların” sağlık kayıtları kendi doktoruna elektronik ortamda iletilecektir.
Sağlık ocağı evde serum takar mı?
Evde sağlık hizmeti kapsamda muayene hizmeti verebildiklerini aktaran Koç, ” İlgili branş hangisi ise bu hizmetleri evinde vermek gerekiyorsa, evine götürebiliyoruz. Tansiyon ölçme, serum takma, enjeksiyon yapma, pansuman yapma, bütün kan tahlillerini yapabilmek imkanımız var.” dedi.
Serum takmak için ne yapmalıyım?
Serum takma işlemi damar yolu açıldıktan sonra yapılmaktadır. İşlem için hasta ve yakınlarının da onayı istenebilir gereken durumlarda. Ayrıca, işlem öncesi muhakkak hastaya bilgi verilmektedir. Hasta tedavi yöntemine göre (yataklı, ayakta vb.)
Sağlık ocağında hangi testler yapılır?
Aile Sağlığı Merkezimizde Yapılmakta Olan Tetkikler:
- Kan şekeri ölçümü
- Evlilik için kan tahlilleri.
- Gebelik ( hamilelik) testi.
- Kolesterol ve yağ ölçümü testleri.
- Kansızlık demir eksikliği için tahliller.
- Folat (folik asit) testi.
- Guatr tahlilleri.
- Karaciğer, safra , böbrek fonksiyon tahlilleri.
Aile hekimliği nedir ne iş yapar?
Aile sağlığı merkezini yönetir, birlikte çalıştığı ekibi denetler ve hizmet içi eğitimlerini sağlar, İlgili mevzuatta birinci basamak sağlık kuruluşları ve resmi tabiplerce kişiye yönelik düzenlenmesi öngörülen her türlü sağlık raporu, sevk evrakı, reçete ve sair belgeleri düzenler.
Her sağlık ocağında iğne yapılır mı?
Aile Sağlığı Merkezimizde hafta içi mesai saatleri arasında enjeksiyon ve pansuman işlemlerinizi ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz. Lütfen başvurunuzu yaparken doktorunuzun yazdığı reçeteyi yanınızda bulundurunuz. Reçetesi yanında olmayan kişilerin enjeksiyonları yapılmamaktadır.
Kalçadan iğne nereye yapılır?
Kalçadan yapılacak enjeksiyonda uygun yer tespiti için iğne yapılacak hastanın kuyruk sokumundan sağ ya da sol tarafa doğru ve omurgasına dik olarak bir çizgi çizilir. Bu çizginin ortasın dikine bir başka çizgi daha çizilir ve bu sayede kalçanın bir tarafı dört kısma ayrılmış olur.
Misafir aile hekimi sağlık raporu verir mi?
Vatandaşın sürücü raporundan yararlanması için kendi aile hekimine gitmesi gerekmektedir, misafir hasta olarak sürücü raporu alınamamaktadır. Hekimin izne ayrılması durumunda yerine bakacak olan hekimin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yönetim web ekranları üzerinden yetkilendirilmesi gerekmektedir.
Aile hekimi olmayanlar ne yapmalı?
Aile hekimi kaydı olmayan kişiler en yakın İlçe Sağlık Müdürlüğüne bizzat müracaat ederek veya “E-nabız” sistemi üzerinden Aile hekimi kaydını yaptırabilirler.
Evde serumu kim takar?
Evde serum takma hizmeti, hemşirelik ve dengi okullardan mezun kişiler tarafından, alanında uzmanlaşmış evde bakım hemşireleri tarafından gerçekleştirilir.
Ne gibi durumlarda serum takılır?
Sıvı – elektrolit kayıplarında tedaviyi hızlandırıcı ilaç veya besin alınamadığı durumlarda serum takılır. Serum takılmasının sebep olan en etkili olay, sıvı kaybıdır. Serum takılmadan önce bazı durumlarda kan tahlili istenebilir. İdrarınızın öz ağırlığına göre bakılarak vücuttaki sıvı açığı tespit edilir.
Serum almak faydalı mı?
Serum esasında bir tür tuzlu su karışımıdır. Pek çok kişinin sandığı gibi hastalık durumlarında sihirli bir iyileştirici etkiye sahip değildir. Serum kullanımın en önemli ve tek amacı ise; damarlardaki kan içerisinde bulunan sıvı-elektrolit dengesine katkı sağlamak olmaktadır.